Bigos to absolutny klasyk kuchni polskiej, chociaż nie bez powodu przygotowuje się go na święta i spożywa dość sporadycznie. Jest to ciężkostrawna i kaloryczna potrawa, która na pewno nie będzie służyć osobom zmagającym się z nadciśnieniem czy wysokim cholesterolem – umiarkowana porcja raz na jakiś czas nie powinna jednak zaszkodzić.
Jak długo gotować bigos?
Według przepisów babć i doświadczonych pań domu, bigos powinno się gotować min. 2-3 godziny. Gotowa potrawa powinna się jednak jeszcze „przegryźć”, czyli przesiąknąć smakiem, a najlepiej smakuje dopiero następnego dnia po przygotowaniu.
Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin. Pamiętaj, że ta potrawa najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
Niewiele osób jednak wie, że smak bigosu zyska wyjątkową głębię, kiedy pozwolicie mu gotować się nawet przez 3 do 5 dni przez 2-3 godziny dziennie.
Zobacz także:
Idealnym rozwiązaniem byłoby gotowanie bigosu przez minimum trzy do pięciu dni po 2-3 godziny dziennie.
Jak przyrządzić dobry bigos - składniki
Jakie składniki zapewnią wam doskonały bigos? Najważniejsza jest tu nie tylko sama kapusta, ale także dodatki i przyprawy takie jak:
- Suszone grzyby
- Wędzone śliwki
- Czerwone wino wytrawne
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Jałowiec
Wielu entuzjastów gotowania zastanawia się także co zrobić, aby bigos się nie przypalał oraz jakie mięso jest najlepsze do bigosu: warto postawić na mieszankę kiełbasy, boczku oraz wieprzowiny, a smak potrawy będzie wielowymiarowy i intensywny.
Czytaj też: