Szorowanie sprzętów kuchennych to ciężka praca. Jak wyczyścić zlew? Czym wyszorować piekarnik? Czego używać do mycia lodówki? To pytania, które zadaje sobie wiele osób.

I każdy znajduje sposoby i preparaty do czyszczenia, które odpowiadają mu najbardziej, po czym stosuje je dopóty, dopóki metoda się sprawdza lub nie wymieni sprzętu na całkiem nowy, wykonany z nowoczesnych materiałów. Wtedy poszukiwanie preparatów do czyszczenia zaczyna się od nowa.

Jak doczyścić zlew z konglomeratu?

Zlewy z konglomeratu są produkowane w różnych kolorach, najczęściej czarnym, beżowym i szarym. Produkuje się oczywiście także mniej typowe, np. czerwone, brązowe, ale te trzy wcześniej wymienione możecie znaleźć w sklepach najczęściej, bo są najbardziej uniwersalne.

Zlew z konglomeratu jest dość łatwo utrzymywać w czystości dzięki gładkiej powierzchni. Wystarczy przetrzeć gąbką lub ściereczką z detergentem.

Zobacz także:

Co jednak jeśli jasne wersje zlewów, beżowe i szare pokryją się osadem z intensywnie barwiącej żywności? To możliwe gdy myjecie w zlewie buraki, wylewacie resztki herbaty czy kawy. Wówczas osad może być trudniejszy do usunięcia. Znaleźliśmy jednak prosty sposób na zrobienie tego przy użyciu 1 rzeczy, który na pewno macie w kuchni.

To pastylka do zmywarki. Wystarczy zwilżyć pigułkę wodą i pocierać ubrudzone miejsca, a następnie spłukać osad wodą.

Czym jest konglomerat i czy warto zastąpić nim zlew ceramiczny lub metalowy?

Konglomerat to materiał, który jest tworzony z mielonego kamienia. Najczęściej zawiera marmur, granit i kwarc. Jednak zlew zrobiony z konglomeratu nie jest zlewem w 100 proc. kamiennym. To dlatego, że około 5-10 proc. składu mieszanki stanowi żywica poliestrowa, która spaja pozostałe, zmielone cząstki kamienia. Żywica jest bardzo silnym i trwałym spoiwem, dzięki czemu konglomerat uzyskuje niezwykłe właściwości:

  • Wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • Odporność na zmiany temperatury
  • Trwałość
  • Solidność
  • Wytrzymałość

Dzięki tym właściwościom konglomerat może być wykorzystywany tam, gdzie jest narażony na intensywną eksploatację. W ostatnich latach coraz powszechniejsze są nie tylko zlewozmywaki kuchenne, ale też blaty robocze narażane na zniszczenie. Są trwalsze od klasycznych zlewów ceramicznych czy stalowych, do tego nadają kuchni nowoczesnego charakteru. 

Źródło: primagran.pl, facebook/Brenor