Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
AdobeStock
Newsy

Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie

W trakcie sezonu na różne letnie owoce warto część z nich zamrozić, by cieszyć się ich smakiem podczas zimowych miesięcy. Jak zrobić to prawidłowo i jak długo można mrozić owoce?

Jednym z najlepszych sposobów przedłużania świeżości produktów spożywczych jest mrożenie. Przez wiele miesięcy można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce warzywa, owoce, pieczywo, a nawet zioła! Jednak nawet mrożone jedzenie kiedyś się psuje. Czy wiecie, jak długo można mrozić owoce, w tym truskawki i inne owoce sezonowe? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można mrozić owoce?

Większość owoców można bezpiecznie mrozić przez około 6 miesięcy. Zaliczają się do nich:

  • Śliwki
  • Morele
  • Nektarynki
  • Brzoskwinie
  • Borówki
  • Żurawina
  • Jagody

Wyjątek stanowią drobne i delikatne owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny oraz wiśnie. Te można mrozić jedynie przez 3-4 miesiące.

Zobacz także
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Oglądnęła truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje

Obejrzała truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje!

Jakie są skutki zbyt długiego mrożenia żywności?

Nie bez powodu podaje się pewną granicę mrożenia poszczególnych produktów spożywczych. Zbyt długo trzymane w zamrażarce staną się niesmaczne lub całkowicie niejadalne. Na przykład konsystencja przemrożonych owoców i warzyw staje się papkowata i bardzo nieprzyjemna. Z kolei wędliny robią się wodniste i bardzo miękkie. Należy też wystrzegać się ponownego zamrażania! Grozi to zatruciem wieloma bakteriami, które można znaleźć w jedzeniu. Podczas mrożenia są one uśpione, a po rozmrożeniu się „wybudzają”. Jeżeli ponownie zamrozicie jedzenie, to bakterie zaczną się już w nim rozwijać – zjedzenie takiej żywności poskutkuje silnym zatruciem pokarmowym.

Jak zamrozić truskawki, by się nie sklejały?

Mrożenie truskawek i innych drobnych owoców wymaga użycia pewnej techniki, dzięki której owoce nie będą posklejane po zamrożeniu. Jeżeli jej nie zastosujecie, to truskawki zamienią się w zamrażarce w nieapetyczną, zmrożoną owocową bryłę!

Przed mrożeniem należy dokładnie wysuszyć owoce i ułożyć je w pojemniku lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, by truskawki się nie dotykały nawzajem! Następnie włóżcie je do zamrażarki i zaczekajcie, aż całkowicie się zamrożą. Po tym czasie owoce można przesypać do pojemnika lub plastikowego woreczka. I gotowe! Dzięki temu nie będą sklejone po zamrożeniu. Podobnie można mrozić jagody, wiśnie, maliny i borówki.

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Mrożone uszka
Flickr/Cowgirl Jules
Newsy
Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać 
Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.

Gdyby nie zamrażarka, moglibyśmy tylko pomarzyć o obiadach na zapas. Właśnie dzięki zamrażarce możemy niezjedzone podczas świąt potrawy, przechować i zjeść znacznie później. Polacy lubią pierogi Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.  Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy. Lepienie domowych  pierogów. Najczęściej robimy ich więcej Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia. Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie. Mrożenie produktów ma jednak kilka zasad, których przestrzeganie ochroni wasze zdrowie. Jak mrozić nadmiar pierogów czy uszek? Pierogów i uszek z pewnością zostanie nam pod dostatkiem. Warto poznać kilka sposobów na ten nadmiar. Wszystko po to by nie wyrzucać niepotrzebnie jedzenia i mieć ten problem z głowy. Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi układacie następnie obok siebie zostawiając kilka centymetrów przerwy. W ten sposób...

Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...