
Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez wędliny. Najczęściej stanowi ona wspaniały, smakowity i przede wszystkim sycący dodatek do kanapek, tostów, a nawet jajecznicy. Niektórzy szefowie kuchni przyrządzają z niej również inne cuda. Okazuje się jednak, że wędlina to jednocześnie jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce.
Jak długo można przechowywać wędlinę?
Świeże wędliny nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż… trzy dni. Z kolei suche i podsuszane, maksymalnie miesiąc. Właśnie dlatego nie polecamy kupowania wędliny „na zapas”. Jednak jeśli już tak się stało, lepiej będzie ją zamrozić niż trzymać w lodówce.
Pamiętajcie również, że produkt w plastrach o wiele szybciej traci świeżość niż ten w kawałku. Zachęcamy więc do kupowania wędlin, które będziecie mogli pokroić samodzielnie w domu, kiedy tylko będzie wam potrzebna.
Zwróćcie również uwagę na opakowania, w których przechowujecie wędlinę. Nie powinna to być folia. O wiele lepiej sprawdzi się kawałek papieru, ale jeśli nic takiego nie macie pod ręką, możecie także użyć plastikowych opakowań lub specjalnych woreczków.
Proces psucia wędlin, przyspiesza również zbyt długie trzymanie ich w temperaturze pokojowej i ponowne ochładzanie.
Sposoby na odświeżenie wędliny
Jeśli wasza wędlina leży w lodówce dłużej niż 3 dni, spróbujcie ją odświeżyć. Możecie to zrobić na trzy sposoby – gotując, smażąc lub piekąc. Każdy z nich tak samo dobry i skuteczny.
Odświeżanie wędliny poprzez gotowanie
Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw – marchewki, pora, selera oraz pietruszki. Tak przygotowane mięso bez obaw możecie zaserwować swoim gościom oraz rodzinie. Pamiętajcie jednak, by nie umieszczać go już ponownie w lodówce.
Odświeżanie wędliny poprzez smażenie
Drugi sposób jest równie prosty jak pierwszy. Wystarczy, że umieścicie w misce wodę z solą, a następnie umyjecie w niej waszą wędlinę. Tak przygotowaną powinniście pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i ulubionych przypraw. Powstałe skwarki możecie wykorzystać do ulubionych potraw, na przykład pierogów.
Odświeżanie wędliny w piekarniku
Po przemyciu mięsa pod ciepłą wodą, możecie je również ponacinać i umieścić w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. W tym przypadku ważne, by czas pieczenia wędliny był jak najdłuższy. Wtedy będziecie mieć pewność, że po jej spożyciu wasz organizm nie będzie cierpiał.