śledzie
Adobe Stock
Newsy

Jak długo powinno się moczyć śledzie? Co 2 Polak popełnia podstawowy błąd. Śledzie są mdłe i niedobre w smaku

Śledzie to produkt szczególnie popularny w okresie Wielkiego Postu. Wiele osób wówczas rezygnuje ze spożywania mięsa właśnie na rzecz ryb. Są one nie tylko dość tanie, ale i łatwe w przygotowaniu. Jednak wielu Polaków nadal popełnia błąd, który psuje smak całej potrawy.

Okres Wielkiego Postu to okres zadumy, ale i dla niektórych - wyrzeczeń oraz prawdziwego poszczenia. Kiedy mięso idzie w odstawkę, warto zastąpić jego białko innym, równie bogatym w składniki odżywcze. Świetnym zamiennikiem są ryby. Do najpopularniejszych w sprzedaży należą takie jak łosoś, halibut, śledzie, dorsz czy pstrąg. Zawierają wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm człowieka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne śledzi

Choć śledzie z pozoru mogą wydawać się prostą rybą, to zawierają wiele cennych wartości odżywczych i właściwości z pozytywny sposób wpływających na zdrowie. Śledzie są bogate w takie składniki jak: witaminy A, E, D, nienasycone kwasy tłuszczowe, dobrze przyswajalne białko, żelazo, fosfor, cynk, a także w witaminy z grupy B. Wśród cennych cech należy wyróżnić:

  • są niskokaloryczne, co idealnie sprawdzi się u osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała,
  • przyśpieszają przemianę materii,
  • wspomagają odporność,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • zapobiegają chorobom serca, 
  • wspomagają pracę oczu,
  • czy wzmacniają pamięć i koncentrację.

Ze względu na szereg istotnych właściwości, które zdecydowanie w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka, warto jest je włączyć do codziennego jadłospisu, szczególnie w okresie postnym.

Częsty bywalec na stole

Śledzie to jedna z najczęściej goszczących ryb na polskich stołach. Pojawiają się na nich zarówno na co dzień, jak i od święta, a to wszystko za sprawą łatwości ich przygotowania. Możliwości przyrządzenia śledzi jest mnóstwo, można by rzec, iż co region to inna tradycja, jednak w każdym przepisie to ryba odgrywa kluczową rolę. Śledzie świetnie się również sprawdzają w roli przekąski podczas imprezy, jako idealna przegryzka do napoi wysokoprocentowych. 

Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Błąd podczas przygotowywania, który niszczy smak

Każdy ma swój sposób na przyrządzenie dania z udziałem śledzi. Jednak wiele osób wciąż popełnia podczas tego procesu strategiczny błąd, który skutkuje niedobrym smakiem potrawy. Cały sekret udanego dania leży w moczeniu śledzi. Powinno to trwać minimum dwanaście godzin, ale im dłużej tym lepiej. W tym czasie, kilkukrotnie należy zmieniać wodę na świeżą. Dzięki temu ryba będzie delikatniejsza, mniej słona i idealnie rozpływająca się w ustach. Krótkie moczenie bądź w ogóle pominięcie tej czynności, będzie skutkować wpadką oraz nieudanym daniem.
 

magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty
Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie. Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców. Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach. Pasożyty w śledziach W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna. Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie...

cebula
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego smażoną cebulę powinno się posolić? Jeśli tego nie zrobicie, czeka was rozczarowanie
Łzawienie oczu podczas krojenia cebuli chyba zna każdy. Jej wyrazisty smak może być zarówno plusem, jak i minusem. Dodatek soli podczas obróbki termicznej może zdecydowanie wpłynąć korzystnie na jej aromat.

Cebula to powszechne i wręcz uniwersalne warzywo w kuchni. Dodaje się ją praktycznie do wszystkich przygotowywanych potraw. Jest dodatkiem do sosów, smażona nadaje wyjątkowy aromat kotletom mielonym, a także sprawdza się do zup czy przypalona na ogniu do rosołu. Możliwości wykorzystania tego warzywa się nie kończą. Cenne wartości cebuli Cebula jest nie tylko dodatkową przyprawą do dań, która nadaje aromat, ale przede wszystkim ma wiele wartościowych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na organizm człowieka. Warzywo w swoim składzie ma sporo witaminy C, substancji bakteriobójczych, magnezu, fosforu, cynku czy krzemu. Dzięki nim pełni również swego rodzaju funkcję suplementu. Wśród cennych właściwości zdecydowanie należy wyróżnić: wzmacnianie odporności człowieka, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, gardła czy nerek, zapobieganie powstawaniu zakrzepów, obniżenie poziomu cholesterolu, zabezpieczenie przed nadciśnieniem, wspomaganie trawienia, skutecznie chroni przed wszelkimi infekcjami bądź bakteriami. Cebula dzięki swoim właściwościom jest wręcz obowiązkowa w codziennej kuchni nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.  Więcej aromatu To warzywo jest dość charakterystyczne w smaku. Poprzez to idealnie sprawdza się w wielu potrawach, gdzie nie tylko nadaje, ale i podkręca cały smak dania. Można powiedzieć, że jeszcze bardziej go uwypukla, co jest dodatkowym plusem w całym szeregu jej cennych właściwości.  Jak podkręcić smak cebuli? Mimo, iż cebula ma wiele wartości oraz dodaje wyjątkowego smaku, to jednak jej obróbka i krojenie nie jest ulubioną czynnością wielu gospodyń. Dzieje się tak poprzez jej ostry zapach, który powoduje łzawienie oczu. W wielu przypadkach dań, warzywo ma podkręcić aromat, ale...

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje
Pixabay
Newsy
Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje
Jajka to jeden z ważniejszych produktów w dobrze zbilansowanej diecie. Wydawać by się mogło, iż ekologiczne jaja to najlepszy wybór. Nic bardziej mylnego! Jak się okazało, jajka z wolnego wybiegu mogą być trujące.

Jajka to składnik zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego śniadania bez  jajecznicy czy idealnie ugotowanego jajka na miękko . Zgodnie z wieloma opiniami, większość ludzi kupuje jaja ekologiczne lub te pochodzące od kur żyjących na wolnych wybiegach. Niestety jak się okazało, ten produkt może być szkodliwy dla organizmu, a w ostateczności spowodować poważne konsekwencje zdrowotne. Trujące substancje w ekologicznych jajach Mimo, iż wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż jaja z ekologicznych hodowli i od kur z wolnego wybiegu, to jednak można niestety się rozczarować. Zwierzęta będące wolnymi ptakami bez ograniczeń w kwestii poruszania się, często spożywają różnego rodzaju składniki - niektóre z nich mogą być one szkodliwe nie tyle, co dla nich samych, a dla jaj. Hodowle będące w pobliżu ruchliwej drogi są narażone na skażoną ziemię różnymi toksycznymi substancjami. Kury zjadając różne rośliny tym samym również powodują, iż jajka mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia składniki, takie jak ołów czy kadm. Mogą one spowodować wiele poważnych chorób. Warto także uważać na pęknięte jajka - nawet te ekologiczne mogą być szkodliwe, jeśli kupicie je z uszkodzoną skorupką. Rodzaje jaj na rynku Wbrew pozorom, jajko jajku nie jest równe, a to oznacza, że każde z nich mimo wszystko się różni. Przede wszystkim wyróżnia się je na podstawie chowu, a w tej kwestii wyróżnia się cztery różne typy: 0 - chów ekologiczny - kury hodowane w tradycyjny sposób, mają one swobodny dostęp do świeżego powietrza, nie mają ograniczenia w przestrzeni, ich pożywienie jest w pełni naturalne, 1 - chów wolno wybiegowy - zwierzęta podobnie jak w pierwszym przypadku...

sposób na małe ości w śledziach
Adobe Stock
Newsy
Genialna metoda na pozbycie się malutkich ości ze śledzi. Polejcie je tym i wstawcie na noc do lodówki. Znikną w mig
Śledzie to świetne rozwiązanie na smaczny posiłek w postaci na przykład sałatki nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jak radzicie sobie ze śledziowymi ośćmi?

Warto podążyć śladem naszych przodków i tak jak dawni Polacy, częściej jeść śledzie choćby w czasie Wielkiego Postu. Dlaczego? Śledzie to nie tylko fantastyczny smak, ale także cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Dlaczego warto jeść śledzie? By przekonać się o ich prozdrowotnym działaniu, wystarczy tylko rzucić okiem na tę listę z zaletami jedzenia śledzi. Właściwości zdrowotne śledzi: Są dobrze przyswajalnym źródłem pełnowartościowego białka Zawierają kwasy omega-3 i innych, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Wspomagają odporność Zapobiegają chorobom serca Regulują ciśnienie tętnicze krwi Obniżają poziom złego cholesterolu Są źródłem witaminy A, D, E, B6 i innych Mimo stosunkowo dużej ilości tłuszczów, nie są bardzo kaloryczne. 10 dag śledzi zawiera zwykle ok. 160 kcal. Śledzie to jeden z głównych celów połowów światowego rybołówstwa. Wyróżnić można dwa główne gatunki śledzia – śledź pacyficzny i śledź atlantycki. Na naszym Morzu Bałtyckim występuję podgatunek śledzia atlantyckiego, czyli tak zwany śledź bałtycki. Czym jest matias? Niestety, oznakowanie śledzi obecnie będących w sprzedaży pozostawia wiele do życzenia. Krótko mówiąc – często zdarza się, że klienci są wprowadzani w błąd. Wszystko przez nazewnictwo sprzedawanych ryb. Nagminnie dostrzec można na półkach sklepowych słoiki z produktem o nazwie „a'la matias”. Nierzadko także i inne śledzie mylnie bywają nazywane matiasami. Tymczasem, mało kto w ogóle ma świadomość, czym są matiasy. Matiasy to nic innego jak śledzie złowione przez rybaków, jeszcze przed swoim pierwszym tarłem. Znacznie różnią się one w smaku od zwykłych,...