Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy można jeść dwuletnie kiszonki?
Wikimedia Commons
Newsy

Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy jedzenie 2-letnich i starszych kiszonek jest bezpieczne?

Ogórki ukiszone i schowane do spiżarni stoją tam nieraz latami, bo najpierw przecież trzeba dojeść przetwory z ubiegłego roku. Czy rzeczywiście powinno się je trzymać, aż tak długo? Czy lepiej i zdrowiej spożyć je szybciej? Jeżeli tak, to do kiedy? 

Ogórki kiszone to wspaniała przekąska i dodatek do kanapek czy obiadu. Wiedzą o tym gospodynie, dlatego co roku przygotowują kolejne słoje wypełnione tymi warzywami. Takie ogórki to samo zdrowie. Pod warunkiem, że przestrzegacie pewnych zasad. Dotyczą one m.in. terminu przydatności do spożycia. 

Prawie każdy produkt spożywczy, powinno się przechowywać przez pewien, określony czas. Będzie on inny dla ogórków, które zaczęliście już jeść, jak również dla tych, które pozostają zamknięte w słoikach, a jeszcze inny dla kiszonek pasteryzowanych. 

Jak szybko należy zjeść ogórki już napoczęte? 

Czasami otwieracie kiszonki i zjadacie jednego czy dwa ogórki. Pamiętajcie wówczas, że takie przetwory trzeba włożyć do lodówki. Pozostawione na blacie kuchennym, czy w szafce – szybko ulegną zepsuciu.  

Włożony do lodówki otwarty słoik można przechowywać tam od kilku tygodni do maksymalnie trzech miesięcy. Pod pewnymi warunkami. Ogórki powinny być pokryte zalewą i dokładnie zamknięte. Tylko tak drobnoustroje bytujące w lodówce nie przedostaną się do warzyw i nie popsują wam szyków. 

Zobacz także
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące

Prosty przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w syropie

Prosty i sprawdzony przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w occie

Jak szybko powinno się spożyć ogórki kiszone z zamkniętego słoika? 

Bardzo ważne jest to, gdzie przechowujecie wasze zamknięte kiszonki. Najlepiej nadają się do tego chłodne i ciemne miejsca, w których temperatura jest dość niska, np. piwnica. Jeżeli jednak nie posiadacie takiego miejsca w domu, możecie również trzymać je w lodówce. 

Szczelnie zamknięte słoje z ogórkami wytrzymają w takich warunkach około 6-10 miesięcy. Jeżeli były one dodatkowo pasteryzowane, wówczas możecie cieszyć się nimi nawet przez rok. 

Jak rozpoznać zepsute ogórki? 

Biały, gruby kożuch pleśni na wierzchu ogórków powinien was skłonić do wyrzucenia przetworów. To nie jest zdrowy, białawy nalot, który wszyscy znacie i wiecie, że jest właściwy dla procesu kiszenia. 

Zepsuciu ogórków towarzyszy również nieprzyjemny zapach, który odstręcza od ich spożycia. Jeżeli jednak jakimś cudem pominiecie te dwa symptomy zepsucia, powinniście zatrzymać się na ostatnim, a mianowicie zmienionej konsystencji produktu. Zepsute ogórki są bowiem tak miękkie, że rozpadają się w dłoniach. 

Źródło: pyszności.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść
Adobe Stock
Newsy
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść
Podziwiając swoje przetwory i słoiki z ogórkami kiszonymi, możecie się nieco zdziwić... kolorem ich zalewy. Co oznacza rudy czy brązowy kolor zalewy ogórkowej?

Lato to czas zbiorów ogórków i wzmożonego ich kiszenia. Ogórki tak przygotowane to smaczna i zdrowa przekąska. Układa się je ściśle obok siebie w słojach wraz z odpowiednimi dodatkami i zalewa solanką. Podczas procesu kiszenia zalewa ogórkowa powinna stać się nieco mętna, ale czasem zdarza się również, że zmienia kolor na rudawo-brunatny. Czy powinniście się tym niepokoić?   Jak powinna wyglądać zalewa w ogórkach kiszonych?  Zalewa w ogórkach kiszonych z czasem traci klarowność. Dzieje się tak w wyniku procesu fermentacji. To zupełnie naturalne i nie powinno nikogo odwodzić od zjedzenia pysznej kiszonki.  Biały osad na dnie słoika i nalot pojawiający się na kiszonych ogórkach to bardzo dobry znak! Białawe ślady to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego powstające podczas kiszenia. Mają one doskonały wpływ na zdrowie.  Dlaczego zalewa ogórkowa zmieniła kolor?  Wiele osób zapewne zadawało sobie to pytanie. Co zawiniło w całym procesie kiszenia? Czy jest to problem ogórków, niewłaściwego zawekowania, a może przypraw użytych do kiszenia? Winowajcą jest tu zbyt dojrzały koper, którego ziarenka zabarwiają wodę na rudawy i brązowy kolor przypominający wodę z rdzą.  Na szczęście nie wpływa on zupełnie na proces kiszenia i smak ogórków. Oprócz innych niż zazwyczaj wrażeń estetycznych takie kiszonki pozostają nadal smaczne. Można je też bez obaw jeść, pod warunkiem, że upewnicie się, że ogórki nie są zepsute. Nie będzie to jednak zepsucie spowodowane dojrzałością kopru.  Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?  Jeżeli ogórki są twarde, mają odpowiedni zapach (który wszyscy na pewno znacie) i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje – to oznacza, że nadają się do jedzenia. Jak zatem...

Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie i nie popełniajcie błędu
Czy w trakcie upałów temperatura w lodówce powinna być niższa? To może przynieść nieoczekiwany skutek.

Gdy temperatury na zewnątrz są tak wysokie, produkty spożywcze psują się znacznie szybciej. Te z nich, które normalnie można by było przechowywać w temperaturze pokojowej, trzeba chować w tym czasie do lodówki, żeby zapobiec ich zepsuciu. Czy wobec tego w trakcie upałów powinno się zmienić temperaturę w lodówce na niższą? Sprawdźcie, co najlepiej zrobić.  Ile stopni powinno być w lodówce? Najważniejsze, byście zapamiętali jedną zasadę - lodówka to nie zamrażarka. Jedzenie powinno być schłodzone, a nie zamrożone, wobec czego najlepiej ustawić w lodówce temperaturę wynoszącą między 3 a 7 stopni Celsjusza. W całym urządzeniu temperatura rozkłada się nieco inaczej i od tego zależy układanie produktów na półkach. Na przykład w dolnej szufladzie najlepiej jest trzymać warzywa i owoce, a także mięso. Jeśli nie macie szuflady z osobnymi przegródkami, wówczas mięso i ryby umieszczajcie na półce znajdującej się nad szufladą. Z kolei najwyższa półka w lodówce to najlepsze miejsce na resztki z obiadu czy kanapki przygotowane na następny dzień do pracy. Na ile stopni ustawić lodówkę w upały? W upały pewnie kusi was, by zmienić ustawienia lodówki i ustawić niższą temperaturę. Ale czy takie działanie ma w ogóle sens? Niezależnie od tego, ile stopni jest na dworze, temperatura w środku urządzenia pozostaje taka sama. Wobec tego znajdujące się w niej produkty są bezpieczne i nie ma potrzeby zmniejszania temperatury. Jedyny skutek takiego działania to wyższe rachunki za prąd. Co więcej, paradoksalnie w waszej kuchni może się przez to zrobić jeszcze cieplej - lodówka będzie intensywniej pracować i emitować więcej ciepła.  Produkty, które powinny się znaleźć w lodówce w upał  Jeśli nie posiadacie klimatyzatora, w trakcie upałów temperatura w waszym mieszkaniu lub domu także wzrasta. To oznacza, że...

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...