Niewątpliwie na korzyść kuchenki indukcyjnej przemawia fakt, że jest o wiele łatwiejsza w utrzymaniu czystości niż kuchenka gazowa. A ponadto nie brudzi garnków i patelni! Częste gotowanie na gazie sprawia, że w końcu spód tych naczyń zaczyna się pokrywać lepką, tłustą i czarną mazią, którą jest bardzo trudno usunąć.

Jeszcze gorzej, gdy z garnka coś wykipi i przypali się na gazie! Wyszorowanie tak brudnego garnka albo patelni stanowi wyzwanie. Sprawdźcie, jak łatwo można sobie poradzić z tym problemem, wykorzystując domowe sposoby!

Soda oczyszczona do czyszczenia garnków i patelni

Jeden z najpopularniejszych sposobów, stosowany już przez nasze babcie. Jeżeli wasza patelnia jest brudna od spodu i szorowanie z pomocą płynu do naczyń nic nie daje, warto sięgnąć po sodę oczyszczoną z dodatkiem wody utlenionej. Należy wymieszać oba te składniki w proporcji 1:2 na gęstą pastę. Następnie wysmarujcie nią spód patelni i odstawcie na 10-30 minut, aż pasta wyschnie. Po tym czasie za pomocą skrobaczki albo szczoteczki do zębów usuńcie brud.

Ocet

Kwas zawarty w occie to nieocenione remedium na wszelkie zabrudzenia domowych sprzętów. Wlejcie ocet do dużej miski albo zlewu i włóżcie tam patelnię – najważniejsze, by zanurzony był zabrudzony spód. Zostawcie patelnię w occie na godzinę, a później za pomocą szczotki do zębów wyszorujcie zabrudzenia.

Zobacz także:

Sól

Gdy sam ocet nie pomoże, wspomóżcie się solą! Postępujcie dokładnie tak, jak powyżej – włóżcie patelnię do napełnionego octem zlewu i zostawcie na godzinę. Po tym czasie posypcie patelnię dużą ilością soli i zacznijcie szorować. W razie potrzeby użyjcie więcej soli. Jeśli i to nie pomoże, polejcie patelnię także płynem do mycia naczyń – powstała piana ułatwi usuwanie zabrudzeń.