Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje
Flickr
Newsy

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami

Zdarza wam się trzymać masło poza lodówką? Przeczytajcie, jak długo można to robić, by nie przypłacić na zdrowiu.

Wielu z was na pewno lubi jeść masło i często używa go do kanapek, nawet pomimo jego galopujących cen. Wielu zastanawia się także, który tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast - masło czy margaryna?

Te wątpliwości zostawmy jednak na inny czas, a dzisiaj zadajmy sobie jedno pytanie dotyczące przechowywania masła. Czy zdarza wam się czasem zostawiać je poza lodówką? Czy to na pewno bezpieczne? Przeczytajcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką?

Wielu z nas nie potrafi oprzeć się smakowi świeżej kromki chleba posmarowanej masłem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo przechowywać masło i jak długo może ono spędzić poza lodówką. Spieszymy z odpowiedzią.

Czy przechowywanie masła w specjalnej maselniczce poza lodówką jest dobre dla zdrowia? A co z masłem, które nie jest przetrzymywane w takim naczyniu?

Jeżeli zdarza wam się przechowywać masło poza lodówką, aby nadać mu miękkości, by z łatwością mogło rozsmarować się na pieczywie, wiedzcie, że większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie są one spożywane w krótkim czasie.

Zobacz także
Jak sprawić, by schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Mamy praktyczne rady

Co zrobić, żeby schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Zróbcie to z białą obwódką wokół kotleta

Gołąbki z młodej kapusty też wychodzą wam za twarde? Zróbcie tak, jak robiły zawsze babcie

Jak upiec gołąbki w piekarniku, aby nie były suche? Banalny trik, o którym zapominacie

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Wiele osób wyjmuje masło z lodówki, aby było odpowiednio miękkie. Są też tacy, którzy wyjmują tylko jego część, a resztę zostawiają w lodówce. Nie brakuje też tych, którzy przez cały czas trzymają masło poza lodówką, we wspomnianej wcześniej  plastikowej lub drewnianej maselniczce. Czy to na pewno bezpieczne?

Masło wytwarzane jest ze śmietany i mleka i zdaniem wielu osób, powinno przez cały czas być przetrzymywane w lodówce. Naukowcy postanowili zbadać to zagadnienie i podali dokładny czas, w którym masło może być przetrzymywane poza lodówką.

Jeżeli masło jest przechowywane w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Jest jednak jedno „ale”. Masło to musi być solone.

Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, ta zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło zdecydowanie wolniej się psuje. Uważajcie jednak i czytajcie składy swoich maseł - większość z nich zawiera jednak śladowe ilości soli czy też naturalnie występującego sodu...

Czy można przechowywać masło poza lodówką w cieple?

Wniosek? Masło lepiej trzymać w lodówce, jeżeli nie chcecie, by było zupełnie do niczego już po paru dniach. Przechowując je poza lodówką, masło może zjełczeć w zależności od warunków panujących w kuchni i stać się niebezpiecznym dla zdrowia.

Niezwykle ważne jest coś jeszcze - a mianowicie temperatura, jaka panuje w kuchni. Jeśli wynosi ona więcej niż 21 stopni, masło powinno być przechowywane w lodówce, bez względu na to, czy jest solone, czy nie. W tak wysokiej temperaturze masło nigdy nie utrzyma bowiem stałej konsystencji. To jednak nie wszystko - ciepło znacznie przyspieszy jego psucie.

Źródło: 5minutdlazdrowia.pl

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
AdobeStock
Newsy
Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
Wasze masło pochlania zapachy z lodówki? Wiemy, jak tego uniknąć. Wystarczy prosty trik z wodą i solą.

Otworzyliście masło i nie chcecie, żeby przeszło innymi zapachami w lodówce? Zastosujcie genialny trik, dzięki któremu wasze masło będzie pachniało masłem, a nie cebulą, czosnkiem czy serem. Masło jest w końcu jednym z najpopularniejszych i najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Używamy go do smarowania kanapek i przyrządzania różnych sosów oraz dań. Jak prawidłowo przechowywać masło i czy można je trzymać poza lodówką? Czy można przechowywać masło poza lodówką? Nikt z nas nie lubi skrobać twardego i zimnego masła. To dlatego wiele osób przechowuje je poza lodówką, aby móc je później szybko rozsmarować na pieczywie. Czy to na pewno bezpieczne? Masło jest wytwarzane z mleka i śmietany i jak większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie jest spożywane w krótkim czasie. Nie oznacza to jednak, że masło nie może być przechowywane poza lodówką, np. w specjalnej maselniczce. Jeżeli przechowujemy nasze masło w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może ono tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Należy jednak pamiętać o pewnej rzeczy. Masło to musi być solone. Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, związek ten zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło po prostu wolniej się psuje. Jak za to przechowywać masło w lodówce, by nie przechodziło zapachem pozostałych produktów spożywczych, takich jak np. cebula, czosnek czy ser? Jest na to pewien bardzo prosty patent. Jak przechowywać masło, by nie pochłaniało innych zapachów? Jeżeli chcecie, żeby wasze masło miało zapach masła a nie pozostałych produktów, które znajdują się w waszej lodówce, umieśćcie je w wodzie z solą....

Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Flickr
Newsy
Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Kupujecie drożdże na zapas? Lepiej sprawdźcie, jak długo można je przechowywać w lodówce - możecie się nieźle zdziwić.

Drożdże to jeden z tych składników w kuchni, które mają wiele zastosowań. Przyrządzicie z nich nie tylko słodkie ciasto, ale także chleb i ciasto na pizzę. W sklepach można dostać zarówno suche, jak i świeże drożdże. Choć te drugie wymagają nieco więcej pracy w trakcie przygotowań, wciąż znajdują swoich zwolenników. Jednak świeżych drożdży nie można trzymać w lodówce w nieskończoność - sprawdźcie, jak szybko należy je zużyć.  Jak długo można przechowywać świeże drożdże? W przypadku świeżych i szybko psujących się produktów dobrze jest zarówno spojrzeć na datę przydatności do spożycia umieszczoną przez producenta na opakowaniu, jak i zdać się na własne przeczucie. Zdarza się bowiem, że produkty te nie były prawidłowo przechowywane w sklepie i zaczną się psuć znacznie szybciej. W przypadku świeżych drożdży, można ich bezpiecznie używać przez 7-10 dni od momentu przyniesienia ich ze sklepu pod warunkiem, że drożdże były przez cały czas przechowywane w lodówce.  Jak sprawdzić, czy drożdże jeszcze nadają się do spożycia? Jeśli wasze drożdże już spędziły trochę czasu w lodówce lub nie jesteście pewni, czy aby na pewno były przechowywane w prawidłowy sposób w sklepie, najlepiej sami sprawdźcie ich świeżość. Zwróćcie uwagę na te rzeczy: Wygląd - świeże drożdże powinny być jasne, o lekko brązowym (a nawet różowym) zabarwieniu. Jeśli są już stare, ich kolor jest zdecydowanie ciemniejszy, a na powierzchni pojawiają się spękania. Konsystencja - po przełamaniu, świeże drożdże powinny łatwo rozpadać się na zwarte kawałki. Z kolei stare będą się kruszyć.  Zapach - nawet świeże drożdże nie mają szczególnie przyjemnego zapachu, jednak to nic w porównaniu z przeterminowaną kostką drożdży. Pachnie ona bardzo kwaśno i intensywnie. Jeżeli...

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Zrobiliście zapasy masła i chcecie je zamrozić? Oto jak należy to zrobić. To naprawdę proste!

Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo. Jak zamrozić masło? Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak. Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada. Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania. Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce. Jak długo można mrozić masło? Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy. Jak szybko rozmrozić masło? Aby rozmrozić...

Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Przynieśliście śliwki ze sklepu, a te są zepsute już na drugi dzień? Powód jest prosty, choć niewiele osób o nim wie. Sprawdźcie, dlaczego wasze śliwki i inne owoce tak szybko dojrzewają w domu.

Na pewno znacie ten scenariusz - przynosicie ze sklepu warzywa i owoce, kładziecie je do koszyka znajdującego się na kuchennym blacie i po zaledwie dwóch albo trzech dniach jedzenie zaczyna się psuć. Dlaczego tak się dzieje? Winna jest temu pewna substancja. Dlaczego niektóre warzywa i owoce tak szybko dojrzewają w kuchni? Zauważyliście, że gdy położycie obok siebie jabłka i banany, to te drugie bardzo szybko czernieją? To nie przypadek! Powodem jest etylen - związek chemiczny, który stymuluje owoce i warzywa do szybszego dojrzewania. Czasami, przy masowej produkcji owoców i warzyw specjalnie pryska się zbiory etylenem, by szybciej dojrzały. To właśnie dlatego zakupione przez was niedojrzałe owoce w supermarkecie, po kilku dniach w domu dojrzewają i nadają się już do zjedzenia. Trzeba więc uważać na to, jak przechowuje się poszczególne owoce i warzywa, by zapobiec ich psuciu się.  Jak przechowywać śliwki? Teraz, gdy rozpoczął się sezon na śliwki, warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać te owoce w kuchni lub spiżarni. Przede wszystkim, nie kładźcie ich w towarzystwie innych owoców i warzyw, ponieważ zaczną szybko dojrzewać i w konsekwencji zepsują się. Zamiast tego, włóżcie śliwki do papierowych torebek - mogą być przechowywane w ten sposób w temperaturze pokojowej do ładnych kilku dni. Jeśli macie bardzo dużo śliwek, najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory, ale można je także zamrozić albo włożyć do lodówki na krótki czas. Uwaga - wyjątkiem jest pomidor, z którym śliwki się „lubią”. Produkty te nie wpływają na siebie negatywnie i mogą być przechowywane obok siebie, zarówno na kuchennym blacie, jak i w lodówce.  Których warzyw i owoców nie można przechowywać razem? Nigdy nie należy kłaść warzyw obok: bananów gruszek jabłek brzoskwiń...