sposoby na pozbycie się osadu po kawie z kubka
Adobe Stock
Newsy

Jak doczyścić kubki z osadu po kawie i herbacie? Mamy na to sprytny sposób

Aromatyczna kawa i rozgrzewająca herbata to napoje, bez których nie wyobrażamy sobie codzienności. Niestety, mają one jedną, bardzo uciążliwą wadę – pozostawiają nieestetyczny osad, którego bardzo trudno się pozbyć. Na szczęście nie jest to niemożliwe. Przetestujcie trik z sodą oczyszczoną!

Ciemne plamy pozostałe w kubku po wypiciu kawy, bądź herbaty spędzają sen z powiek niejednej pani domu. Pozbycie się ich przy pomocy zwykłej gąbki i płynu do naczyń, a nawet zmywarki często graniczy z cudem. Na szczęście znamy kilka niezawodnych sposobów, które sprawią, że wasze naczynia ponownie zaczną lśnić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Soda oczyszczona do sprzątania

Jednym z najbardziej popularnych i jednocześnie najchętniej wykorzystywanych naturalnych środków do mycia jest soda oczyszczona. Dzięki niej pozbędziecie się nie tylko zaschniętych resztek jedzenia z kuchenki, ale również osadu z kubka. Wystarczy umieścić w nim łyżeczkę specyfiku, a następnie zalać wodą i odczekać 10 minut. Po upływie tego czasu umyjcie kubek tak jak zwykle i gotowe!

Sól

Obok sody oczyszczonej do mycia równie często używa się soli gruboziarnistej. Wystarczy, że nałożycie jej niewielką ilość na gąbkę i zaczniecie delikatnie pocierać zabrudzone miejsca. Ciemne plamy znikną w mgnieniu oka.

Proszek do pieczenia do czyszczenia naczyń

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że proszek do pieczenia ma wiele właściwości czyszczących. Przede wszystkim stanowi naturalny wybielacz, dlatego z łatwością można nim wyczyścić nawet jasną porcelanę. Wystarczy, że zmieszacie go z wodą, a następnie natrzecie brudny kubek i odstawicie na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu wystarczy spłukać miksturę wodą i gotowe!

Pasta do zębów

Dbająca o higienę jamy ustnej pasta do zębów idealnie sprawdzi się również jako środek czyszczący wasze kubki. Najlepiej sprawdzi się taka likwidująca uporczywe przebarwienia spowodowane właśnie piciem kawy czy herbaty, ale również paleniem papierosów. Wystarczy, że nałożycie odrobinę na ściereczkę i przetrzecie zabrudzoną powierzchnię. Efekty będą powalające. 

pudelko na jedzenie
unsplash.com/@wiaone72
Triki kulinarne
Odbarwiony pojemnik na żywność? Wystarczy 1 minuta, by wyglądał jak nowy 
Nieprzyjemny zapach i nieestetyczne plamy szpecą nawet najpiękniejsze pojemniki na żywność. Jak szybko i niewielkim kosztem sprawić, by wyglądały jak w dniu zakupu?

Plamy na pojemniku na żywność  Buraczki, pomidory, marchewka, przyprawy takie jak kurkuma, ostra papryka, curry mogą zostawiać na plastikowych pudełkach zabarwienie, które trudno usunąć podczas tradycyjnego mycia. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się ich za pomocą domowych metod. Już nie musicie wyrzucać pojemników i kupować nowych. Jeśli odpowiednio o nie zadbacie, będą służyły przez długi czas.  Aby pozbyć się plam i odbarwień należy umyć pojemnik w bardzo zimnej wodzie, zostawić go na kilka godzin w nasłonecznionym miejscu, aby wysechł i umyć jeszcze raz ręcznie lub w zmywarce.  Cytryna to jeden z najpopularniejszych produktów rozjaśniających i usuwających plamy. Sok z wyciśniętego owocu należy dokładnie rozprowadzić na zaplamionej powierzchni i zostawić na słońcu, a potem dokładnie umyć. Wyjątkowo oporne plamy można potraktować mieszanką soli i cytryny.  Jeśli odbarwienia są świeże świetnie sprawdzi się poniższy sposób z wideo. Odrobina płynu do mycia naczyń, ciepła woda i... porwany ręcznik papierowy. Całość szczelnie zamykamy, potrząsamy przez około 40-60 sekund i gotowe! Pojemnik wygląda jak nowy!  @adikempler This hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! #fyp #cookingvideos #cookinghacks #lifehacks #hacks #stainremover #foryou #foryoupage ♬ original sound - adikempler Nieprzyjemny zapach  Zdarza się, że pojemniki zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Istnieje kilka prostych sposobów, by się tego pozbyć. Z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet. Wystarczy rozcieńczyć go w wodzie i wyczyścić pojemnik za pomocą miękkiej ściereczki.  Sprawdzi się również soda oczyszczona, która doskonale...

Nietypowe zastosowanie skórki z cytryny
Newsy
5 nietypowych zastosowań skórki z cytryny 
Została wam skórka z cytryny? Nie wyrzucajcie jej. Może wam się bardzo przydać. I to niekoniecznie w kuchni.

Zarówno cała cytryna, jak i jej skórka mają wiele ciekawych zastosowań. Owoc ten świetnie się sprawdza w kulinariach – dodajemy go do pieczenia mięs (zazwyczaj kaczki z cytryną  lub kurczaka), podajemy ze świeżą rybą lub dodajemy do herbaty. Równie ciekawe zastosowanie ma jego skórka. Skórka z cytryny doskonale się sprawdza jako dodatek do sosów, deserów, marmolad i ciast. Można ją jednak wykorzystać również w inny sposób. Skórka z cytryny ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też poza nią. Jest ona znana jako naturalny środek czyszczący i odświeżający. Skórka z cytryny jako odświeżacz do butów  Mało kto wie, że skórka z cytryny to naturalny odświeżacz do butów. Włóżcie do butów świeżą skórkę cytryny lub limonki. Świeża skórka cytrusów ma wspaniały zapach, dzięki zawartości olejków eterycznych. Pozostawcie ją w butach na noc i wyjmijcie ją przed użyciem. Wasze buty powinny pachnieć dużo lepiej. Wyczyśćcie skórką z cytryny umywalkę i wannę Wsypcie trochę sody oczyszczonej do mokrego zlewu lub wanny i użyjcie skórki z cytryny, aby wyszorować zabrudzone powierzchnie. Ta metoda w mig usunie brud i zadziała jak cytrynowy „wybielacz” sprawiając, że wasza umywalka i wanna nabiorą blasku. Skórka z cytryny do mycia naczyń Cytryna działa nie tylko jako odtłuszczacz, ale też pomaga usuwać plamy z naczyń. Wrzućcie kilka skórek cytryny wraz z miąższem do zmywarki, aby usunąć tłuszcz. Metoda ta sprawi, że wasze szklanki i sztućce będą błyszczały. Skórka od cytryny na plamy z potu  Natrzyjcie połówką cytryny tłuste plamy lub plamy pod pachami na odzieży i...

Dlaczego nie powinno się wyrzucać skorupek jaj?
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skorupki po jajkach? To błąd. Przeczytajcie a na pewno nam podziękujecie
Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że skorupki jaj zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych i są jadalne. Zanim więc znowu wyrzucicie je do kosza, zastanówcie się kilka razy.

Jajka stanowią składnik wielu przepysznych dań i deserów. Przyrządzając jajecznicę, omleta, naleśniki czy ciasto, zapewne wyrzucacie pozostałe po nich skorupki do kosza. Jak się okazuje, to duży błąd. Bowiem, uznawane przez większość za odpadki, skorupki jaj stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych.  Wartości odżywcze skorupek jaj Badania dowodzą, że w skorupkach jaj jest przede wszystkim mnóstwo wapnia (stanowi on aż 98 proc. ich składu) odpowiedzialnego między innymi za mocne kości i zęby. Nie brakuje w nich też miedzi, żelaza, cynku, fluoru czy krzemu. Regularne dostarczanie do organizmu tego ostatniego ma niebagatelny wpływ na wasze włosy, skórę i paznokcie. Okazuje się również, że skorupki jaj, a właściwie znajdująca się na nich błona, to źródło białka, kolagenu, kwasu hialuronowego czy glukozaminy. Spożywanie tych składników jest szczególnie zalecane osobom chorującym na zwyrodnienia stawów. W Ameryce stosuje się nawet termin skorupkoterapii. Zapewne zastanawiacie się teraz w jaki sposób mielibyście jeść skorupki. Okazuje się, że najlepszym sposobem jest przyrządzenie z nich specjalnego proszku, który z powodzeniem można dodawać do ulubionych dań – zup, sosów, koktajli, omletów, a nawet kawy. Jak zrobić proszek ze skorupek jaj? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na jakość oraz pochodzenie waszych jaj – muszą być dobrej klasy. Jeśli posiadacie w swojej lodówce produkty ekologiczne, naturalne i ze znanego źródła, śmiało wykorzystajcie je do przyrządzenia prozdrowotnego proszku. Skorupki z waszych jajek umieśćcie w durszlaku i opłuczcie je pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą, a następnie zagotujcie. W ten sposób pozbędziecie się z ich...

proszek do pieczenia a soda oczyszczona
Adobe Stock
Newsy
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? Tak, ale tylko pod 1 warunkiem
Jeśli znacie świat kulinarny od podszewki zapewne wiecie, że kiedy zabraknie wam proszku do pieczenia możecie go zastąpić sodą oczyszczoną. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku.

Choć proszek do pieczenia to substancja zawierająca w sobie między innymi sodę oczyszczoną, w rzeczywistości stosowanie tych produktów zamiennie nie zawsze jest możliwe. Bowiem proszek do pieczenia ma w swoim składzie także regulatory kwasowości i substancje zapobiegające zbrylaniu (często jest to mąka) – po połączeniu z wodą soda ładnie z nimi reaguje i spulchnia ciasto. Proszek do pieczenia a soda oczyszczona Okazuje się, że soda sama w sobie nie jest w stanie godnie zastąpić proszku do pieczenia. Chyba że znajdzie się wśród składników o odczynie kwasowym, takich jak maślanka lub sok z cytryny. W innym przypadku stosowanie tych produktów zamiennie jest niemożliwe, nawet jeśli przepis w Internecie mówi inaczej. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie w domu proszku do pieczenia, a macie sodę możecie z łatwością przyrządzić domową mieszankę, która będzie wspaniale imitować tę sklepową. Wystarczy, że użyjecie do tego 2 łyżeczek sody, 1 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny i 2 łyżeczek mąki pszennej. Gotowe! Czym zastąpić proszek do pieczenia? Pamiętajcie, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a większość produktów spożywczych da się zastąpić. Jeśli brakuje wam jakiegoś składnika najpierw sprawdźcie, czy kolejna wycieczka do sklepu jest konieczna. Być może  istnieje możliwość poradzenia sobie w inny sposób.  Śmietana Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki.  Jajko Zamiast jajek możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej....