
Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku?
Jak długo gotować rosół?
Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy, to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu!
Przepis na bulion wołowy
Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 70 dag mięsa wołowego
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 1 cebula
- Por
- Świeża natka pietruszki
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Pieprz ziarnisty
- Sól
Przygotowanie:
- Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie.
- Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny.
- Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika.
- Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki.
- Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito.
I gotowe! Tak przygotowany bulion możecie wykorzystać na wiele sposobów. Przyda się do zrobienia innej zupy, sosu, gulaszu albo do pasztecików i krokietów.