jak szybko obrać i posiekać czosnek
Adobe Stock
Newsy

Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety

Obieranie i siekanie czosnku bywa kłopotliwe. Zdradzimy wam jednak sposoby, dzięki którym zawsze z łatwością go obierzecie i szybko posiekacie. Zdziwicie się, że nie jest to wiedza powszechna!

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Jest pyszny na surowo i po obróbce termicznej. Ma zresztą nie tylko wspaniały aromat, który podkreśla smak przygotowywanych dań, ale jest też niezwykle zdrowy. Jedyne, co można mu poczytać za wadę to to, że dość trudno się obiera. Uparte łupinki trzymają się ząbków, jakby za nic nie chciały zostać rozdzielone z czosnkiem!

Ale ten sposób sprawdza się zawsze, wystarczy 1 sekunda i nawet najmniejszy i najmłodszy ząbek czosnku jest gotowy do posiekania (na to też zdradzamy świetny trik). I do dalszej drogi. Tej do naszych dań!

Magda Gessler odpowiada na pytania


Jak łatwo i szybko obrać ząbek czosnku?


Żeby bezproblemowo obrać czosnek, wystarczy przygotować deskę do krojenia i duży nóż (tzw. nóż szefa). Następnie:

  1. połóżcie główkę czosnku dołem do deski i mocno przyciśnijcie ją dłonią. Tak poluzujecie ząbki.
  2. Teraz wystarczy palcami oddzielić ząbki czosnku. To trochę jak z mandarynką!
  3. Połóżcie ząbek czosnku na desce i nożem odetnijcie końcówki .
  4. Płaską stroną noża przyciśnijcie delikatnie ząbek czosnku, jakbyście chcieli go zmiażdżyć (ostrze noża nie może być skierowane w waszą stronę!).
  5. Teraz łupinka z łatwością odejdzie od czosnku!

Możecie to zobaczyć na tym filmie:

Jak szybko posiekać czosnek?

A co z siekaniem czosnku? Na to też jest dobry sposób:

  1. pokrójcie w cienkie plasterki wzdłuż ząbka czosnku.
  2. Trzymając pokrojony ząbek czosnku wolną ręką, pokrójcie go nożem wszerz. 
  3. Połóżcie wolną rękę na górze noża, blisko końca ostrza, trzymając palcami krawędzie, tak, żeby końcówka noża nie ruszała się, kiedy będziecie siekać czosnek.
  4. Poruszajcie nożem w górę i w dół od lewej do prawej strony, dopóki nie otrzymacie pożądanej wielkości siekanego czosnku.

Zobaczcie to na filmie:

Posiekany czosnek najlepiej zużyć prawie od razu. Z czasem staje się coraz intensywniejszy w smaku, a po ok. 6 godzinach jest już gorzki i zepsuje całą potrawę. Za to jeśli odczekacie ok. 10 minut po jego posiekaniu lub przeciśnięciu przez praskę, zdąży wytworzyć się odpowiednia ilość allicyny, najzdrowszej substancji w czosnku.

Zobacz także
Czosnek

W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej

czosnek

Jak szybko obrać czosnek? Trik pewnej Koreanki robi furorę w sieci. Przetestujecie?

Wyciskać czy siekać czosnek?

Niestety praska do czosnku nie działa tak samo jak siekanie go nożem, czosnek jest bardziej rozdrobniony i wypuszcza więcej soku. Jest za to na pewno bardzo wygodna w użyciu, bo można w niej wyciskać czosnek w łupinie. A jeśli przed korzystaniem z wyciskacza powstrzymuje was perspektywa jego uciążliwego mycia, sprawdźcie ten świetny trik na czyszczenie praski do czosnku.


Wyciśnięty przez praskę czosnek świetnie sprawdzi się w sosach i dressingach do sałaty, z kolei siekany czosnek pasuje np. do gulaszu i grzanek  lub chleba czosnkowego.


źródło: jessicagavin.com, A Couple Cooks/YouTube, House of Knives/YouTube

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej
Poznajcie ten fantastyczny sposób na obieranie czosnku. Łatwiej się nie da!

Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs , element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków . Właściwości czosnku Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku? Działa przeciwzapalnie Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu Pomaga obniżać ciśnienie krwi Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie Pomaga pozbyć się objawów menopauzy Wspomaga regenerację wątroby Niewątpliwa wada czosnku Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest ? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie. Szybka metoda na obranie czosnku Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika. Postępujcie zgodnie z tymi zasadami: Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki. Włóżcie ząbki czosnku do słoika. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund. Wysypcie ząbki ze słoika. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku. Gotowe! Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego...

Obieranie czosnku
Pixabay/Ulrike Mai
Newsy
Prawie wszyscy wyciskają czosnek w niewłaściwy sposób. 1 rzecz robicie zupełnie niepotrzebnie
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez czosnku. Dodaje aromatu potrawom mięsnym, lekkim sałatkom, a także może wspomóc waszą walkę z sezonową infekcją.

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości, żadna z roślin nie jest w stanie dorównać czosnkowi. To naturalny antybiotyk, podstawowy składnik do przeprowadzenia detoksu organizmu, hamulec dla wielu bakterii i produkt, który również obniża ciśnienie krwi. Są wśród was zwolennicy czosnku, są też pewnie jego przeciwnicy. Wszystko za sprawą ostrego, gryzącego zapachu, który nie pasuje wszystkim. Mimo niekoniecznie przyjemnej woni, trudno odmówić mu mnóstwa leczniczych właściwości. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć różnicę w zdrowiu. Zanim jednak przejdziemy do wypunktowania prozdrowotnych zalet czosnku, winni jesteśmy wam wytłumaczenie jak powinno się go prawidłowo wyciskać przez praskę. Jak prawidłowo używać praski do czosnku? Przeciskanie czosnku przez praskę nie wydaje się bardzo skomplikowanym działaniem. Tym bardziej, jeśli wiecie jak jej używać. A może od lat wyciskacie czosnek w niewłaściwy sposób? O co tutaj chodzi? Praski używa się w końcu także po to, by ręce nie przesiąkały nieprzyjemną, czosnkową wonią. W tym celu zazwyczaj, obiera się ząbki czosnku z łupiny. Niepotrzebnie! Czosnek można sprasować w łupinami, które i tak po rozdrobieniu warzywa zostaną w prasce. Samo obieranie czosnku przed jego przeciśnięciem jest zatem bezcelowe. Możecie pominąć ten etap. Dzięki temu unikniecie pobrudzenia rąk, a także zredukujecie zabrudzenia samej praski, która zwykle jest niezwykle niewygodna jeśli chodzi o mycie pod bieżącą wodą. Jak sobie poradzić z tym problemem? Wystarczy stara szczoteczka do zębów albo wykałaczki. Praskę przed oczyszczeniem można również posmarować olejem, powinno to pomóc z usuwaniu z niej resztek. Na koniec wystarczy urządzenie przemyć ciepłą wodą z płynem. Dlaczego...

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
własne
Newsy
Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
Jeśli do ułatwienia sobie pracy w kuchni można użyć urządzeń kuchennych, zamiast męczyć się nożem, trzeba to robić. Dziś wykorzystamy mikrofalówkę do….. obrania czosnku.

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu: Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób. Jak szybko obrać czosnek? Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka. Sposób na szybkie obranie czosnku: Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.   @sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz Czy czosnek jest zdrowy? Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych: Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego Chroni przez zawałem i udarem Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych Obniża...

Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje
Pixabay
Newsy
Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje
Nie popełniajcie już tego błędu!

Zdrowe gotowanie to nie tylko wybieranie jak najbardziej odżywczych produktów i dbanie o to, żeby gotowane potrawy dostarczały wszystkich niezbędnych składników i minerałów. Zdrowe gotowanie to też wiele małych szczegółów, o które trzeba zadbać. Jednym z nich jest to, że niektórych ziół nie powinno się siekać metalowym nożem. Dowiedzcie się dlaczego i co robić w zamian? Siekanie ziół Świeże zioła to prawdziwy skarb w kuchni. Może kupujecie je w doniczkach w supermarkecie, w pęczku na targu, a może macie nawet swój ziołowy ogródek. Niezależnie od źródła, zioła są naprawdę smacznym i zdrowym dodatkiem do wszystkich wytrawnych potraw! Żeby uwolnić ich prawdziwy potencjał, trzeba jeszcze odpowiednio je posiekać, aby nie zneutralizować ich niezwykłych właściwości. Jest jedno zioło, które szczególnie nie lubi kontaktu z metalem… Dlaczego nie można siekać tego zioła nożem? Chodzi o bazylię! Nie powinno się siekać jej metalowym nożem. Są dwa powody. Noże są często zrobione z metali takich jak żelazo lub miedź, a one przyśpieszają reakcje enzymatyczne, czyli reakcje rozkładu składników pożywienia. Bazylia po kontakcie z metalem, może tworzyć kompleksowe związki, które nie są obojętne dla zdrowia. Kolejnym powodem, by nie kroić bazylii nożami z metalu jest to, że szybciej się wtedy psuje. Nóż niszczy ściany komórkowe rośliny i wypływa z niej sok, a to znacznie przyspiesza ciemnienie bazylii i rozkłada cenne składniki w niej zawarte. Czym siekać bazylię? Co w takim razie zrobić, jeśli chcecie mieć posikaną bazylię do potrawy? Korzystajcie z jednej z tych technik: Porwijcie zioła rękoma na mniejsze kawałki Wykorzystajcie ceramiczny nóż Skorzystajcie z plastikowego noża Wykorzystajcie...