Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy można jeść dwuletnie kiszonki?
Wikimedia Commons
Newsy

Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy jedzenie 2-letnich i starszych kiszonek jest bezpieczne?

Ogórki ukiszone i schowane do spiżarni stoją tam nieraz latami, bo najpierw przecież trzeba dojeść przetwory z ubiegłego roku. Czy rzeczywiście powinno się je trzymać, aż tak długo? Czy lepiej i zdrowiej spożyć je szybciej? Jeżeli tak, to do kiedy? 

Ogórki kiszone to wspaniała przekąska i dodatek do kanapek czy obiadu. Wiedzą o tym gospodynie, dlatego co roku przygotowują kolejne słoje wypełnione tymi warzywami. Takie ogórki to samo zdrowie. Pod warunkiem, że przestrzegacie pewnych zasad. Dotyczą one m.in. terminu przydatności do spożycia. 

Prawie każdy produkt spożywczy, powinno się przechowywać przez pewien, określony czas. Będzie on inny dla ogórków, które zaczęliście już jeść, jak również dla tych, które pozostają zamknięte w słoikach, a jeszcze inny dla kiszonek pasteryzowanych. 

Jak szybko należy zjeść ogórki już napoczęte? 

Czasami otwieracie kiszonki i zjadacie jednego czy dwa ogórki. Pamiętajcie wówczas, że takie przetwory trzeba włożyć do lodówki. Pozostawione na blacie kuchennym, czy w szafce – szybko ulegną zepsuciu.  

Włożony do lodówki otwarty słoik można przechowywać tam od kilku tygodni do maksymalnie trzech miesięcy. Pod pewnymi warunkami. Ogórki powinny być pokryte zalewą i dokładnie zamknięte. Tylko tak drobnoustroje bytujące w lodówce nie przedostaną się do warzyw i nie popsują wam szyków. 

Zobacz także
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące

Prosty przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w syropie

Prosty i sprawdzony przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w occie

Jak szybko powinno się spożyć ogórki kiszone z zamkniętego słoika? 

Bardzo ważne jest to, gdzie przechowujecie wasze zamknięte kiszonki. Najlepiej nadają się do tego chłodne i ciemne miejsca, w których temperatura jest dość niska, np. piwnica. Jeżeli jednak nie posiadacie takiego miejsca w domu, możecie również trzymać je w lodówce. 

Szczelnie zamknięte słoje z ogórkami wytrzymają w takich warunkach około 6-10 miesięcy. Jeżeli były one dodatkowo pasteryzowane, wówczas możecie cieszyć się nimi nawet przez rok. 

Jak rozpoznać zepsute ogórki? 

Biały, gruby kożuch pleśni na wierzchu ogórków powinien was skłonić do wyrzucenia przetworów. To nie jest zdrowy, białawy nalot, który wszyscy znacie i wiecie, że jest właściwy dla procesu kiszenia. 

Zepsuciu ogórków towarzyszy również nieprzyjemny zapach, który odstręcza od ich spożycia. Jeżeli jednak jakimś cudem pominiecie te dwa symptomy zepsucia, powinniście zatrzymać się na ostatnim, a mianowicie zmienionej konsystencji produktu. Zepsute ogórki są bowiem tak miękkie, że rozpadają się w dłoniach. 

Źródło: pyszności.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Pixabay
Newsy
Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Nie wiecie, dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Prawdopodobnie popełniliście któryś z tych błędów… Unikajcie ich w przyszłości!

Dobre kiszone ogórki nie mogą być zbyt gorzkie ani zbyt kwaśne, powinny być twarde, jędrne i chrupiące . Niektórzy cenią sobie też wyraźny smak ogórków kiszonych. Wiemy, jak zrobić najlepsze ogórki kiszone i jakich błędów trzeba unikać, żeby ogórki nie były gorzkie. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Są dwa najbardziej prawdopodobne powody tego, że ogórki kiszone mają gorzki smak. Przeczytajcie o tym i wiedzcie, jakich błędów unikać w przyszłości przy przygotowywaniu ogórków kiszonych. Użyte przyprawy powodem gorzkich ogórków kiszonych Pierwszym z możliwych powodów gorzkiego smaku ogórków są użyte przyprawy . Nie bez powodu do przygotowania ogórków kiszonych używa się zazwyczaj świeżych przypraw. Te suszone mogą być powodem gorzkawego smaku lub posmaku, który nie każdemu pasuje. Unikajcie więc: Suszonych liści laurowych Suszonego kopru Suszonego chrzanu Pieprzu w ziarnach Gorczycy Lepiej użyć świeżych przypraw: czosnku, świeżych gałązek kopru, świeżego chrzanu, papryczki chili czy liści winogron lub porzeczek. Niektórzy wręcz uwielbiają gorzkawy smak ogórków. Jeśli wam też on nie przeszkadza, zróbcie wręcz odwrotnie: oprócz świeżych przypraw, dodajcie do ogórków też te suszone. Zostawiają one gorzkawy posmak. Odmiana ogórków powodem gorzkiego smaku Innym powodem gorzkiego smaku ogórków kiszonych mogą być ogórki same w sobie. Gorycz w ogórkach skupia się głównie w skórce. To ona jest gorzką częścią ogórka. Jeśli do kiszenia wykorzystacie ogórki z bardzo grubą skórką, które nie ukiszą się dokładnie, to może być powód goryczy. Zwróćcie uwagę na rodzaj wybieranych ogórków do kiszenia lub ogórków na ogórki małosolne, aby uzyskać pożądany przez siebie smak.

Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady
Czy trzeba obierać rabarbar? Jak powinno się go kroić? Czy można go mrozić? Na te wszystkie pytania odpowiemy wam w tym krótkim poradniku dla początkujących.

Rabarbar słynie z kwaśnego i mocnego smaku, który świetnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach. Dzisiaj przedstawimy wam kilka praktycznych porad dotyczących obierania, krojenia i zamrażania rabarbaru. Do czego można wykorzystać rabarbar? Niezależnie od tego czy rabarbar jest warzywem, czy też jak chcieliby niektórzy – owocem, warto wykorzystywać go w sezonie tak często, jak to tylko możliwe. Przede wszystkim do ciast , do deserów , do kompotów . Znane są jednak nieco  bardziej nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Takie jak na przykład filety w sosie rabarbarowym w sezamie , czy też kotlety mielone z rabarbarem . Przyznamy, że brzmi to dość osobliwie. Ale za to jak smakuje! Kiedy jednak rabarbarowe szaleństwo powoli zacznie dobiegać końca, warto pomyśleć o zrobieniu zapasów na późniejszą porę. Rabarbar nadaje się do mrożenia. Jeśli zrobicie to w odpowiedni sposób, po kilku miesiącach dalej będziecie cieszyli się jego kwaśnym i charakterystycznym smakiem. Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Dla osób, które nie mają większego doświadczenia z rabarbarem, przygotowaliśmy garść pożytecznych informacji, trików i porad na jego temat. Oto one: Świeży rabarbar można przechowywać w lodówce do ok. 2 tygodni Zanim przystąpicie do przygotowania dania na bazie rabarbaru, koniecznie dokładnie umyjcie go z resztek ziemi i innych zabrudzeń. Pozbądźcie się liści i odetnijcie końcówki Rabarbar można obrać, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zdecydujecie się na ten krok, użyjcie małego noża, którym zahaczycie łodygę od góry i łatwo oderwiecie włókna Rabarbar można obrać wtedy, gdy czerwonawe włókna są już nieco twarde Rabarbar dodawany do ciasta należy kroić w niezbyt duże kawałki - zbyt duża rabarbarowa kostka ma tendencję do opadania m.in. w drożdżowych ciastach Rabarbar...