Koronawirusem można się zarazić drogą kropelkową, czyli w sytuacji gdy cząsteczki wirusa trafią do waszych ust lub oczu. Z tego powodu zaleca się noszenie maseczek oraz częste mycie rąk, by nie doprowadzić do przeniesienia wirusa do ust np. poprzez dotykanie ich dłońmi. Koronawirus osiada na powierzchniach i może na nich przetrwać naprawdę długo! Dlatego jeśli chcecie jak najlepiej uchronić się przed zakażeniem, to warto dokładnie dezynfekować zakupy przynoszone ze sklepu – właśnie tam aż roi się od cząsteczek wirusa!

Jak dezynfekować zakupy?

Sposób dezynfekowania żywności zależy od jej rodzaju. Zupełnie inaczej postępuje się z opakowaniami z różnych materiałów i z żywnością sprzedawaną luzem – dotyczy to na przykład owoców i warzyw. Poniżej zebraliśmy dla was informacje dotyczące tego, jak bezpiecznie i skutecznie dezynfekować zakupy spożywcze!

Owoce i warzywa

Najbezpieczniej jest wyłożyć je na czystą ściereczkę lub blat i pozostawić na jedną dobę. Po tym czasie warzywa i owoce należy umyć i odstawić do lodówki. Pamiętajcie o tym, by zawsze myć ręce po kontakcie ze wszystkim, co przynosicie ze sklepu!

Pieczywo

Kupione w sklepie bułki i chleb wstawcie na 2-3 minuty do rozgrzanego do 65 stopni Celsjusza piekarnika. Taka temperatura wystarczy, by zneutralizować cząsteczki wirusa.

Zobacz także:

Pakowane produkty

Produkty sypkie, takie jak mąka, ryż czy makaron najlepiej po przyjściu ze sklepu od razu przesypać do szczelnych pojemników. Jeśli nie jest to możliwe, to odstawcie je na 24 godziny, tak samo jak owoce i warzywa.

Możecie też spróbować przecierać opakowania roztworem wody ze spirytusem, ale uważajcie! Alkohol zadziała jak rozpuszczalnik i może zniszczyć napisy na opakowaniach, na przykład nadrukowaną datę przydatności do spożycia.