Drożdże to jeden z tych składników w kuchni, które mają wiele zastosowań. Przyrządzicie z nich nie tylko słodkie ciasto, ale także chleb i ciasto na pizzę.

W sklepach można dostać zarówno suche, jak i świeże drożdże. Choć te drugie wymagają nieco więcej pracy w trakcie przygotowań, wciąż znajdują swoich zwolenników. Jednak świeżych drożdży nie można trzymać w lodówce w nieskończoność - sprawdźcie, jak szybko należy je zużyć. 

Jak długo można przechowywać świeże drożdże?

W przypadku świeżych i szybko psujących się produktów dobrze jest zarówno spojrzeć na datę przydatności do spożycia umieszczoną przez producenta na opakowaniu, jak i zdać się na własne przeczucie. Zdarza się bowiem, że produkty te nie były prawidłowo przechowywane w sklepie i zaczną się psuć znacznie szybciej.

Zobacz także:

W przypadku świeżych drożdży, można ich bezpiecznie używać przez 7-10 dni od momentu przyniesienia ich ze sklepu pod warunkiem, że drożdże były przez cały czas przechowywane w lodówce. 

Jak sprawdzić, czy drożdże jeszcze nadają się do spożycia?

Jeśli wasze drożdże już spędziły trochę czasu w lodówce lub nie jesteście pewni, czy aby na pewno były przechowywane w prawidłowy sposób w sklepie, najlepiej sami sprawdźcie ich świeżość. Zwróćcie uwagę na te rzeczy:

  • Wygląd - świeże drożdże powinny być jasne, o lekko brązowym (a nawet różowym) zabarwieniu. Jeśli są już stare, ich kolor jest zdecydowanie ciemniejszy, a na powierzchni pojawiają się spękania.

  • Konsystencja - po przełamaniu, świeże drożdże powinny łatwo rozpadać się na zwarte kawałki. Z kolei stare będą się kruszyć. 

  • Zapach - nawet świeże drożdże nie mają szczególnie przyjemnego zapachu, jednak to nic w porównaniu z przeterminowaną kostką drożdży. Pachnie ona bardzo kwaśno i intensywnie. Jeżeli więc w waszej lodówce nagle pojawił się wyjątkowo nieprzyjemny zapach, bardzo możliwe, że odpowiedzialne za to są nieświeże drożdże. 

Ostatecznym testem jest próba wody. Do szklanki z ciepłą wodą wrzućcie kawałek drożdży. Jeżeli się unosi, oznacza to, że produkt nadaje się do spożycia. Jeśli jednak drożdże opadają na dno, lepiej będzie się ich pozbyć.

Źródło: zakumaj.pl