Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd
Adobe Stock
Newsy

Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd

Bigos nie należy do potraw, które można szybko przygotować. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że trzeba go gotować aż tak długo!

Bigos to absolutny klasyk kuchni polskiej, chociaż nie bez powodu przygotowuje się go na święta i spożywa dość sporadycznie. Jest to ciężkostrawna i kaloryczna potrawa, która na pewno nie będzie służyć osobom zmagającym się z nadciśnieniem czy wysokim cholesterolem – umiarkowana porcja raz na jakiś czas nie powinna jednak zaszkodzić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować bigos? 

Według przepisów babć i doświadczonych pań domu, bigos powinno się gotować min. 2-3 godziny. Gotowa potrawa powinna się jednak jeszcze „przegryźć”, czyli przesiąknąć smakiem, a najlepiej smakuje dopiero następnego dnia po przygotowaniu. 

Zobacz także
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku

Bigos

Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   

Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin. Pamiętaj, że ta potrawa najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.

Niewiele osób jednak wie, że smak bigosu zyska wyjątkową głębię, kiedy pozwolicie mu gotować się nawet przez 3 do 5 dni przez 2-3 godziny dziennie.

Idealnym rozwiązaniem byłoby gotowanie bigosu przez minimum trzy do pięciu dni po 2-3 godziny dziennie.

Jak przyrządzić dobry bigos - składniki

Jakie składniki zapewnią wam doskonały bigos? Najważniejsza jest tu nie tylko sama kapusta, ale także dodatki i przyprawy takie jak:

  • Suszone grzyby
  • Wędzone śliwki
  • Czerwone wino wytrawne
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Jałowiec

Wielu entuzjastów gotowania zastanawia się także co zrobić, aby bigos się nie przypalał oraz jakie mięso jest najlepsze do bigosu: warto postawić na mieszankę kiełbasy, boczku oraz wieprzowiny, a smak potrawy będzie wielowymiarowy i intensywny.

Czytaj też:

Przez ten podstawowy błąd niszczy się cały smak bigosu. W ten sposób tylko marnujecie dobre składniki
Flickr
Newsy
Przez ten podstawowy błąd niszczy się cały smak bigosu. W ten sposób tylko marnujecie dobre składniki
Dobry bigos to nie tylko efekt użycia smacznych składników, ale też odpowiednia technika potrzebna do przygotowania tego dania. Sprawdźcie, przez jaki błąd wasz bigos może wyjść do niczego.

Bigos to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw, którą wszyscy znamy. Nie każdy jednak wie, że kiedyś bigos wyglądał kiedyś inaczej i mało przypominał swoją współczesną wersję. Składał się głównie z mięsa i w ogóle nie było w nim kapusty - ta pojawiła się później, gdy mniej zamożni ludzie gotowali swoją wersję bigosu, zastępując mięso właśnie kapustą. Dziś w tym daniu znajdują się oba te dodatki oraz wiele innych, w tym koniecznie grzyby. Niestety, przez jeden błąd można nieświadomie zepsuć smak bigosu.  Jak gotować bigos, żeby był dobry? Sekretem dobrego bigosu jest wysoka jakość składników oraz czas. Potrawę tę przyrządza się dość długo - bigos należy gotować kilka godzin, a najlepiej smakuje odgrzany drugiego, a nawet trzeciego dnia. Wymaga cierpliwości w trakcie przyrządzania i nie można się z nim spieszyć. Absolutnie nie wolno gotować bigosu na dużym ogniu - wcale dzięki temu nie skrócicie czasu przygotowania. Potrawa wyjdzie mdła i pozbawiona smaku, ponieważ przez tak szybkie podgrzewanie mięso i przyprawy nie będą w stanie oddać swojego aromatu do całego dania.  Jakie mięso dodać do bigosu? W temacie wyboru mięsa do bigosu macie spore pole do popisu. Do tego dania będzie pasować: wołowina wieprzowina mięso z indyka mięso z kurczaka kiełbasa Ważne, by wybrane przez was kawałki mięsa były dość tłuste. Tłuszcz, jako nośnik smaku, doskonale wzbogaci bigos. Jeśli zdecydujecie się na wieprzowinę, wybierzcie karkówkę lub mięso z łopatki. Z kolei w przypadku wołowiny, sprawdzi się mięso do gulaszu z dodatkiem podgardla.  Jak doprawić bigos? W każdym bigosie koniecznie musi się znaleźć zestaw przypraw, które również odpowiadają za jego wyjątkowy smak. Polecamy wam użyć ziela angielskiego, liści laurowych,...

Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Ta świetnie wzbogaci jego smak
Adobe Stock
Newsy
Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos
Smak bigosu w dużej mierze zależy właśnie od mięsa. Przede wszystkim, powinno być ono dobrej jakości, ale to nie jest jedyny warunek.

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która bazuje głównie na mięsie i kapuście. Okazuje się jednak, że to, jakiej jakości mięso wybierzecie, ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Receptura na bigos często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a w różnych domach przyrządza się go na różne sposoby. To, jakie mięso jest najlepsze do bigosu , zależy w dużej mierze od upodobań. Bardzo często dodaje się do niego boczek czy inną wieprzowinę, a czasem również kiełbasę.  Jaką kiełbasę dodać do bigosu? Entuzjaści kulinariów i kucharze polecają np. kiełbasę jałowcową, myśliwską a także polską surową i pieczoną. Najważniejsza zasada: nie można na niej oszczędzać. Musi być dobrej jakości i aromatyczna. Oczywiście, można użyć także kilku gatunków kiełbasy, jeśli zależy wam na tym, aby smak bigosu był jeszcze bardziej oryginalny.  Przepis na bigos z kiełbasą Składniki: ok. 1,5 kg kiszonej kapusty ok. 350-400 g kiełbasy jałowcowej garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 6-7 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku szczypta ziaren kminku Przygotowanie: Do dużego garnka włóż kapustę i pokrojoną w plasterki lub półplasterki kiełbasę oraz suszone grzyby. Dodaj przyprawy i dolej tyle wody, by jej poziom był równy z poziomem pozostałych składników. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniając odparowaną wodę. Nie przejmuj się, że na tym etapie bigos przypomina zupę – gotuje się go długo i nadmiar płynu z pewnością się zredukuje. Po 2-3 godzinach spróbuj bigosu i zastanów się, czy czegoś mu nie brakuje, dopraw odrobinę w razie potrzeby. Zostaw do wystudzeniu do...

Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy
Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste
Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania. Podstawowe składniki bigosu Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni! Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki. Bigos z czerwonym winem Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu. Od czego zależy smak bigosu? W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe.  Idealny wigilijny bigos Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem....

Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego
Flickr
Newsy
Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego
Ważne jest nie tylko to, jakie przyprawy dodacie do bigosu, ale też kiedy to zrobicie. Nie wszystkie bowiem powinny wylądować w garnku już na początku gotowania.

Obecnie bez bigosu nie wyobrażamy sobie świąt, ale danie to można jeść również bez okazji. W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem jest ciemno i zimno, nie ma nic lepszego niż talerz parującego, rozgrzewającego bigosu z pajdą chleba. Ta potrawa swój aromat zawdzięcza oczywiście kapuście kiszonej, grzybom, a także bogactwu przypraw. W końcu w tradycyjnej, polskiej kuchni nie szczędzi się przypraw - tak też jest w przypadku bigosu. Jednak nie można wrzucić od razu wszystkiego do garnka. Zobaczcie, jak doprawiać bigos z głową.  W jakiej kolejności dodawać przyprawy do bigosu? Bigos zdecydowanie nie należy do tych dań, które wystarczy doprawić solą i pieprzem, by dobrze smakowały. Muszą się znaleźć w nim takie przyprawy, jak: liście laurowe ziele angielskie ziarna jałowca tymianek majeranek kminek pieprz Niezwykle ważna jest także kolejność dodawania powyższych składników. Liście laurowe, ziele angielskie i kminek należy dodać do garnka już na samym początku gotowania, by bigos mógł przejść zapachem i smakiem tych przypraw. Zupełnie inaczej jest jednak w przypadku majeranku oraz tymianku . Są to w końcu zioła , a te zawsze dodaje się do potraw pod koniec gotowania . Dlaczego? Jeżeli będziecie gotować bigos z tymi ziołami zbyt długo, cały smak z nich „wyparuje”, a do tego mogą sprawić, że potrawa stanie się gorzka .  Również sól należy wsypać do bigosu na końcu . Kapusta kiszona, kiełbasa i inne wędliny, jakie dodajemy do tego dania, same w sobie są już dość słone. Z tego powodu, bigosu należy spróbować pod koniec gotowania i dopiero wtedy, w razie potrzeby, dosolić.  Jak gotować bigos? Smaczny bigos, podobnie jak rosół, wymaga cierpliwości. Robiony na szybko nie smakuje tak, jak ten gotowany na wolnym...