jak sprawdzić czy jajka są świeże
AdobeStock
Newsy

Jak długo można przechowywać jajka? Po tylu dniach nadają się do tylko do wyrzucenia

Jajka na promocji? Zanim kupicie ich więcej na zapas, dowiedzcie się jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka.

Jajka pełne są cennych witamin i wartości odżywczych doskonałych dla zdrowia. Obalono już mit jakoby miały zwiększać poziom cholesterolu, dlatego spokojnie możecie jeść tyle jajek, ile dusza zapragnie!

Jeśli jesteście wyjątkowymi amatorami jajecznicy, omletów i innych dań przyrządzanych z jajek lub bardzo dużo pieczecie, to na pewno dużo ich kupujecie. Ale czy wiecie jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka? I wbrew pozorom wstawienie ich do lodówki wcale nie chroni przed zepsuciem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile dni mają jajka ze sklepu?

Data „produkcji” jajka to oczywiście dzień, w którym zostało zniesione przez kurę. Od tego momentu liczy się datę przydatności do spożycia. Zależna jest ona od tego, w jakich warunkach przechowuje się jajka. Pewnie większość z was po przyniesieniu jajek ze sklepu od razu wstawia je do lodówki. Rzeczywiście, ten sposób przechowywania wydłuży ich trwałość.

Musicie pamiętać, że trzymanie jajek w lodówce nie sprawi, że będą odporne na zakażenie bakteriami! W niskich temperaturach świetnie czują się psychrofile (zimnolubne drobnoustroje) i pleśń, które mogą zakazić jajka. Lepiej więc jak najszybciej je zużywać. Jajka trzymane w suchym i ciemnym miejscu (np. w spiżarni) można bezpiecznie zjeść 14 dni po zniesieniu, a wstawione do lodówki do 28 dni.

Jak przechowywać jajka?

By zachować świeżość jajek jak najdłużej, po zakupie włóżcie je do lodówki. Nie wolno ich wcześniej myć! Mycie jajek jest konieczne, ale dopiero bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli umyjecie je i wstawicie do lodówki, to jajka pozbawione ochronnej powłoczki będą o wiele bardziej narażone na zakażenie bakteriami znajdującymi się na przykład w mięsie albo na opakowaniach produktów znajdujących się w lodówce.

Zobacz także
Zauważyliście to? W sklepach jajka niemal zawsze przechowuje się poza lodówką. Wiecie dlaczego?

Dlaczego w sklepach jajka są zawsze przechowywane poza lodówką? Ma na to wpływ 1 rzecz

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Termin 28 dni od momentu zniesienia jajka przez kurę jest nieprzekraczalny. Oznacza to, że producent gwarantuje, iż prawidłowo przechowywane jajka będą bezpieczne do spożycia przez 28 dni i ani dnia dłużej. Jeśli więc macie w lodówce jajka, którym kończy się termin ważności, koniecznie upewnijcie się, czy są świeże. Aby to zrobić, wystarczy wykonać prosty test. Po prostu włóżcie jajka do wody – jeżeli są świeże, to opadną na dno. Jajka, które wypłyną, są niestety zepsute i należy je wyrzucić.

jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy
Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia?   Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być...

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...

biedronka
AdobeStock
Newsy
Niezwykła akcja Biedronki! Dlaczego warto się do niej przyłączyć?
Krytykowana za marnowanie ogromnych ilości jedzenia Biedronka postanowiła coś z tym zrobić i wymyśliła ciekawą inicjatywę! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział!

Wiecie, że rocznie każdy z nas marnuje blisko ćwierć tony żywności? Kupujemy za dużo, robimy zapasy jedzenia i w efekcie często, gdy nie zdążymy wszystkiego zużyć – wyrzucamy. Doskonale wiedzą o tym spożywcze sieci handlowe, które problem wyrzucania żywności znają aż za dobrze. Są przez to często krytykowane przez konsumentów i aktywistów ekologicznych, dlatego próbują to zmienić. Niedawno sieć Biedronka rozpoczęła świetną akcję! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział! Akcja Biedronki Sieć Biedronka dobrze zna problem marnowania żywności. Sklepy spożywcze niestety wyrzucają bardzo dużo jedzenia, które się nie sprzedało przyczyniając się tym samym do rosnącego problemu marnowana produktów spożywczych. W związku z tym Biedronka postanowiła ograniczyć wyrzucanie jedzenia poprzez akcję edukacyjną! Jak nie marnować żywności? Biedronka na swojej stronie opublikowała poradnik, w którym krok po kroku wyjaśnia jak rozsądnie planować zakupy, by nie wyrzucać później przeterminowanej żywności. Radzi między innymi, by: Przed każdym wyjściem do sklepu spisać sobie na kartce produkty, które chcemy kupić Nauczyć się prawidłowego przechowywania żywności – na stronie możemy znaleźć wskazówki na temat tego, jak przechowywać mięso, warzywa lub pieczywo Mrozić zapasy jedzenia Zużywać jedzenie zbliżające się do terminu przydatności do spożycia, np. z czerstwego chleba zrobić bułkę tartą, a mniej świeże warzywa zużyć do zupy lub zapiekanki.   Będziecie stosować się do tych zasad?   Źródło: biedronka.pl

Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy
Jest genialny trik by jajka nie pękały podczas gotowania. Będą się także łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi? Białko jak żadne inne Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Wcale nie takie łatwe Gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Przez ubytki w skorupach trudno je potem obrać. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to w sposób sprawny i zachowując spokój! Skorupka w kawałkach Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia, musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Nakłucie, które ma znaczenie Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki....