Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości potraw i półproduktów. Zalecane jest zwłaszcza w stosunku do mięsa, które nie powinno być długo przechowywane w lodówce, zwłaszcza w surowej formie. Warto jednak wiedzieć, jak długo można mrozić mięso.
Jak właściwie mrozić mięso?
- Zamiast mrozić gotowe dania mięsne, lepiej jest zamrozić surowe porcje mięsa, z których można szybko przygotować obiad. Jeśli macie większy zapas mięsa, warto podzielić je na mniejsze kawałki, które na pewno zużyjecie – raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie mrozić!
- Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18 stopni Celsjusza.
- Mięso najlepiej mrozić w foliowych woreczkach lub w pudełkach ze szczelnym zamknięciem (o ile zadbacie o to, aby później bardzo dokładnie je umyć).
- Na każdej porcji należy umieścić etykietę z datą zamrożenia oraz rodzajem mięsa.
- Ponowne mrożenie nie wchodzi w grę nie tylko w przypadku mięsa, ale wszystkich rodzajów żywności – to prosta droga do zatrucia pokarmowego lub wykształcenia się bakterii.
Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?
Ogólna zasada głosi, że tłuste rodzaje mięsa mogą być mrożone krócej niż te chudsze. Ile więc można mrozić mięso, aby nadal nadawało się do spożycia?
- Dziczyzna i wołowina: do 12 miesięcy
- Baranina: do 9 miesięcy
- Królik i cielęcina: do 8 miesięcy
- Wieprzowina, gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy
- Kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy
- Drób i ryby: do 3 miesięcy
- Mięso mielone (niezależnie jakiego rodzaju): do 2 miesięcy.
Warto również pamiętać, że zamrażarka zachowuje swoje właściwości, jeśli jest regularnie rozmrażana, opróżniana z nagromadzonego lodu oraz myta. Dotyczy to zwłaszcza starszych modeli – nowsze rzadziej wymagają rozmrażania. Niemyta zamrażarka (tak samo jak lodówka) może zawierać stare, szkodliwe dla zdrowia resztki żywności.
Źródło: przepisy.pl