Jak czyścić płytę elektryczną i indukcyjną? Pamiętajcie o tych 3 zasadach
Adobe Stock
Newsy

Jak czyścić płytę elektryczną i indukcyjną? Pamiętajcie o tych 3 zasadach

Od tego jak pielęgnujemy sprzęt gospodarstwa domowego zależy to jak długo będzie wyglądał jak nowy i jak długo będzie nam służył bezawaryjnie. Dlatego też, kupując nowy sprzęt, warto poznać metody czyszczenia i konserwacji, a ten starszy pielęgnować na co dzień jakby był nowy.

Wystarczy zajrzeć do kuchni, żeby wiedzieć, czy jej właściciele są zwolennikami tradycji, czy nowoczesności. Tradycjonaliści używają do gotowania kuchenek gazowych. Zwolennicy nowoczesnych rozwiązań przy okazji remontu zmieniają klasyczne kuchenki na płyty elektryczne, lub jeszcze nowocześniejsze elektryczne płyty indukcyjne.

Jeśli należycie do tej drugiej grupy, to czy aby na pewno wiecie jak pielęgnować ten nowoczesny sprzęt gospodarstwa domowego? Podpowiadamy.

Zobacz także
Jak wyczyścić mikrofalówkę

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić

Jak wyczyścić okap z tłuszczu? Wystarczą dwa składniki, które na pewno masz w kuchni!

Jak wyczyścić okap z tłuszczu? Wystarczą dwa składniki, które na pewno masz w kuchni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak czyścić kuchenki elektryczne i indukcyjne?

Nowoczesne kuchenki elektryczne to po prostu szklana płyta grzewcza w dwoma, trzema lub czterema punktami grzewczymi. Ponieważ podstawowa powierzchnia płyty zrobiona jest ze szkła, należy w taki sposób ją pielęgnować, żeby nie zarysować gładkiej powierzchni. Prawidłowa pielęgnacja tego typu sprzętu polega na systematycznym czyszczeniu, niedopuszczaniu do powstania utrwalonych zabrudzeń i użyciu odpowiednich preparatów do czyszczenia.

Oto trzy zasady czyszczenia płyty elektrycznej. Dotyczy to także płyty indukcyjnej:

  1. Przed czyszczeniem zawsze wyłączcie urządzenie. nigdy nie czyśćcie włączonej płyty.
  2. Jeśli płyta jest brudna po użyciu, od razu ja czyśćcie, nie czekajcie aż zabrudzenie zaschnie i będzie trudne do usunięcia. Rozlane płyny, np. wodę z kipiących ziemniaków od razu wytrzyjcie suchą ściereczką, a po zakończeniu gotowania wyłączcie kuchenkę i wyczyśćcie ślady do końca.
  3. Nie używajcie żrących detergentów czy szorstkich gąbek i druciaków. Płytę należy myć delikatnym środkiem czyszczącym np. płynem od mycia okien, rozcieńczonym w wodzie płynem do mycia naczyń i na koniec wytrzeć ściereczką. Jeśli zabrudzenie jest zaschnięte nanieście na nie wodę z płynem do naczyń czy z octem, po czym zostawcie na kilkanaście minut. Na koniec przetrzyjcie miękka ściereczką wypłukaną w czystej wodzie.

Co lepsze – kuchenki gazowe czy płyty indukcyjne?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy lepiej mieć kuchenkę gazową, czy elektryczną. Każda z nich ma wady i zalety i ostateczny wybór sprzętu zależy od waszych możliwości i oczekiwań. Dlatego spróbujemy przyjrzeć się kuchenkom z kilku stron.

Jeśli chcecie szybko gotować:

W takiej sytuacji płyta indukcyjna nie ma sobie równych. Najszybciej zagotuje wodę w garnku z ziemniakami, a wiadomo, że czas to pieniądz. To, że gotuje najszybciej, będzie też miało wpływ na to jak długo musicie używać energii, żeby ugotować danie. Druga w kolejności jest kuchenka gazowa, w której palniki gotują na otwartym ogniu. Najwolniej ten sam garnek z ziemniakami ugotujecie na zwykłej płycie elektrycznej.

Jeśli chcecie oszczędzać:

Na kuchence indukcyjnej ugotujecie szybciej, ale to gaz, pomimo rosnących cen nadal jest tańszy od energii elektrycznej. Pomiędzy krótko gotującą kuchenkę indukcyjną, a nieco dłużej, ale korzystającą z odrobinę tańszej energii — kuchenką gazową, są bardzo niewielkie różnice. Zwykła kuchenka elektryczna gotuje wolniej, najdłużej używa energii elektrycznej, która jest droższa od gazu. Z tej perspektywy kuchenka elektryczna jest najmniej ekonomiczna.

Jeśli nie macie dostępu do gazu:

Jeśli szukacie rozwiązania do nowo wybudowanego domu, w którym nie ma dostępu do gazu, możecie podłączyć płytę elektryczną lub indukcyjną,  a także gazową, o ile będziecie korzystać z gazu z butli. Możliwe jest podłączenie przenośnej butli gazowej lub ustawienie na posesji większej - stacjonarnej cysterny na gaz.

Źródło: haps.pl, solgaz.eu

Brudna i zadrapana płyta indukcyjna
Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć zadrapania ze szklanych płyt kuchennych? Jest pewien prosty i skuteczny sposób
Szklane płyty indukcyjne są coraz powszechniejsze w polskich kuchniach. Niestety mają to do siebie, że mogą zostać łatwo zarysowane.

Płyty kuchenne wykorzystujące indukcję elektryczną są postrzegane jako kuchenki bezpieczniejsze od gazowych. Ich używanie nie tylko wyklucza emisję gazu do powietrza i redukuje do zera ryzyko wypadku z użyciem zapałki i odkręconego kurka. Bez rusztów ułatwia zadanie Oprócz tego szklane płyty kuchenne z indukcją to mniejsza szansa na nieprzyjemne sparzenie skóry rąk podczas gotowania. Brudzą się jednak tak samo jak te tradycyjne – choć trzeba przyznać, że brak metalowych rusztów znacznie ułatwia wycieranie brudnych powierzchni ściereczką czy gąbką. Ruszty jednak sprawiają, że nie wyciera się, ani nie wyciera płyta kuchenna. W przypadku kuchenek indukcyjnych jest inaczej. I może stać się to szybko przekleństwem posiadaczy tego rodzaju sprzętu. W ostatnim czasie staje się to problemem dla coraz większej ilości osób. Płyty coraz popularniejsze Dlaczego? Wszystko za sprawą względów bezpieczeństwa. W nowo oddanych mieszkaniach często nie ma nawet instalacji gazowej! W takich wypadkach nowi lokatorzy są często z góry skazani na kuchenkę indukcyjną ze szklaną płytą. Właśnie z myślą o nich przedstawimy teraz proste i skuteczne sposoby na walkę z zadrapaniami i zarysowaniami na tych szklanych płytach. Zapobieganie zamiast leczenia Podstawą jest przecieranie płyty kuchennej po każdym użyciu, a przynajmniej raz dziennie – na przykład pod wieczór. Wystarczy wam do tego ściereczka z mikrofibry lub zwykła gąbka.  Przetrzyjcie płytę wilgotną szmatką z  brudu, ewentualnie możecie użyć do tego także kropli octu. Codzienna pielęgnacja i czyszczenie na bieżąco pozwoli uniknąć zasychania odpadków na płycie. To właśnie one często są źródłem późniejszych zadrapań. Uważajcie także na to, jakich chemikaliów i...

Jak umyć kuchenkę gazową
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Uwaga: łatwo ją uszkodzić podczas mycia!
Mycie kuchenki gazowej wcale nie musi być uciążliwe i ciężkie. Podpowiadamy, jak to zrobić sprawnie i skutecznie.

Kuchenka gazowa jest znacznie bardziej skomplikowana w czyszczeniu niż płyta grzewcza lub indukcyjna. Da się jednak umyć ją sprawnie i skutecznie. Warto jednak znać zasady, które pozwolą wyczyścić sprzęt nie tylko dokładnie, ale przede wszystkim bezpiecznie. Jak umyć kuchenkę gazową? Do mycia kuchenek gazowych można oczywiście użyć kupnych mleczek i płynów, które z pewnością pomocą zmyć spaleniznę, przypalone resztki jedzenia czy kurz. Można jednak zastąpić je domowymi sposobami, które nie tylko pozwolą wam zaoszczędzić pieniądze, ale także będą znacznie bardziej ekologiczne. Czy na pewno czyścicie swoją kuchenkę gazową odpowiednio często? W jej zakamarkach i pomiędzy palnikami mogą rozwijać się bakterie, które przejdą do żywności. Jednak gromadzenie się tłuszczu i resztek jedzenie prowadzi nie tylko do rozwoju bakterii, ale także do zatkania dysz gazu, co może permanentnie uszkodzić sprzęt. Konieczne jest więc regularne mycie tego sprzętu. Domowe sposoby na mycie kuchenki gazowej Z pomocą przyjdzie tutaj niezawodny ocet, który doskonale doczyści wiele powierzchni kuchennych, a także zneutralizuje przykre zapachy. Roztwór z octu i gorącej wody (w proporcjach 1:1) powinien rozpuścić większość zanieczyszczeń. Octem można również umyć żeliwny ruszt . Jeśli jednak zabrudzenia na nim są wyjątkowo oporne, użyjcie amoniaku. Włóżcie pręty do foliowej torebki, wlejcie do niej 2 łyżeczki amoniaku i szczelnie zamknijcie. Ruszt należy pozostawić do odmoczenia przez całą noc, a następnie wyszorować za pomocą twardej gąbki. Całą czynność koniecznie należy przeprowadzić w rękawiczkach. Mycie kuchenki gazowej: krok po kroku Wyjmij palniki i rozłóż je na części. Zdejmij ruszt, a następnie umyć go razem z końcówkami palników w...