Lubicie ciasto drożdżowe? Niektórzy ze względu na fakt, iż ten rodzaj ciasta wymaga dłuższych przygotowań i ścisłego przestrzegania zasad podanych w przepisie, zniechęcają się do niego. Czy rzeczywiście zrobienie ciasta drożdżowego jest takie trudne? Nic bardziej mylnego! Przy odrobinie wprawy każdy jest w stanie się tego nauczyć.

Jak powstaje ciasto drożdżowe?

Zasadnicza różnica między drożdżówkami a tradycyjnymi wypiekami polega na tym, że poza standardowymi składnikami w postaci jajek, mąki i cukru, stosuje się także drożdże. A dokładniej drożdże szlachetne, które są grzybami stosowanymi w przemyśle spożywczym. Używa się ich przede wszystkim do wszystkich produktów, które powstają w procesie fermentacji, czyli na przykład w przypadku piwa i wina, a także ciast.

Zaczyn do ciasta drożdżowego musi zawierać cukier, który jest przez drożdże przetwarzany na dwutlenek węgla i alkohol. W połączeniu z glutenem z mąki powstaje bardzo elastyczne, lekkie i puchate ciasto!

Jak poprawnie wyrabiać ciasto drożdżowe?

Jednak by drożdżowe wypieki wyszły bardzo pulchne, niezwykle ważna jest technika wyrabiania. Długie i dokładnie wyrabianie sprawia, że białka zawarte w mące wytwarzają gluten, który odpowiada za elastyczność ciasta.

Zobacz także:

Techniki wyrabiania ciasta drożdżowego

  • Podrzucanie ciasta
  • Zagniatanie
  • Przesuwanie na boki
  • Rozciąganie

Najlepsze jest jednak połączenie tych technik! Wypróbujcie sposób polegający na rozciąganiu, a następnie przesuwaniu ciasta. Należy złapać boki ciasta, pociągnąć je do góry i zawinąć do środka. To sprawi, że do środka wtłoczycie dużo powietrza, a ciasto wyjdzie lekkie i pulchne.

Jeśli macie dużo siły w rękach i twardą stolnicę, to nie bójcie się energicznie ciskać w nią kulą ciasta! W ten sposób też nabierze dużo powietrza. Tak naprawdę wybór techniki zależy od tego, co najlepiej wam się sprawdza.

Jak długo należy wyrabiać drożdżowe ciasto?

Na początku ciasto będzie bardzo lepkie. Kompletnie się tym nie przejmujcie! Wyrabiajcie je cierpliwie, aż stanie się na tyle elastyczne, że zacznie swobodnie odchodzić wam od dłoni. Cierpliwość jest ogromnie ważna – niektórzy, by przyśpieszyć proces wyrabiania, nadmiernie podsypują ciasto mąką. To duży błąd, który sprawi, że drożdżówki wyjdą zbyt suche.

Ciasto drożdżowe powinno się wyrabiać około 10 minut. Co prawda będzie już dobre po pięciu minutach, ale jego struktura nie będzie jeszcze idealnie gładka – a właśnie taka powinna być! Całkowicie gładkie ciasto będzie lepiej wyrastało, natomiast wyjęte z piekarnika będzie leciutkie i pulchne.