Szukacie pomysłu na pyszne dietetyczne i pożywne śniadanie. Co powiecie na jajka sadzone na wodzie? Są idealne dla osób, unikających potraw smażonych, a jednocześnie pragnących zachować smak, konsystencję i sposób podania jajek sadzonych. Ten banalnie prosty przepis zaskoczy wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych rozwiązań. W takiej wersji całość jest bardziej delikatna i ma mniej kalorii.
Jajka – źródło białka i witamin, których potrzebujecie
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Zawarte w nich luteina i zeaksantyna działają korzystnie w zapobieganiu zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem. Arginina rozszerza naczynia krwionośne, a cholina jest neurotransmiterem biorącym udział w procesach poznawczych mózgu.
Czy jajka są kaloryczne?
Zobacz także:
Zgodnie z zaleceniami WHO można jeść bez żadnych obaw 10 jajek tygodniowo. Jajka same w sobie są dość tłuste, ponieważ zawierają 11% tłuszczu w ogólnej masie. Średnie jajko to około 100 kalorii. Z czego 13 przypada na białko, a 87 na żółtko. Nie ma więc potrzeby dokładać im kolejnych w postaci tłustego masła, smalcu czy oleju.
Przepis na jajka sadzone bez tłuszczu
Składniki:
-
3 jajka (porcja dla jednej lub dwóch osób, w zależności od upodobań)
-
3 łyżki wody (po 1 łyżce na 1 jajko)
-
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijcie do miski.
- Na patelnię wlejcie wodę mineralną i podgrzejcie, jednak nie doprowadzajcie do jej zagotowania. Patelnię warto wybrać małą, żeby wlana woda za szybko nie odparowała.
- Do ciepłej wody wlejcie jajka
- Gotujcie do momentu ścięcia białek.
- Doprawcie solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło: olgasmile.com