jak długo przechowywać makaron gotowany?
Flickr
Newsy

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po takim czasie nadaje się tylko do wyrzucenia

Spożycie nieświeżego makaronu może przyprawić was o problemy żołądkowe. Podpowiemy wam, jak długo można trzymać ugotowany makaron w lodówce.
Hubert Rój
marzec 08, 2021

Szary, nieapetyczny wygląd wysuszonego, kilkudniowego makaronu skutecznie odstrasza przed jego spożyciem.

Skąd jednak dokładnie wiadomo, że danie makaronowe nie nadaje się już do spożycia? Wiemy, jak długo można przechowywać ugotowany makaron.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron?

Zanim przystąpicie do zapoznania się z naszymi wytycznymi, pierwszą rzeczą przed odgrzaniem starego makaronu, będzie szybka i prosta kontrola jakości.

Jeśli makaron wygląda nieładnie i nieapetycznie, a dodatkowo zaczyna pachnieć niezbyt zachęcająco, to pierwszy znak, że z daniem coś jest nie tak.

Jeżeli jednak nadal macie wątpliwości co do tego, czy odgrzać obiad sprzed kilku dni, czy szukać składników na coś świeżego, rzućcie okiem na tę listę.

Szacunkowa długość przechowywania różnych makaronów w lodówce:

  • Domowej roboty makaron z mąki pszennej: 4-5 dni
  • Świeży makaron  kupiony w sklepie (nieugotowany): 1-3 dni
  • Ugotowany makaron pszenny: 3-5 dni
  • Makaron z soczewicy, fasoli lub grochu: 3-5 dni
  • Makaron bezglutenowy: 3-5 dni
  • Tortellini lub inne nadziewane kluseczki: 3-5 dni
  • Lasagne, bologhnese, carbonara i inne makarony ugotowane i wymieszane z sosem:  ok. 5 dni

Biorąc pod uwagę te szacunkowe dane, pamiętajcie także o tym, że większość z makaronowych dań nie nada się do spożycia po przekroczeniu jednego tygodnia od dnia ugotowania.

Jak długo można przechowywać gotowy makaron poza lodówką?

Co z makaronami, które „leżakowały” poza lodówką przez dłuższy czas? Niestety zjedzenie gotowego dania, które pozostawało nawet dobę w temperaturze pokojowej, może być groźne.

Wszystko to spowodowane jest możliwością rozpoczęcia procesów gnilnych, a także wstępnego rozwoju pleśni w daniu.

Przetrzymywanie dań na bazie makaronu w lodówce znacznie ogranicza postępy psucia się jedzenia, ale jak można wywnioskować z okresów długości przechowywania, nie rozwiązuje całkowicie sprawy.

Jak lepiej odmierzać porcje makaronu na obiad?

Dlatego nasza rada jest prosta. Zamiast gotować jedzenie na zapas, lepiej odmierzajcie porcję makaronu na jeden obiad dla całej rodziny.

Jeśli macie z tym kłopoty, zachęcamy do zapoznania się z jednym z naszych poprzednich artykułów, w którym zostały przedstawione sprytne sposoby odmierzania porcji suchego makaronu.

By przeczytać ten artykuł, wystarczy kliknąć tutaj: Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa

Komentarze
Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne 6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

Przeczytaj
Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...

Przeczytaj
Mrożone mięso
Adobe Stock
Newsy Jak szybko rozmrozić mięso? Mamy na to kilka skutecznych sposobów
Przyzwyczailiśmy się już do mrożenia mięsa. Porcjujemy zakupiony kawałek na mniejsze części, wkładamy do woreczków i kilka odmierzonych obiadowych porcji gotowych.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

I pomyśleć, że jeszcze nasze babcie o takim luksusie mogły jedynie pomarzyć. W dawnych czasach na wsiach rozbiór ubitej świni był ogromnym przedsięwzięciem. Część mięsa solono i składowano w materiałowych workach. W lecie niektóre zaradne gospodynie mięso przechowywały w głębokiej studni. W miastach problem przechowywania mięsa mimo braku lodówek wcale nie był powszechny. Dlaczego? Odpowiedź jest prozaiczna – wszystko to brało się z dość ubogiego trybu życia, jaki wiodła większa część naszego społeczeństwa. O nadmiarze wędlin nie było mowy – te zakupione w mig znikały ze stołów. Dzisiaj dysponujemy już lodówkami i zamrażarkami. Z kiełbasami, szynkami, czy parówkami nie ma problemu – wystarczy przechowywać je w chłodziarkach. Jak rozmrażać? Z kolei kupione na zapas mięso na obiad możemy śmiało mrozić w zamrażarkach. Poniżej podpowiemy wam jak rozmrażać je w skuteczny i prawidłowy sposób. Jeżeli zaplanujemy obiad zawczasu, możemy rozmrozić kawałek naszego mięsa w lodówce. Przekładamy zawiniątko z zamrażarki piętro wyżej (lub niżej) i czekamy ok. kilkanaście godzin, aż mięso rozmrozi się równomiernie. Pamiętajmy by nie zamrażać ponownie raz rozmrożonego mięsa. Grozi to zatruciem pokarmowym wywołanym przez salmonellę. Jeżeli zależy nam na czasie, możemy rozmrażać mięso w chłodnej wodzie lub w wodzie o temp. pokojowej. Użycie wody o wyższej temperaturze łączy się z zagrożeniem bakteriami. Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej także grozi namnożeniem się niechcianych bakterii. Stosując tę metodę należy pilnować mięsa, by nie spoczywało poza lodówką zbyt długo.  Stąd też bezpieczniejszą opcją wydaje się zimna woda lub lodówka. Jedną z dodatkowych opcji jest obróbka termiczna mięsa bez rozmrażania. Na...

Przeczytaj
jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia?   Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być...

Przeczytaj