Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd
Adobe Stock
Newsy

Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd

Bigos nie należy do potraw, które można szybko przygotować. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że trzeba go gotować aż tak długo!

Bigos to absolutny klasyk kuchni polskiej, chociaż nie bez powodu przygotowuje się go na święta i spożywa dość sporadycznie. Jest to ciężkostrawna i kaloryczna potrawa, która na pewno nie będzie służyć osobom zmagającym się z nadciśnieniem czy wysokim cholesterolem – umiarkowana porcja raz na jakiś czas nie powinna jednak zaszkodzić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować bigos? 

Według przepisów babć i doświadczonych pań domu, bigos powinno się gotować min. 2-3 godziny. Gotowa potrawa powinna się jednak jeszcze „przegryźć”, czyli przesiąknąć smakiem, a najlepiej smakuje dopiero następnego dnia po przygotowaniu. 

Zobacz także
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku

Bigos

Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   

Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin. Pamiętaj, że ta potrawa najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.

Niewiele osób jednak wie, że smak bigosu zyska wyjątkową głębię, kiedy pozwolicie mu gotować się nawet przez 3 do 5 dni przez 2-3 godziny dziennie.

Idealnym rozwiązaniem byłoby gotowanie bigosu przez minimum trzy do pięciu dni po 2-3 godziny dziennie.

Jak przyrządzić dobry bigos - składniki

Jakie składniki zapewnią wam doskonały bigos? Najważniejsza jest tu nie tylko sama kapusta, ale także dodatki i przyprawy takie jak:

  • Suszone grzyby
  • Wędzone śliwki
  • Czerwone wino wytrawne
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Jałowiec

Wielu entuzjastów gotowania zastanawia się także co zrobić, aby bigos się nie przypalał oraz jakie mięso jest najlepsze do bigosu: warto postawić na mieszankę kiełbasy, boczku oraz wieprzowiny, a smak potrawy będzie wielowymiarowy i intensywny.

Czytaj też:

Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Ta świetnie wzbogaci jego smak
Adobe Stock
Newsy
Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos
Smak bigosu w dużej mierze zależy właśnie od mięsa. Przede wszystkim, powinno być ono dobrej jakości, ale to nie jest jedyny warunek.

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która bazuje głównie na mięsie i kapuście. Okazuje się jednak, że to, jakiej jakości mięso wybierzecie, ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Receptura na bigos często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a w różnych domach przyrządza się go na różne sposoby. To, jakie mięso jest najlepsze do bigosu , zależy w dużej mierze od upodobań. Bardzo często dodaje się do niego boczek czy inną wieprzowinę, a czasem również kiełbasę.  Jaką kiełbasę dodać do bigosu? Entuzjaści kulinariów i kucharze polecają np. kiełbasę jałowcową, myśliwską a także polską surową i pieczoną. Najważniejsza zasada: nie można na niej oszczędzać. Musi być dobrej jakości i aromatyczna. Oczywiście, można użyć także kilku gatunków kiełbasy, jeśli zależy wam na tym, aby smak bigosu był jeszcze bardziej oryginalny.  Przepis na bigos z kiełbasą Składniki: ok. 1,5 kg kiszonej kapusty ok. 350-400 g kiełbasy jałowcowej garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 6-7 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku szczypta ziaren kminku Przygotowanie: Do dużego garnka włóż kapustę i pokrojoną w plasterki lub półplasterki kiełbasę oraz suszone grzyby. Dodaj przyprawy i dolej tyle wody, by jej poziom był równy z poziomem pozostałych składników. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniając odparowaną wodę. Nie przejmuj się, że na tym etapie bigos przypomina zupę – gotuje się go długo i nadmiar płynu z pewnością się zredukuje. Po 2-3 godzinach spróbuj bigosu i zastanów się, czy czegoś mu nie brakuje, dopraw odrobinę w razie potrzeby. Zostaw do wystudzeniu do...

Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy
Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste
Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania. Podstawowe składniki bigosu Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni! Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki. Bigos z czerwonym winem Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu. Od czego zależy smak bigosu? W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe.  Idealny wigilijny bigos Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem....

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak
Poznajcie unikalny przepis na bigos w wykonaniu Ewy Wachowicz. Ten smak nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje? Jak zrobić idealny bigos? To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni. Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie. Przepis na bigos Ewy Wachowicz Składniki: 750 g - kiszonej kapusty 750 g - białej kapusty 2 - cebule 1 - golonka 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 100 g - suszonych grzybów 3 - liście laurowe jałowiec ziele angielskie 1 l - rosołu 2 łyżki - oliwy sól pieprz Przygotowanie:  Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu). Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotujcie do miękkości....