Jak długo moczyć śledzie?
Adobe Stock
Newsy

Jak długo należy moczyć śledzie? Niektórym wystarczy tylko 15 minut

Moczenie śledzi to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Niektóre z nich powinny spędzić w wodzie nawet 18 godzin, podczas gdy inne tylko 15 minut.

Jeśli często sięgacie po śledzie, ale do tej pory zawsze moczyliście je „na oko”, popełnialiście duży błąd. Aby ich smak za każdym razem był idealny, musicie poznać kilka zasad, które pomogą wam zrozumieć jak i dlaczego moczyć śledzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo trzeba moczyć śledzie?

  1. Najkrócej moczy się matiasy, czyli bardzo młode i najmniej słone śledzie. Z reguły wystarczy im 15 minut w zimnej wodzie. Niektóre z nich wystarczy tylko przepłukać.
  2. Płaty śledziowe powinno się moczyć 1 godzinę. Jednak jeśli po upływie tego czasu sól wciąż jest bardzo mocno wyczuwalna w rybie, należy wymienić jej wodę i odstawić jeszcze na 2-3 godziny (co godzinę wymieniać wodę).
  3. Śledzie w całości wymagają najdłuższego czasu moczenia. Potrzebują aż 12-18 godzin (w tym czasie należy co najmniej 2 razy wymienić im wodę). Jeśli chcecie nieco skrócić ten czas, wypatroszcie wcześniej rybę.

Przepis na śledzie z grzybami

Skoro już wiecie jak moczyć rybę, teraz możecie śmiało przygotować przepyszne śledzie z marynowanymi grzybami. Smakują nieziemsko.

Będziecie potrzebować:

  • 700 gramów płatów śledziowych
  • 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków
  • 80 ml oleju
  • 1 cebuli
  • 1 natki pietruszki
  • pieprzu

Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml.

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie zimną wodę, a następnie wymoczcie w niej płaty śledziowe. 
  2. Śledzie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na średniej wielkości kawałki.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i umieśćcie w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kilka minut.
  4. Marynowane grzybki umieśćcie na desce i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Natkę pietruszki posiekajcie.
  5. Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieśćcie w czystej misce, a następnie dodajcie do nich olej. Całość doprawcie pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowane śledzie proboszcza umieśćcie w wyparzonych słoikach i odstawcie na 24 godziny.

Gotowe!

Takie śledzie możecie przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni. Jeśli chcecie, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomińcie natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.

śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy
Śledzie proboszcza to idealny przepis dla śledziomaniaków. Znikają z talerza w sekundę
Śledzie to świetny pomysł na przekąskę. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzą się również na co dzień. Te zwane śledziami proboszcza wychodzą naprawdę pyszne! W mig znikną z każdego talerza.

Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć śledzie proboszcza. Na ich przygotowaniu spędzisz maksymalnie 15 minut. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt niesamowity. Przepis na śledzie proboszcza Składniki: 700 gramów płatów śledziowych 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków 1 średnia cebula 80 ml oleju natka pietruszki pieprz Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml. Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieść zimną wodę, a następnie wymocz w niej płaty śledziowe. Czynność powtórz 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą. Śledzie osusz przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrój na średniej wielkości kawałki. Cebulę obierz, pokrój w pióra i umieść w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Marynowane grzybki umieść na desce i pokrój w niewielką kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieść w czystej misce, a następnie dodaj do nich oleju. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane śledzie proboszcza umieść w wyparzonych słoikach i odstaw na 24 godziny. Gotowe! Takie śledzie możesz przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni . Jeśli chcesz, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomiń natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.

śledź w śmietanie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Przepyszny śledź w śmietanie. Dodaj do niego ten owoc a goście oszaleją
Śledź w śmietanie to istny przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Jeśli chcecie, by wasi goście tęsknili za jego smakiem przez okrągły rok, do jego przygotowania koniecznie użyjcie… jabłka! Ten owoc niesamowicie podkręci smak ryby!

Choć połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jeśli jeszcze nie próbowaliście świątecznej ryby w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Przepis na śledzia w śmietanie Będziecie potrzebować 400 gramów filetów śledziowych 1 cebulę 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 2 łyżki majonezu 200 gramów śmietany 18 proc. 1 cytrynę 1 łyżeczkę cukru Szczyptę pieprzu Przygotowanie Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do śledzia. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Koniecznie odsączcie z nich wodę, pokrójcie w kosteczkę i umieśćcie w misce ze śledziem i cebulą. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i skropcie sokiem z połówki cytryny. Tak przygotowany owoc połączcie z pozostałymi składnikami. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie śledzie przed samym wyłożeniem na stół. Jeśli nie planujecie tego robić natychmiast, schowajcie składniki do lodówki w dwóch oddzielnych miskach. Smacznego! Źródło: gotujmy

sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...

Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku
Adobe Stock
Newsy
Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku
Śledzie nie są daniem zarezerwowanym tylko i wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. W takim wydaniu bez problemu dadzą egzamin także podczas Wielkanocy!

Szukacie pomysłu, jak urozmaicić wielkanocny stół? Dobrym pomysłem będzie przemycenie na niego jakiejś ryby. Co prawda ryby kojarzą się bardziej z Wigilią Bożego Narodzenia, ale nie przeszkadza to w tym, by zagościły na waszych stołach także na niedzielnym śniadaniu wielkanocnym czy w czasie świątecznego obiad u w Lany Poniedziałek. By jednak nie zepchnąć na dalszy plan mięsnych dań wielkanocnych, proponujemy, by na świątecznym stole stanęła u was na przykład delikatna śledziowa sałatka w wiosennym wydaniu. W czym tkwi sekret smaku wiosennych śledzi w śmietanie? Lekkość zapewni jej chuda śmietana, a wiosnę poczujecie, gdy pokroicie do niej świeży, pierwszy tegoroczny szczypiorek. Efekt „wow” gwarantowany. I to bez dużych wydatków i ogromnego nakładu pracy. Ważne tylko, byście nie zapomnieli o uprzednim wymoczeniu zasolonych śledzi. W tym celu powinniście zalać filety śledziowe zimną wodą na przynajmniej godzinę. Jeśli po tej godzinie, śledzie nadal będą zbyt słone, nie pozostaje nic innego jak powtórzyć „zabieg”. I na tym właściwie kończy się praca przy przygotowaniu tej sałatki. Wystarczy pokroić śledzie i szczypiorek, wymieszać je ze śmietaną i majonezem i gotowe! Przepis na wiosenne śledzie w śmietanie Składniki: 50 dag filetów śledziowych a`la matias Szklanka śmietany 12% 2 łyżki majonezu Pieprz czarny Szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przełóżcie do miski lub innego garnka i zalejcie zimną wodą. Moczcie śledzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli śledzie są jeszcze zbyt słone, możecie wymienić wodę i moczyć je jeszcze przez jedną godzinę. Odlejcie wodę ze śledzi i osuszcie. Pokrójcie śledzie na niewielkie kawałki o długości ok. 3 cm. Dodajcie do śledzi majonez, śmietanę i doprawcie je dużą ilością...