Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu
Flickr
Newsy

Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu 

Jajko sadzone na wodzie przygotujecie je zaledwie w kilka minut. Prosto, szybko i zdrowo. Bez oleju, masła i smalcu.

Szukacie pomysłu na pyszne dietetyczne i pożywne śniadanie. Co powiecie na jajka sadzone na wodzie?  Są idealne dla osób, unikających potraw smażonych, a jednocześnie pragnących zachować smak, konsystencję i sposób podania jajek sadzonych. Ten banalnie prosty przepis zaskoczy wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych rozwiązań. W takiej wersji całość jest bardziej delikatna i ma mniej kalorii.  

Jajka – źródło białka i witamin, których potrzebujecie 

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Zawarte w nich luteina i zeaksantyna działają korzystnie w zapobieganiu zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem. Arginina rozszerza naczynia krwionośne, a cholina jest neurotransmiterem biorącym udział w procesach poznawczych mózgu.

Czy jajka są kaloryczne? 

Zgodnie z zaleceniami WHO można jeść bez żadnych obaw 10 jajek tygodniowo. Jajka same w sobie są dość tłuste, ponieważ zawierają 11% tłuszczu w ogólnej masie. Średnie jajko to około 100 kalorii. Z czego 13 przypada na białko, a 87 na żółtko. Nie ma więc potrzeby dokładać im kolejnych w postaci tłustego masła, smalcu czy oleju. 

Zobacz także

Jajka sadzone z kurkami. Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów

jajko sadzone

Jajka sadzone przywierają do patelni? Wystarczy, że posypiecie ją tym składnikiem, a zapomnicie o problemie na zawsze

Przepis na jajka sadzone bez tłuszczu 

Składniki: 

  • 3 jajka (porcja dla jednej lub dwóch osób, w zależności od upodobań) 

  • 3 łyżki wody (po 1 łyżce na 1 jajko) 

  • Sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka wbijcie do miski. 
  2. Na patelnię wlejcie wodę mineralną i podgrzejcie, jednak nie doprowadzajcie do jej zagotowania. Patelnię warto wybrać małą, żeby wlana woda za szybko nie odparowała. 
  3. Do ciepłej wody wlejcie jajka 
  4. Gotujcie do momentu ścięcia białek. 
  5. Doprawcie solą i pieprzem. 

Smacznego! 

Źródło: olgasmile.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
Czy ugotowanie jajek faktycznie jest takie banalne? Często nie wychodzą zbyt smaczne przez zlekceważenie jednej zasady.

W teorii dania z jajek należą do najprostszych. Ale czy rzeczywiście tak jest? Błędy popełniane podczas przyrządzania zwykłej jajecznicy albo jajek na twardo pokazują, że opanowanie tej sztuki nie jest wcale takie łatwe! Dlaczego warto jeść jajka? Część osób być może z obawy przed zwiększeniem poziomu cholesterolu nie sięga po jajka albo zdecydowanie ogranicza je w swojej diecie. Nie ma się czego obawiać! Już wiele lat temu udowodniono, że choć jajka są bogate w cholesterol, to nie wpływa to na jego poziom w ludzkim organizmie. Poza tym jajka są przecież doskonałym źródłem białka i wielu witamin, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Znajdziecie w nich m.in.: Witaminę A Witaminę E Witaminę K Witaminę D Potas Fosfor Żelazo Magnez Cynk Selen Jak poprawnie gotować jajka? Ponieważ jajka są bardzo delikatne, łatwo można je uszkodzić w trakcie gotowania lub smażenia. Sprawdźcie, jakie błędy często są popełniane przez początkujących kucharzy! Jajka na twardo Teoretycznie najprostszy sposób przygotowania jajek. Niektórzy uważają, że wystarczy włożyć jajka do gotującej się wody, poczekać i gotowe. Ale nawet w przypadku jajek na twardo należy kontrolować czas! Jeśli będziecie gotowali je zbyt długo, to żółtko lekko zsinieje i nie będzie wyglądać zachęcająco. Wszystko za sprawą siarkowodoru, który przez zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury wchodzi w reakcję z żółtkiem i barwi je na zielono. Jajka powinno się gotować od 7 do 10 minut, w zależności od ich wielkości. Im większe jajko, tym dłuższy czas gotowania! Jajka sadzone By mieć pewność, że jajko równomiernie się usmaży, zawsze wylewajcie je na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. W przeciwnym razie fragmenty jajka mogą być przesmażone lub surowe. Jeśli...

jajko sadzone
Flickr
Newsy
Jajka sadzone przywierają do patelni? Wystarczy, że posypiecie ją tym składnikiem, a zapomnicie o problemie na zawsze
Nie macie nowiutkiej patelni z teflonową powłoką, a marzy wam się doskonałe jajko sadzone? Mamy na to rozwiązanie.

Jajecznica, jajka gotowane, a może jajka sadzone? Co lubicie zjeść na śniadanie? Dzisiaj proponujemy wam tę ostatnią opcję. Smażenie jajek sadzonych samo w sobie nie jest trudną czynnością, ale tylko w przypadku kiedy dysponujecie dobrym sprzętem kuchennym. Szakszuka czy po angielsku? Mowa tu oczywiście o patelni. Bez dobrego naczynia usmażenie perfekcyjnego jajka bez przywierania do dna jest utrudnione. Zanim jednak przejdziemy do rozwiązania tego problemu, zastanówmy się, jak najlepiej przyrządzić i podać jajko sadzone. Słynne angielskie śniadanie przewiduje tak przygotowane kurze jaja jako element większej całości. Wraz z nimi Brytyjczycy jedzą bekon, pieczarki, fasolkę, a także grzanki – a wszystko to oblane słuszną dawką ketchupu. Na Bliskim Wschodzie niezwykle popularna jest szakszuka, czyli jajka sadzone przyrządzone na sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego kminu rzymskiego i kolendry. Smażenie z jednej strony U nas króluje nieco skromniejsza wersja jajek sadzonych. Niektórzy dodają do nich smażone lub gotowane parówki. Niezależnie od tego, jak je podacie, ważne by jajka smażone były idealnie przygotowane. Wtedy będą smakowały dobrze nawet bez dodatków. Niektórzy lubią dobrze wysmażone jajko z obu stron. Wydaje się jednak, że lepszym rozwiązaniem jest smażenie jaja tylko z jednej strony. Jak usmażyć jajko sadzone? Jak by nie patrzeć, ale można powiedzieć z przymrużonym okiem, że dzięki temu szansa na przywarcie jajka do patelni zmniejsza się o połowę… Jeśli ostatecznie zdecydowaliście się na smażenie jajek na kiepskiej patelni i wiecie, że zanosi się na zdrapywanie jajka z dna naczynia, to spróbujcie tego triku. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Niezależnie od tego, czy korzystacie z oleju, czy z masła, po nabraniu odpowiedniej temperatury...

Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.

Opinia na temat jajek zmieniała się z biegiem czasu. Kiedyś słynęły z tego, że są zdrowe i odżywcze. Potem, z powodu zawartości cholesterolu, straciły na popularności. Co warto wiedzieć o jajkach i jak rozpoznać te świeże? Czy jajka są zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i chorób układu krążenia. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie bardzo dużo. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznej poprawie. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można spokojnie jeść, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek jajko zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. W 100g produktu znajduje się 13 g białka. Białko zawarte w jajku, jest białkiem wzorcowym. Zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdują się też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, żółtko zawiera się beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka zawiera około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny profil tłuszczy: niezbędnych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować....

jajka z chrzanem przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Pyszny i niemożliwie tani obiad dla całej rodziny. Jajka w sosie chrzanowym zrobicie błyskawicznie
Miłośnicy jajek z pewnością przepadają za tym przepisem. Zróbcie na obiad smaczne jajka w sosie chrzanowym!

Jeśli szukacie pomysłu na szybki, niedrogi i jarski obiad, to jajka z sosem chrzanowym i ziemniakami sprawdzą się doskonale! Danie przyrządza się błyskawicznie i jest przepyszne. Dlaczego warto jeść jajka? Kurze jaja są bogatym źródłem białka i wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajcie się, dlaczego warto uwzględnić jajka w swojej diecie! Wspomagają odchudzanie Jajka są bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Jedno małe jajko zawiera zaledwie 80 kalorii! Już dwa jajka na twardo sprawiają, że jest się bardzo najedzonym. Śniadanie złożone głównie z jajek nasyci was na długo i da wam mnóstwo energii. Zdrowe dla oczu W żółtku jajka znajdziecie luteinę, która wpływa pozytywnie na wzrok oraz chroni oczy przed szkodliwym wpływem światła słonecznego. Witaminy Nie sposób nie wspomnieć o ogromnej ilości witamin zawartych w jajkach. Znajdziecie w nich aż 13 witamin i minerałów, w tym: witaminę D, K, A i E, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy. Minerały zawarte w jajkach to między innymi fosfor, żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Przepis na jajka w sosie chrzanowym Jajka w sosie to świetny pomysł na szybki i tani obiad! Świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami. By go przygotować, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 jajek 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka śmietany 30% 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Wszystkie jajka ugotujcie na twardo i obierzcie. Obrane jajka przekrójcie na pół. W rondelku rozpuśćcie jedną łyżkę masła. Dodajcie do niego łyżkę mąki pszennej i wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Wlejcie szklankę warzywnego bulionu i wymieszajcie. Gdy składniki...