czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy

Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni

Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ wołowiny na zdrowie

Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie.

  1. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy.
  2. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca!
  3. Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie.
  4. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i płuc, a także działają przeciwstarzeniowo.

 

Dietetycy radzą, że najbardziej optymalna ilość czerwonego mięsa w diecie to 350 – 500 g na tydzień.

mieso czerwone niezdrowe
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet
Lepiej ograniczcie steki i zrazy – jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa ma destrukcyjny wpływ na zdrowie kobiet.

Lekarze od dłuższego czasu biją na alarm i zalecają ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie. Wołowina nie dość, że zawiera o wiele więcej tłuszczu niż białe mięso, to jeszcze składa się on głównie z tłuszczów trans. A te są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do miażdżycy, która jest częstym powodem zawałów serca i udarów. Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa jest niewskazane z jeszcze jednego powodu. Odkrycie amerykańskich naukowców W Stanach Zjednoczonych aż przez 22 lata badano wpływ jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie. Wołowina stanowi sporą część diety Amerykanów, dlatego opublikowane wyniki badań wywołały spory niepokój – zwłaszcza wśród Amerykanek. Bowiem po przebadaniu 3800 kobiet cierpiących na endometriozę stwierdzono, że na występowanie oraz rozwój choroby, ogromny wpływ miało jedzenie wołowiny! Z badania wynika, że u kobiety jedzącej czerwone mięso dwa razy dziennie ryzyko wystąpienia endometriozy jest aż o 56% wyższe! Endometrioza – co to jest? Gruczolistość błony śluzowej macicy czyli endometrioza to choroba, która dotyka aż do 15% kobiet w wieku rozrodczym. W tej chorobie błona śluzowa macicy rozrasta się nieprawidłowo, trafiając do różnych narządów w jamie brzusznej i powodując dotkliwy ból. W dobrze działającym układzie rozrodczym kobiety, błona śluzowa rośnie tylko w obrębie macicy i jest wydalana w trakcie miesiączki. Jednak przy endometriozie część tych komórek trafia do innych narządów, np. do pęcherza albo jajowodów. Gdy dochodzi do stanu zapalnego, fragmenty te zmieniają się w zrosty i guzki, które zostają już tam na zawsze. Częstą konsekwencją endometriozy jest niepłodność. Chorobę...

Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie
AdobeStock
Newsy
Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie
Miłośnicy steków i gulaszy wołowych powinni się mieć na baczności. Jedzenie czerwonego mięsa okazuje się przynosić organizmowi więcej szkody, niż pożytku.

Choć w Polsce wołowina nie jest aż tak popularna jak w niektórych krajach, i tak często przyrządza się w polskich domach dania z czerwonego mięsa. Mowa tutaj chociażby o rosole, bitkach wołowych czy gulaszu węgierskim. Jednak okazuje się, że jedzenie czerwonego mięsa może mieć wiele negatywnych skutków dla organizmu. Wiedzieliście o tym? Co zalicza się do czerwonego mięsa? Kiedy mowa o czerwonym mięsie, większość ma pewnie na myśli wołowinę. Ale to tylko jeden z rodzajów czerwonego mięsa! Do tej kategorii zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Koninę Baraninę Kozinę Sarninę Jagnięcinę Cielęcinę Dziczyznę Mięso z osła Czy czerwone mięso jest zdrowe? Temat wpływu jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie jest regularnie poruszany. Nieustannie prowadzone są badania na ten temat by stwierdzić, czy rzeczywiście jedzenie wołowiny i wieprzowiny może być szkodliwe. Okazuje się, że najbardziej niezdrowe jest czerwone mięso wysokoprzetworzone – takie, które zostało poddane odpowiedniej obróbce w procesie produkcji. Przykładowe mięso wysokoprzetworzone to kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy mięsne, szynki oraz gotowe dania z mięsa. Czerwone mięso właśnie w takiej postaci okazuje się być bardzo niezdrowe dla organizmu. Niezdrowe tłuszcze w czerwonym mięsie Czerwone mięso zawiera wiele tłuszczów nasyconych, czyli tzw. złych tłuszczów, które podwyższają poziom cholesterolu – o wiele więcej niż mięso białe. Dlatego powinno się wybierać takie kawałki wołowiny, wieprzowiny czy innego czerwonego mięsa, które zawierają jak najmniej tłuszczu. Czerwone mięso i nowotwory Pojawiają się informacje o tym, jakoby czerwone mięso powodowało raka. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ jedzenie samego czerwonego mięsa jeszcze nie...

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
AdobeStock
Newsy
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
Mięso powinno stanowić jeden z elementów zbilansowanej diety. Ale czy każdy rodzaj mięsa jest zdrowy? Nie. Jakie więc wybierać?

Czerwone mięso  w diecie i jego wpływ na zdrowie to sporna kwestia. Coraz częściej zaleca się zastępowanie czerwonego mięsa białym, które jest delikatniejsze i zdrowsze. Ale czy rzeczywiście należy całkowicie rezygnować z jedzenia czerwonego mięsa? Sprawdźcie wypowiedzi ekspertów. Właściwości czerwonego mięsa W czerwonym mięsie znajdziecie takie witaminy jak witaminę B3, B6 i B12, a także selen, cynk i przede wszystkim żelazo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, czerwone mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Do czerwonego mięsa zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Dziczyznę Baraninę Gęsinę Kaczkę Koninę Czy czerwone mięso jest zdrowe? Kwestia wpływu czerwonego mięsa na zdrowie wciąż jest przedmiotem debat wśród lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Jedni uważają, że powinno się spożywać czerwone mięso ze względu na wymienione powyżej witaminy i minerały. Przeciwnicy twierdzą z kolei, że jedzenie czerwonego mięsa prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Dr hab. n. med. Daniel Śliż uważa, że czerwone mięso nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pod warunkiem, że spożywa się je rzadko, szczególnie ze względu na zawarte w nim tłuszcze trans: Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest...

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....