
Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku?
Jak długo gotować rosół?
Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy, to będzie dobry nawet po 1,5 godziny.
Jeżeli jednak pragniecie wyzyskać z mięsa cały smak, gotujcie długo rosół na minimalnym ogniu. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny, maksymalnie do 4 godzin. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu!
Przepis na bulion wołowy
Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 70 dag mięsa wołowego
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 1 cebula
- Por
- Świeża natka pietruszki
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Pieprz ziarnisty
- Sól
Przygotowanie:
- Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie.
- Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny.
- Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika.
- Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki.
- Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito.
I gotowe! Tak przygotowany bulion możecie wykorzystać na wiele sposobów. Przyda się do zrobienia innej zupy, sosu, gulaszu albo do pasztecików i krokietów.