jak sprawdzić czy jajka są świeże
AdobeStock
Newsy

Jak długo można przechowywać jajka? Po tylu dniach nadają się do tylko do wyrzucenia

Jajka na promocji? Zanim kupicie ich więcej na zapas, dowiedzcie się jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka.

Jajka pełne są cennych witamin i wartości odżywczych doskonałych dla zdrowia. Obalono już mit jakoby miały zwiększać poziom cholesterolu, dlatego spokojnie możecie jeść tyle jajek, ile dusza zapragnie!

Jeśli jesteście wyjątkowymi amatorami jajecznicy, omletów i innych dań przyrządzanych z jajek lub bardzo dużo pieczecie, to na pewno dużo ich kupujecie. Ale czy wiecie jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka? I wbrew pozorom wstawienie ich do lodówki wcale nie chroni przed zepsuciem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile dni mają jajka ze sklepu?

Data „produkcji” jajka to oczywiście dzień, w którym zostało zniesione przez kurę. Od tego momentu liczy się datę przydatności do spożycia. Zależna jest ona od tego, w jakich warunkach przechowuje się jajka. Pewnie większość z was po przyniesieniu jajek ze sklepu od razu wstawia je do lodówki. Rzeczywiście, ten sposób przechowywania wydłuży ich trwałość.

Musicie pamiętać, że trzymanie jajek w lodówce nie sprawi, że będą odporne na zakażenie bakteriami! W niskich temperaturach świetnie czują się psychrofile (zimnolubne drobnoustroje) i pleśń, które mogą zakazić jajka. Lepiej więc jak najszybciej je zużywać. Jajka trzymane w suchym i ciemnym miejscu (np. w spiżarni) można bezpiecznie zjeść 14 dni po zniesieniu, a wstawione do lodówki do 28 dni.

Jak przechowywać jajka?

By zachować świeżość jajek jak najdłużej, po zakupie włóżcie je do lodówki. Nie wolno ich wcześniej myć! Mycie jajek jest konieczne, ale dopiero bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli umyjecie je i wstawicie do lodówki, to jajka pozbawione ochronnej powłoczki będą o wiele bardziej narażone na zakażenie bakteriami znajdującymi się na przykład w mięsie albo na opakowaniach produktów znajdujących się w lodówce.

Zobacz także
Zauważyliście to? W sklepach jajka niemal zawsze przechowuje się poza lodówką. Wiecie dlaczego?

Dlaczego w sklepach jajka są zawsze przechowywane poza lodówką? Ma na to wpływ 1 rzecz

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Termin 28 dni od momentu zniesienia jajka przez kurę jest nieprzekraczalny. Oznacza to, że producent gwarantuje, iż prawidłowo przechowywane jajka będą bezpieczne do spożycia przez 28 dni i ani dnia dłużej. Jeśli więc macie w lodówce jajka, którym kończy się termin ważności, koniecznie upewnijcie się, czy są świeże. Aby to zrobić, wystarczy wykonać prosty test. Po prostu włóżcie jajka do wody – jeżeli są świeże, to opadną na dno. Jajka, które wypłyną, są niestety zepsute i należy je wyrzucić.

Zauważyliście to? W sklepach jajka niemal zawsze przechowuje się poza lodówką. Wiecie dlaczego?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego w sklepach jajka są zawsze przechowywane poza lodówką? Ma na to wpływ 1 rzecz
Jajka to jeden z bardziej specyficznych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. I tak samo specyficzne są zasady ich przechowania.

Kto z was od razu po zakupie świeżych jajek wkłada je prosto do lodówki? Dla większości osób takie zachowania są wręcz czymś automatycznym. Część osób kładzie jajka także w chłodnych spiżarniach czy w piwnicach. Tak czy inaczej – raczej nikomu nie zdarza się zostawiać na dłuższy czas wytłaczanki choćby na blacie kuchni. Racja, nic w tym odkrywczego. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego jajka niemal nigdy nie leżą w sklepowych lodówkach? Przyjrzeliście się temu, gdzie leżą jajka w sklepach największych sieci spożywczych w Polsce? Biedronka, Lidl, Kaufland, Auchan – gdziekolwiek nie spojrzycie i gdziekolwiek się nie udacie, wszędzie tam jajka stoją zwykle na półkach lub na paletach w temperaturze pokojowej. Dlaczego zatem jajka po zakupie zwykle trzyma się w chłodniczych warunkach? Dlaczego w sklepach jajka przechowuje się poza lodówkami? To pytanie jest szczególnie żywe w okresie letnim, kiedy za oknem panują nieznośne tropikalne skwary. Tutaj dochodzimy do kluczowego punktu całego wywodu – ile stopni Celsjusza jest zwykle w sklepach wielkopowierzchniowych? Temperatura w takich placówkach zazwyczaj oscyluje wokół 19-20 stopni Celsjusza. Szczególnie odczuwalne jest to latem, kiedy przyjście do sklepu wprost z saharyjskich upałów panujących na ulicy dla niektórych kończy się prawie że szokiem termicznym. Stosunkowo niska temperatura panująca w supermarketach sprawia, że jajka w nich sprzedawane nie muszą być przechowywane w lodówkach. Wspomniana temperatura chroni jaja przed pleśnią i atakiem niechcianych mikroorganizmów. Jak długo można przechowywać jajka ? Naturalna osłona przeciwbakteryjna niemytych jaj spokojnie wystarcza im na takie „leżakowanie” przez ok. 3 tygodnie od zniesienia przez kurę. Czy...

Chlupotanie jajka oznacza że jest nieświeże
Adobe Stock
Newsy
Potrząsane jajko chlupocze czy nie? Jedna z tych rzeczy oznacza, że jest zepsute
Jeśli kupując jajka kierujecie się tylko ich ceną, kolorem i wielkością, to popełniacie ogromny błąd. Zanim podejdziecie z produktem do kasy, koniecznie nim potrząśnijcie. W ten sposób dowiecie się, czy jajka są świeże.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kupowane w sklepie jajka, mogą okazać się nieświeże. Z racji, że Święta Wielkanocne są już za pasem, postanowiliśmy zdradzić wam, co zrobić, by wybrać dobry produkt. Koniecznie zastosujcie się do naszych rad. Jak wybrać dobre jajko? Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te trzy kwestie. Przede wszystkim skupcie się na kodzie widniejącym na skorupce każdego jajka. Cyfry, od których się zaczyna są kluczowe – 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, z kolei 3 chów klatkowy. Najlepiej sięgać po te pierwsze. Im większa nomenklatura tym gorzej dla waszego zdrowia. Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże. Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięku, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce. Jak długo można przechowywać jajka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki. Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w lodówce ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Sprawa wygląda podobnie w kwestii jajek faszerowanych. Jeśli zostaną wam jakieś ze Świąt Wielkanocnych, wyrzućcie je po 48 godzinach. Cztery dni – tyle możecie przechowywać ugotowane na twardo i nieobrane ze skorupki jajka. Dwa tygodnie – tyle możecie przechowywać świeże...

mycie jajek
AdobeStock
Newsy
Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić
Jeżeli dbacie o swoje zdrowie, to absolutnie nie myjcie jajek przed włożeniem ich do lodówki! Sprawdźcie, czym może to grozić.

Pewnych zwyczajów nie da się zmienić. Na pewno znacie osoby, które mają tak silne przyzwyczajenia i poglądy na różne kwestie, że nawet po przedstawieniu im porcji solidnych argumentów, one i tak nie zmienią swojego myślenia. Jednak są takie sytuacje, w których to kwestia zdrowia, a nawet życia! Ot, choćby pozornie błaha kwestia jajek – trzeba je myć czy nie? Przed włożeniem do lodówki czy dopiero przed użyciem? Odpowiedź na te pytania jest bardzo ważna – przekonajcie się dlaczego! Czy warto myć kurze jajka? Pytanie może brzmi zabawnie, ale jest bardzo poważne! Być może część z was nigdy się nad tym nie zastanawiała. W końcu skorupek się nie je, więc po co myć jajka? A zastanawialiście się kiedyś skąd biorą się jajka, a dokładniej – jaką drogą wydostają się na ten świat? Znoszone przez kurę jaja wychodzą z kloaki, czyli połączenia układu wydalniczego i rozrodczego. W skrócie, jaja przechodzą dokładnie tę samą drogę na zewnątrz, co kurze odchody! Czy ta informacja już was przekonała do mycia jajek? Dlaczego nie wolno myć jajek przed włożeniem ich do lodówki? Skoro kwestia mycia została już wyjaśniona, to trzeba poruszyć kolejny ważny problem. Niektórzy ludzie myją jajka od razu po przyniesieniu ich ze sklepu i następnie wkładają je do lodówki. Ogromny błąd! Dlaczego? Umyte jajka pozbawione są ochronnej warstwy, zwanej otoczką mucynową. Chroni ona pory w skorupce przed dostaniem się do środka różnych drobnoustrojów. Jaja będą się psuły znaczniej szybciej! Jaja bardzo szybko przechodzą smakiem i zapachem jedzenia znajdującego się w lodówce. Pozbawione ochronnej warstwy będą narażone na zakażenie bakteriami, które mogą się znajdować na nieumytych produktach znajdujących się w lodówce – chociażby na...

Jajka należy przechowywać zwężeniem do dołu
Pixabay
Newsy
Trzymacie jajka czubkiem do góry czy do dołu? Jedna z tych metod sprawia, że dłużej pozostają świeże
Choć wydawać by się mogło, że sposób przechowywania jajek nie ma żadnego znaczenia, w rzeczywistości ich prawidłowe ułożenie przedłuża datę przydatności do spożycia produktu.

Jajko to, wbrew pozorom, bardzo skomplikowany produkt spożywczy. W jego przypadku nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Zaczynając od kupna, przez przechowywanie, po podstawowe zasady dotyczące przyrządzania – skupcie się, bo tego jest naprawdę dużo. Jak wybrać dobre jajko? Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te trzy punkty. Przede wszystkim skupcie się na kodzie widniejącym na skorupce każdego jajka. Cyfry, od których się zaczyna są kluczowe – 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, z kolei 3 chów klatkowy. Najlepiej sięgać po te pierwsze. Im większa nomenklatura tym gorzej dla waszego zdrowia. Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże. Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięki, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce. W jaki sposób przechowywać jajka? Okazuje się, że jajka nie lubią leżakowania czubkiem do góry. Niestety, w ten sposób przechowuje je większość Polaków. To duży błąd. Bowiem układanie ich zwężeniem do dołu sprawia, że żółtko leży na bardziej zwartym białku i dłużej zachowuje świeżość.  Jak długo można przechowywać jajka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki. Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w...