Jeśli często sięgacie po śledzie, ale do tej pory zawsze moczyliście je „na oko”, popełnialiście duży błąd. Aby ich smak za każdym razem był idealny, musicie poznać kilka zasad, które pomogą wam zrozumieć jak i dlaczego moczyć śledzie.

Jak długo trzeba moczyć śledzie?

  1. Najkrócej moczy się matiasy, czyli bardzo młode i najmniej słone śledzie. Z reguły wystarczy im 15 minut w zimnej wodzie. Niektóre z nich wystarczy tylko przepłukać.
  2. Płaty śledziowe powinno się moczyć 1 godzinę. Jednak jeśli po upływie tego czasu sól wciąż jest bardzo mocno wyczuwalna w rybie, należy wymienić jej wodę i odstawić jeszcze na 2-3 godziny (co godzinę wymieniać wodę).
  3. Śledzie w całości wymagają najdłuższego czasu moczenia. Potrzebują aż 12-18 godzin (w tym czasie należy co najmniej 2 razy wymienić im wodę). Jeśli chcecie nieco skrócić ten czas, wypatroszcie wcześniej rybę.

Przepis na śledzie z grzybami

Skoro już wiecie jak moczyć rybę, teraz możecie śmiało przygotować przepyszne śledzie z marynowanymi grzybami. Smakują nieziemsko.

Będziecie potrzebować:

  • 700 gramów płatów śledziowych
  • 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków
  • 80 ml oleju
  • 1 cebuli
  • 1 natki pietruszki
  • pieprzu

Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml.

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie zimną wodę, a następnie wymoczcie w niej płaty śledziowe. 
  2. Śledzie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na średniej wielkości kawałki.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i umieśćcie w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kilka minut.
  4. Marynowane grzybki umieśćcie na desce i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Natkę pietruszki posiekajcie.
  5. Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieśćcie w czystej misce, a następnie dodajcie do nich olej. Całość doprawcie pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowane śledzie proboszcza umieśćcie w wyparzonych słoikach i odstawcie na 24 godziny.

Gotowe!

Zobacz także:

Takie śledzie możecie przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni. Jeśli chcecie, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomińcie natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.