Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Pixabay
Newsy

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie

Mrożenie mięsa to sprawdzona metoda na bezpieczne przechowanie resztek lub zapasów. Należy jednak wiedzieć w jaki sposób oraz jak długo można bezpiecznie mrozić mięso.

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości potraw i półproduktów. Zalecane jest zwłaszcza w stosunku do mięsa, które nie powinno być długo przechowywane w lodówce, zwłaszcza w surowej formie. Warto jednak wiedzieć, jak długo można mrozić mięso.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak właściwie mrozić mięso?

  • Zamiast mrozić gotowe dania mięsne, lepiej jest zamrozić surowe porcje mięsa, z których można szybko przygotować obiad. Jeśli macie większy zapas mięsa, warto podzielić je na mniejsze kawałki, które na pewno zużyjecie – raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie mrozić!
  • Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18 stopni Celsjusza. 
  • Mięso najlepiej mrozić w foliowych woreczkach lub w pudełkach ze szczelnym zamknięciem (o ile zadbacie o to, aby później bardzo dokładnie je umyć).
  • Na każdej porcji należy umieścić etykietę z datą zamrożenia oraz rodzajem mięsa. 
  • Ponowne mrożenie nie wchodzi w grę nie tylko w przypadku mięsa, ale wszystkich rodzajów żywności – to prosta droga do zatrucia pokarmowego lub wykształcenia się bakterii.

Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?

Ogólna zasada głosi, że tłuste rodzaje mięsa mogą być mrożone krócej niż te chudsze. Ile więc można mrozić mięso, aby nadal nadawało się do spożycia?

  • Dziczyzna i wołowina: do 12 miesięcy
  • Baranina: do 9 miesięcy
  • Królik i cielęcina: do 8 miesięcy
  • Wieprzowina, gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy
  • Kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy
  • Drób i ryby: do 3 miesięcy
  • Mięso mielone (niezależnie jakiego rodzaju): do 2 miesięcy.
Zobacz także
Kupujecie ryby świeże czy mrożone? Hodowcy: Polacy dopiero uczą się kultury jedzenia ryb

Kupujecie ryby świeże czy mrożone? Hodowcy: Polacy dopiero uczą się kultury jedzenia ryb

Mrożonki

Mrożonki w sklepie są zbite lub zbrylone? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Dlaczego? 

Warto również pamiętać, że zamrażarka zachowuje swoje właściwości, jeśli jest regularnie rozmrażana, opróżniana z nagromadzonego lodu oraz myta. Dotyczy to zwłaszcza starszych modeli – nowsze rzadziej wymagają rozmrażania. Niemyta zamrażarka (tak samo jak lodówka) może zawierać stare, szkodliwe dla zdrowia resztki żywności.

Źródło: przepisy.pl

jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Rozmrażacie mięso w lodówce czy w gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów może was zatruć
Jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności jest jej mrożenie. Dowiedzcie się, jak bezpiecznie rozmrażać mięso.

Mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się jej w nadmiarze! Sklepy często kuszą promocjami, z których aż żal nie skorzystać. Wtedy duża zamrażarka jest nieoceniona, ponieważ pozwala długo przechowywać świeże jedzenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Mrozić można praktycznie wszystko: owoce, warzywa, pieczywo, ryby, mięso, a nawet zupy! Należy jedynie przestrzegać zasad bezpiecznego mrożenia i pamiętać o tym, że żywność, nawet gdy zamrożona, to nadal ma określony termin przydatności do spożycia. A co z rozmrażaniem jedzenia - zwłaszcza mięsa? Jak bezpiecznie to zrobić? Sprawdźcie nasze wskazówki! Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Obchodząc się z mięsem trzeba być zawsze ostrożnym. W surowym mięsie można znaleźć bakterie wywołujące silne zatrucia pokarmowe i nie tylko, dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie mięsa. Dotyczy to także rozmrażania! Trzymajcie się zawsze tych wskazówek, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości: Rozmrażajcie w lodówce – ta zasada dotyczy zwłaszcza drobiu i wołowiny. Nigdy nie zostawiajcie mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej! Jeśli chcecie je odmrozić bezpiecznie i macie trochę czasu, to przełóżcie je z zamrażarki do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem – rano mięso będzie już rozmrożone. Pojemnik z wodą – innym sposobem jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Musi być ono szczelnie zapakowane w foliowy worek, a wodę należy wymieniać co 30 minut. Można też trzymać mrożonkę pod strumieniem zimnej wody, pamiętając o tym, by owinąć ją wcześniej folią. To bardzo ważne, ponieważ jeśli rozmoczycie mięso, to zaczną rozwijać się w nim bakterie. Tylko zimna woda – mięso można rozmrozić tylko i wyłącznie z użyciem zimnej wody! Jeżeli włożycie je do...

jak szybko rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko rozmrozić mięso? Tym sposobem zrobicie to w kilka minut
Prawidłowe rozmrożenie mięsa jest gwarancją tego, że będzie można je bezpiecznie później zjeść. Sprawdźcie, jak można szybko rozmrozić mięso!

Supermarkety nieustannie kuszą promocjami na różne produkty spożywcze. Pewnie nie raz zdarzyło się wam kupić większą porcję mięsa na przecenie. W końcu kto by się oparł takiej okazji! Ale po przyjściu do domu pojawia się problem – kto zje takie ilości mięsa? W przypadku porcji na rosół nie ma z tym takiego problemu, ale co ze schabem albo piersiami z kurczaka? Nikt nie ma ochoty jeść kotletów kilka dni pod rząd! Wówczas nieoceniona staje się duża zamrażarka, która pomieści nadmiar jedzenia. Warto wiedzieć jak poprawnie i szybko rozmrozić zamrożone mięso – dowiecie się tego z poniższego artykułu. Jak zamrozić mięso? Najpierw należy się nauczyć jak zamrozić mięso. Wbrew pozorom nie jest to taka oczywista sprawa. Nie wystarczy po prostu włożyć kawałka mięsa do zamrażarki. Przed mrożeniem mięso należy umyć i bardzo dokładnie wysuszyć – najlepiej za pomocą papierowych ręczników kuchennych. Następnie dobrze jest podzielić je na porcje i zapakować do osobnych torebek, dzięki czemu łatwiej będzie rozmrażać mniejsze kawałki. Mrożenie dużych porcji nie ma większego sensu. Pamiętajcie o tym, że mięso należy pakować w torebki z grubego plastiku! Cienkie foliowe woreczki zupełnie się nie nadają, ponieważ pękają pod wpływem niskiej temperatury. Jak długo można przechowywać mrożone mięso? Mrożenie nie sprawia, że mięso staje się nieśmiertelne, a jedynie przedłuża jego trwałość. Dlatego należy koniecznie zapisywać sobie kiedy dany kawałek mięsa trafił do zamrażarki. Podroby można mrozić przez zaledwie 3 miesiące, wieprzowinę przez pół roku, drób przez około 10 miesięcy, a wołowinę do roku. Jak rozmrozić mięso? Rozmrażanie wymaga czasu i cierpliwości. Niech wam nie przyjdzie do głowy wrzucać zamrożonego mięsa do garnka z gorącą wodą!...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

jak długo można mrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Czy to prawda, że mrożonki nie mają daty ważności? Większość Polaków przez lata żyła w błędzie
Jak długo można bezpiecznie spożywać zamrożoną żywność? Zdziwilibyście się. Podajemy wam szacunkowe daty ważności wielu produktów, które na pewno macie w swoich zamrażarkach.

Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych. Jak długo można mrozić żywność? Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu? Ryby i owoce morza To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude: Tłuste ryby: 3 miesiące Chude ryby: pół roku Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku Mięso W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki : Podroby: 3 miesiące Wędliny: od 1 miesiąca do 2 Surowe, mielone mięso: 3 miesiące Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy Dziczyzna: do 12 miesięcy Gotowane mięso: do 3 miesięcy Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy Drób w kawałku: 6-12 miesięcy Owoce i warzywa Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe. Pomidory: 1 miesiąc Banany: 3 miesiące Cytrusy: do pół  roku...