Jak często można jeść wędzony boczek? Czy jest bardzo niezdrowy?
Pixabay
Newsy

Jak często można jeść wędzony boczek? Czy jest bardzo niezdrowy?

Wędzony boczek to przysmak, po który często sięgają Polacy. Ale czy nie za często? Jak dużo wędzonego boczku można jeść? Odpowiadamy.
Aleksandra Zaborowska
czerwiec 02, 2021

Boczek to śniadaniowy specjał Brytyjczyków, ale także wielu Polaków. Można go także wykorzystać do potraw takich jak kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem, szparagi w cieście francuskim z boczkiem lub spiralki z boczku z grilla.

Bardzo często mówi się jednak o szkodliwym działaniu boczku na zdrowie. Jak wiele jest w tym prawdy i jak często można sięgać po wędzony boczek, aby zachować zdrowie na długie lata?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy boczek jest szkodliwy dla zdrowia?

Boczek to mięso wieprzowe pochodzące z półtuszy świni. Wędzony boczek zyskuje specyficzny słony smak i nieco „dymny” zapach. Często podaje się go w formie pieczonej lub smażonej.

Trzeba jednak pamiętać, że boczek wędzony to mięso o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i „złego cholesterolu”. Ilość tłuszczu w boczku zależy w dużej mierze od wieku zwierzęcia: im jest ono starsze, tym więcej tłuszczu będzie mieć. Pomimo dużych ilości niezdrowych składników, boczek zawiera także dużo białka i witaminy B. Niskiej jakości tani boczek wędzony będzie jednak zawierał także duże ilości soli, konserwantów i wzmacniaczy smaki. Tego typu wysoko przetworzone mięso bardzo sprzyja występowaniu cukrzycy oraz wszelkich chorób sercowo-naczyniowych.

Boczek jest więc produktem, którego bezwzględnie powinny unikać osoby z nadwagą, cukrzycą, wysokim ciśnieniem, wysokim cholesterolem czy predyspozycjami do zatorów żylnych. Osoby bez tego typu schorzeń mogą po niego sięgać sporadycznie, np. raz na 1-2 miesiące.

Czym zastąpić boczek?

Boczek wieprzowy można zastąpić „boczkiem z indyka”. Mięso z indyka jest o wiele chudsze, mniej kaloryczne i korzystniejsze dla zdrowia – poleca się je szczególnie osobom na diecie. 

Zobacz także

Sklepy oferują teraz także coraz więcej bezmięsnych zamienników boczku, które są znacznie przyjaźniejsze dla zdrowia np. marynowane plastry tofu. Tego typu „roślinny boczek” nie zawiera złego cholesterolu, jest mniej tłusty, a za to bogaty w białko oraz błonnik.

Czytaj też:

Komentarze
Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Przeczytaj
Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis
Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce? Turkey Roll W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie, istnieje mięso delikatesowe określane jako "Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym. Zdrowszy niż boczek Indyk to bardzo popularne mięso,  również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego. Prosty obiad Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym. Składniki na 4 porcje, pulpeciki z indyka w delikatnym sosie koperkowym: 500 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko 400 ml wody lub bulionu 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku 1 łyżeczka masła mąka pszenna mąka ziemniaczana olej roślinny mleko lub woda Przygotowanie obiadu z pulpetami w roli głównej Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. ...

Przeczytaj
Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...

Przeczytaj
niezdrowa żywność
Flickr
Newsy Zaskakujące, ale te produkty są mega niezdrowe, choć wszyscy myśleliśmy inaczej
Jecie te produkty ponieważ myślicie, że są zdrowe? Zdziwicie się, jak bardzo możecie być w błędzie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało! Zdrowe, czy nie? Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia! Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym. Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty...

Przeczytaj