Szukacie pomysłu na pyszne dietetyczne i pożywne śniadanie. Co powiecie na jajka sadzone na wodzie?  Są idealne dla osób, unikających potraw smażonych, a jednocześnie pragnących zachować smak, konsystencję i sposób podania jajek sadzonych. Ten banalnie prosty przepis zaskoczy wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych rozwiązań. W takiej wersji całość jest bardziej delikatna i ma mniej kalorii.  

Jajka – źródło białka i witamin, których potrzebujecie 

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Zawarte w nich luteina i zeaksantyna działają korzystnie w zapobieganiu zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem. Arginina rozszerza naczynia krwionośne, a cholina jest neurotransmiterem biorącym udział w procesach poznawczych mózgu.

Czy jajka są kaloryczne? 

Zobacz także:

Zgodnie z zaleceniami WHO można jeść bez żadnych obaw 10 jajek tygodniowo. Jajka same w sobie są dość tłuste, ponieważ zawierają 11% tłuszczu w ogólnej masie. Średnie jajko to około 100 kalorii. Z czego 13 przypada na białko, a 87 na żółtko. Nie ma więc potrzeby dokładać im kolejnych w postaci tłustego masła, smalcu czy oleju. 

Przepis na jajka sadzone bez tłuszczu 

Składniki: 

  • 3 jajka (porcja dla jednej lub dwóch osób, w zależności od upodobań) 

  • 3 łyżki wody (po 1 łyżce na 1 jajko) 

  • Sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka wbijcie do miski. 
  2. Na patelnię wlejcie wodę mineralną i podgrzejcie, jednak nie doprowadzajcie do jej zagotowania. Patelnię warto wybrać małą, żeby wlana woda za szybko nie odparowała. 
  3. Do ciepłej wody wlejcie jajka 
  4. Gotujcie do momentu ścięcia białek. 
  5. Doprawcie solą i pieprzem. 

Smacznego! 

Źródło: olgasmile.com