Jak długo przechowywać wędlinę w lodówce?
Adobe Stock
Newsy

Jak długo można przechowywać wędlinę w lodówce? Usiądziecie, gdy poznacie prawdę

Wędlina to jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce. Aby uniknąć przykrych dolegliwości, koniecznie sprawdźcie, jak długo można ją przechowywać.

Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez wędliny. Najczęściej stanowi ona wspaniały, smakowity i przede wszystkim sycący dodatek do kanapek, tostów, a nawet jajecznicy. Niektórzy szefowie kuchni przyrządzają z niej również inne cuda. Okazuje się jednak, że wędlina to jednocześnie jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można przechowywać wędlinę?

Świeże wędliny nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż… trzy dni. Z kolei suche i podsuszane, maksymalnie miesiąc. Właśnie dlatego nie polecamy kupowania wędliny „na zapas”. Jednak jeśli już tak się stało, lepiej będzie ją zamrozić niż trzymać w lodówce.

Pamiętajcie również, że produkt w plastrach o wiele szybciej traci świeżość niż ten w kawałku. Zachęcamy więc do kupowania wędlin, które będziecie mogli pokroić samodzielnie w domu, kiedy tylko będzie wam potrzebna.

Zwróćcie również uwagę na opakowania, w których przechowujecie wędlinę. Nie powinna to być folia. O wiele lepiej sprawdzi się kawałek papieru, ale jeśli nic takiego nie macie pod ręką, możecie także użyć plastikowych opakowań lub specjalnych woreczków.

Proces psucia wędlin, przyspiesza również zbyt długie trzymanie ich w temperaturze pokojowej i ponowne ochładzanie. 

Sposoby na odświeżenie wędliny

Jeśli wasza wędlina leży w lodówce dłużej niż 3 dni, spróbujcie ją odświeżyć. Możecie to zrobić na trzy sposoby – gotując, smażąc lub piekąc. Każdy z nich tak samo dobry i skuteczny.

Odświeżanie wędliny poprzez gotowanie

Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw – marchewki, pora, selera oraz pietruszki. Tak przygotowane mięso bez obaw możecie zaserwować swoim gościom oraz rodzinie. Pamiętajcie jednak, by nie umieszczać go już ponownie w lodówce.

Odświeżanie wędliny poprzez smażenie

Drugi sposób jest równie prosty jak pierwszy. Wystarczy, że umieścicie w misce wodę z solą, a następnie umyjecie w niej waszą wędlinę. Tak przygotowaną powinniście pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i ulubionych przypraw. Powstałe skwarki możecie wykorzystać do ulubionych potraw, na przykład pierogów.

Odświeżanie wędliny w piekarniku

Po przemyciu mięsa pod ciepłą wodą, możecie je również ponacinać i umieścić w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. W tym przypadku ważne, by czas pieczenia wędliny był jak najdłuższy. Wtedy będziecie mieć pewność, że po jej spożyciu wasz organizm nie będzie cierpiał.

sposób na odświeżenie wędliny
Adobe Stock
Newsy
Jak odświeżyć zalegającą w lodówce wędlinę? Grzech ją wyrzucać. 1 trik zdziała cuda
Nadmiar jedzenia w lodówce to ostatnio częsty problem wielu pań domu. Jeśli nie nadążacie z jedzeniem posiłków na bieżąco, istnieje ryzyko, że w końcu po prostu się zepsują. Powinniście więc wiedzieć, jak je odświeżyć.

Zabieganie i roztargnienie sprawia, że coraz mniej osób na chłodno i ze spokojem planuje tygodniowy jadłospis co do joty, jak to jeszcze bywało kilkadziesiąt lat temu. Obecnie polskie gospodynie stawiają na wygodę, a w codziennym menu panuje większa dowolność - to oczywiście zasługa dobrobytu, w którym niewątpliwie się znaleźliśmy po ponad 30 latach od transformacji ustrojowej. Wizyty w sklepie nie kończą się dziś wystawaniem w ogonku po kilogram mięsa nieznanego pochodzenia i wątpliwej jakości jak kiedyś. Obecnie większość z nas wraca z supermarketu z całymi siatkami jedzenia, które potem trzeba jakoś zjeść. Przepełniona lodówka nie świadczy w końcu o tym, by takie jedzenie można było świadomie wyrzucać potem do kosza... Pakowanie na wynos i zamrażanie Oczywiście większość gospodarzy i gospodyń po rodzinnych imprezach pakuje swoim gościom jedzenie „na wynos”. Dla tych, którzy nie robią u siebie tego typu przyjęć, a jedynie jeżdżą po rodzicach, znajomych czy babciach, jest to zbawienne. W końcu przez kolejnych kilka dni nie trzeba się martwić o obiad. Niektóre panie domu praktykują także zamrażanie nadmiaru jedzenia. To również bardzo dobry sposób na przedłużenie terminu jej przydatności do spożycia. Dzięki temu niekiedy przez kolejne kilka miesięcy nie trzeba kupować w sklepie wędliny.  Jak można odświeżyć starą wędlinę z lodówki? Niestety, w naszym kraju nie brakuje osób, które trzymają pozostałe z imprez jedzenie w lodówce. To, po zaledwie 3 dniach, zaczyna się psuć i w większości ląduje na śmietniku. Zważając na to, ile ludzi na świecie wciąż umiera z głodu, takie sytuacje nie powinny mieć w ogóle miejsca. Jeśli więc wasza wędlina leży zbyt długo w lodówce, spróbujcie ją odświeżyć. Mamy na to trzy...

Jak odświeżyć wędlinę? Najprostszy sposób
Pixabay
Newsy
Jak odświeżyć wędlinę? Najprostsze sposoby
Zalega wam w lodówce wędlina, ale nie chcecie jej wyrzucać? Możecie ją odświeżyć. Jest jednak pewien warunek. Koniecznie przeczytajcie jaki.

Nikt z nas nie lubi wyrzucać pożywienia. Marnotrawstwo żywności jest jednak niestety faktem. Czy wiecie, ile ton jedzenia wyrzucają rocznie Polacy? Ilości te są naprawdę ogromne. Jak pokazują dane, rocznie Polacy wyrzucają 4 840 946 ton żywności. Jak odświeżyć starą wędlinę? Zacznijmy od wyjaśnienia, co to znaczy „starą”. Nie będziemy bowiem nikogo zachęcać do spożywania mięsa, które jest już mocno przeterminowane czy ma oznaki pleśni. Chodzi nam oczywiście o wędlinę , która może nie jest już „pierwszej świeżości", ale nadaje się jeszcze do jedzenia. Co można z nią zrobić, by odzyskała swój dawny smak? Prosta metoda na odświeżenie wędliny Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo wędliny. Ta zalega w naszej lodówce i z czasem zaczyna się psuć i nieładnie pachnieć. Pamiętajcie, by odróżnić wędlinę, która nadaje się jeszcze do spożycia od tej, której jedynym miejscem powinien już być kosz. Jak to zrobić? Stara wędlina to taka, która ma brzydki kolor i nieładnie pachnie. Nie próbujcie jej już odświeżać, tylko wyrzućcie ją do kosza. Wędlina, którą można odświeżyć, ma maksymalnie 3-4 dni, ale straciła już walory, które miała pierwszego dnia. Jak odświeżyć taką wędlinę? Istnieje kilka prostych sposobów na to, żeby wędlina znowu była soczysta, smaczna i przede wszystkim – nam nie zaszkodziła. Możecie przykładowo: Umyć wędlinę pod ciepłą wodą i obgotować ją z dodatkiem świeżych warzyw: np. kawałka selera, pora, marchewki i pietruszki. Drugi sposób polega na obmyciu wędliny w samej wodzie z solą, pokrojeniu jej w kostkę i podsmażeniu na tłuszczu z dodatkiem przypraw (słodkiej sypkiej papryki, czosnku w proszku, majeranku). Dzięki temu otrzymamy aromatyczne skwarki, które...

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy
Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie
Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość. Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki. To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje. W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności: - Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik). Jak i gdzie układać wędliny w lodówce? Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą....

Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Doskonała alternatywa dla klasycznej jarzynowej sałatki. A do tego bardzo szybko się robi.

Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina. Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii. Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również: Sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Sałatkę jajeczną z chrzanem Warstwową sałatkę jajeczną Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis Składniki 1 słoik majonezu 5 jajek 200g chudej wędliny drobiowej 125g żółtego sera 1 słoik marynowanego selera 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu. Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler,...