jak długo można trzymać koncentrat pomidorowy w lodówce
AdobeStock
Newsy

Jak długo można przechowywać otwarty koncentrat pomidorowy? Dodajcie to, a będzie dłużej świeży

Trzymacie długo otwarty koncentrat w lodówce? Dowiedzcie się, jak możecie łatwo przedłużyć jego trwałość.

Koncentrat pomidorowy sprawdza się w kuchni przy gotowaniu wielu dań. Dodaje się go do gulaszu, bigosu czy pizzy oraz oczywiście zupy pomidorowej. Stanowi też bazę wielu sosów. Niektórzy widząc duże słoiki koncentratu na promocji z oszczędności wolą kupić więcej. Co jednak zrobić, gdy koncentrat nie został zużyty do końca? Da się nieco przedłużyć jego trwałość dzięki prostej sztuczce!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by wydłużyć świeżość koncentratu pomidorowego?

Otwarty koncentrat już po kilku dniach w lodówce zaczyna ciemnieć i tracić smak – staje się bardzo gorzki. Jest na to prosty sposób! Wystarczy wyrównać powierzchnię koncentratu i wlać do środka tyle oleju, by przykrył koncentrat na wysokość około 1 centymetra. Następnie należy posypać olej szczyptą soli i zakręcić słoiczek.

Gdy będziecie chcieli skorzystać z koncentratu, energicznie wstrząśnijcie słoiczkiem i wylejcie olej.

Przepis na domowy koncentrat pomidorowy

By mieć pewność, że koncentrat będzie smaczny, naturalny i przede wszystkim zdrowy, warto zrobić go samodzielnie, zamiast kupować w sklepie. Do przygotowania domowego koncentratu z pomidorów potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 4 kilogramy pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy sparzyć wszystkie pomidory. W tym celu zagotujcie w garnku 3 litry wody i na łyżce cedzakowej wkładajcie pomidory do wrzątku na kilkanaście sekund.
  2. Następnie za pomocą noża natnijcie skórkę każdego pomidora i delikatnie obierzcie.
  3. Pokrójcie pomidory w ćwiartki i usuńcie nasiona.
  4. Przełóżcie pomidory do garnka z wodą, przykryjcie i gotujcie na dużym ogniu przez 15 minut.
  5. Kiedy pomidory będą już ugotowane, zetrzyjcie je na sitku do drugiego garnka. Ponownie zagotujcie.
  6. Wsypcie 2 łyżki cukru, jedną łyżkę soli i odparujcie na dużym ogniu.
  7. Kiedy przecier będzie już gotowy, przelejcie go do wyparzonych słoików i mocno zakręćcie. Następnie przykryjcie słoiki ręcznikiem i odstawcie do całkowitego wystudzenia.

Jeśli wolicie, możecie słoiki zapasteryzować – należy je gotować w dużym garnku przez 10 minut, zanurzone do ¾ ich wysokości.

strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji
Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!  Przepis na strogonow Będziecie potrzebować 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) 400 gramów pieczarek 100 gramów kukurydzy z puszki 100 gramów groszku z marchewką z puszki 150 gramów pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki gęstej śmietany Masło lub olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.  Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.  Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie...

pomidorówka z suszonymi pomidorami
Pexels
Newsy
Taka pomidorówka nawet wam się nie śniła. 1 tajemny składnik sprawi, że będzie jeszcze lepsza w smaku
Pomidorówka to, zaraz obok rosołu, najczęściej przygotowywana zupa w Polsce. Jeśli wy również jesteście jej wiernymi fanami, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Powstająca na bazie rosołu pomidorówka niejedno ma imię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Zazwyczaj różnice są jednak niewielkie i tkwią w przyprawach lub konsystencji. Okazuje się jednak, że wariacje na jej temat mogą dotyczyć również samych pomidorów. Większość Polaków przygotowuje pomidorówkę na bazie przecieru. Niektórzy cenią sobie dodatek świeżych pomidorów, nie brakuje także tych, którzy wzbogacają ją o koncentrat. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem suszonych pomidorów ? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Zupa w tej odsłonie to prawdziwa bomba smakowa! Przepis na pomidorówkę z suszonymi pomidorami Składniki: 2 litrów bulionu 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 cebuli 3 ząbków czosnku 100 gramów kaszy jęczmiennej 100 ml śmietany 18 proc. przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra mielona papryka, bazylia) Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie bulion i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć umieśćcie w nim przecier pomidorowy, suszone pomidory w całości oraz koncentrat. Całość ponownie zagotujcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Całość smażcie jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie przełóżcie do garnka z zupą. W naczyniu umieśćcie również kaszę jęczmienną, gotujcie aż do jej miękkości (ok. 15 minut). Pomidorówkę doprawcie solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia....

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...

ketchup przepis
kurka79 / gotujmy.pl
Newsy
Przepis na prosty, domowy ketchup. Po co wydawać pieniądze? Zróbcie go za grosze w domu
Ketchup naprawdę może być zdrowy - pod warunkiem, że zrobicie go sami! Poznajcie świetny przepis na domowy ketchup.

Kto raz spróbował domowego ketchupu ten dobrze wie, że to, co dostępne jest na sklepowych półkach ani trochę nie umywa się do smaku prawdziwego ketchupu. Wersja domowa jest nie tylko smaczniejsza, ale i o wiele zdrowsza! Nie ma tam żadnych sztucznych konserwantów ani ulepszaczy. A do tego robiąc ketchup samodzielnie, macie pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie. Możecie wybrać do niego najlepsze pomidory, jakie uda się wam znaleźć, dzięki czemu będzie przepyszny! A co dopiero, gdy przyjdzie lato i świeże pomidory z ogródka… Przepis na domowy ketchup Do przygotowania ketchupu potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kg pomidorów 1 cebula 100 ml octu jabłkowego 50 g cukru 3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli 1 łyżka goździków 1 łyżka kolendry Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki cynamonu 1 laska cynamonu 8 kulek ziela angielskiego Przygotowanie: Umyjcie pomidory i pokrójcie w ćwiartki. Pokrójcie w kostkę czosnek i cebulę. Do niewielkiego garnka wlejcie ocet i dodajcie goździki, kolendrę, laskę cynamonu i ziele angielskie. Gdy całość się zagotuje, przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie na 25 minut. Po tym czasie przecedźcie przez sitko. W dużym garnku rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego. Wrzućcie pokrojony czosnek i cebulę i duście przez 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie do garnka pomidory, pół łyżeczki pieprzu i cynamonu. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz i gotujcie przez około 20 minut bez pokrywki. Po tym czasie wlejcie do garnka odcedzony wcześniej ocet, wymieszajcie i gotujcie przez około 30-40 minut, do momentu gdy warzywa będą się rozpadać. Następnie za pomocą sitka i łyżki przecierajcie masę z pomidorów. Wyrzućcie pestki i skórki....