Szary, nieapetyczny wygląd wysuszonego, kilkudniowego makaronu skutecznie odstrasza przed jego spożyciem. Skąd jednak dokładnie wiadomo, że danie makaronowe nie nadaje się już do spożycia? Znamy szacunkowe i przybliżone dane na temat tego, jak długo można przechowywać ugotowany makaron.

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron?

Zanim przystąpicie do zapoznania się z naszymi wytycznymi, pierwszą rzeczą przed odgrzaniem starego makaronu, będzie szybka i prosta kontrola jakości. Jeśli makaron wygląda nieładnie i nieapetycznie, a dodatkowo zaczyna pachnieć niezbyt zachęcająco, to pierwszy znak, że z daniem coś jest nie tak.

Jeżeli jednak nadal macie wątpliwości co do tego, czy odgrzać obiad sprzed kilku dni, czy szukać składników na coś świeżego, rzućcie okiem na tę listę. Oto szacunkowa długość przechowywania różnych makaronów w lodówce:

  • Ugotowany, domowej roboty makaron z mąki pszennej: 4-5 dni
  • Świeży makaron  kupiony w sklepie po otwarciu opakowania (nieugotowany półprodukt dostępny w sklepowych lodówkach): 1-3 dni
  • Ugotowany makaron pszenny: 3-5 dni
  • Ugotowany makaron z soczewicy, fasoli lub grochu: 3-5 dni
  • Ugotowany makaron bezglutenowy: 3-5 dni
  • Ugotowane tortellini lub inne nadziewane kluseczki: 3-4 dni
  • Lasagne, bologhnese, carbonara i inne makarony ugotowane i wymieszane z sosem:  ok. 2-3 dni

Biorąc pod uwagę te szacunkowe dane, pamiętajcie także o tym, że większość z makaronowych dań na pewno nie nada się do spożycia po przekroczeniu jednego tygodnia w lodówce od dnia ugotowania.

Zobacz także:

Jak długo można przechowywać gotowy makaron poza lodówką?

Co z makaronami, które „leżakowały” poza lodówką przez dłuższy czas? Niestety zjedzenie gotowego dania, które pozostawało nawet dobę w temperaturze pokojowej, może być naprawdę groźne. Wszystko to spowodowane jest możliwością rozpoczęcia procesów gnilnych, a także wstępnego rozwoju pleśni w daniu.

Przetrzymywanie dań na bazie makaronu w lodówce znacznie ogranicza postępy psucia się jedzenia, ale jak można wywnioskować z okresów długości przechowywania, nie rozwiązuje całkowicie sprawy. Jakimś wyjściem z sytuacji jest włożenie ugotowanego makaronu do woreczka foliowego i zamrożenie go. To jednak może negatywnie wpłynąć na jego właściwości smakowe.

Jak odmierzać porcje makaronu na obiad?

Nie tylko mrożenie, ale także dłuższe przechowywanie ugotowanego makaronu w lodówce wpływa na jego smak. Dlatego nasza rada jest prosta. Zamiast gotować jedzenie na zapas, lepiej odmierzajcie porcję makaronu na jeden obiad dla całej rodziny.

Jeśli macie z tym kłopoty, zachęcamy do zapoznania się z jednym z naszych poprzednich artykułów, w którym zostały przedstawione sprytne sposoby odmierzania porcji suchego makaronu. By przeczytać ten artykuł, wystarczy kliknąć tutaj: Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa