Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez wędliny. Najczęściej stanowi ona wspaniały, smakowity i przede wszystkim sycący dodatek do kanapek, tostów, a nawet jajecznicy. Niektórzy szefowie kuchni przyrządzają z niej również inne cuda. Okazuje się jednak, że wędlina to jednocześnie jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce.

Jak długo można przechowywać wędlinę?

Świeże wędliny nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż… trzy dni. Z kolei suche i podsuszane, maksymalnie miesiąc. Właśnie dlatego nie polecamy kupowania wędliny „na zapas”. Jednak jeśli już tak się stało, lepiej będzie ją zamrozić niż trzymać w lodówce.

Pamiętajcie również, że produkt w plastrach o wiele szybciej traci świeżość niż ten w kawałku. Zachęcamy więc do kupowania wędlin, które będziecie mogli pokroić samodzielnie w domu, kiedy tylko będzie wam potrzebna.

Zwróćcie również uwagę na opakowania, w których przechowujecie wędlinę. Nie powinna to być folia. O wiele lepiej sprawdzi się kawałek papieru, ale jeśli nic takiego nie macie pod ręką, możecie także użyć plastikowych opakowań lub specjalnych woreczków.

Zobacz także:

Proces psucia wędlin, przyspiesza również zbyt długie trzymanie ich w temperaturze pokojowej i ponowne ochładzanie. 

Sposoby na odświeżenie wędliny

Jeśli wasza wędlina leży w lodówce dłużej niż 3 dni, spróbujcie ją odświeżyć. Możecie to zrobić na trzy sposoby – gotując, smażąc lub piekąc. Każdy z nich tak samo dobry i skuteczny.

Odświeżanie wędliny poprzez gotowanie

Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw – marchewki, pora, selera oraz pietruszki. Tak przygotowane mięso bez obaw możecie zaserwować swoim gościom oraz rodzinie. Pamiętajcie jednak, by nie umieszczać go już ponownie w lodówce.

Odświeżanie wędliny poprzez smażenie

Drugi sposób jest równie prosty jak pierwszy. Wystarczy, że umieścicie w misce wodę z solą, a następnie umyjecie w niej waszą wędlinę. Tak przygotowaną powinniście pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i ulubionych przypraw. Powstałe skwarki możecie wykorzystać do ulubionych potraw, na przykład pierogów.

Odświeżanie wędliny w piekarniku

Po przemyciu mięsa pod ciepłą wodą, możecie je również ponacinać i umieścić w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. W tym przypadku ważne, by czas pieczenia wędliny był jak najdłuższy. Wtedy będziecie mieć pewność, że po jej spożyciu wasz organizm nie będzie cierpiał.