panierowanie kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy

Jajko, mąka, bułka tarta. W jakiej kolejności tak naprawdę powinno się panierować schabowego?

Kotlety schabowe to nie tylko mięso, ale i odpowiednio przygotowana panierka, która nie odkleja się od schabu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas jej przyrządzania!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych dań. Jest serwowane na co dzień, jak i od święta. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez tej potrawy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso na kotlety schabowe to podstawa

Przygotowując kotlety wiele osób decyduje się na inny wybór mięsa, przykładowo pierś z kurczaka. Jednak prawdziwe schabowe to te, przygotowane z wieprzowiny, a dokładniej schabu. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, aby mięso było jak najlepszej jakości. Wówczas będzie to gwarancja udanego obiadu.

Najlepiej jest zaopatrzyć się w dany produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wtedy będziecie mieć pewność, że mięso jest świeże. Jednak jeśli zdecydujcie się na zakup w sklepie to zwróćcie uwagę na datę przydatności, która powinna być jak najdłuższa oraz na skład by produkt nie zawierał innych zbędnych składników.

Przyrządzenie schabowych 

Smażenie kotletów należy rozpocząć od delikatnego rozbicia plastrów mięsa, najlepiej pod folią spożywczą. Dzięki temu zachowa swoje struktury i nie będzie się rwać w kolejnych etapach. Następnie schab trzeba delikatnie przyprawić, wystarczy mąka oraz sól. One mają dodatkowo uwydatnić smak dania, a nie go stłumić.

Mięso powinno chwilę poleżakować natarte przyprawami, aby mogły się połączyć. Po panierowaniu kotlety należy ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni i większej ilości tłuszczu. To zapewni równomierne usmażenie. Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia schabowych jest smalec. Dzięki niemu schabowe będą niezwykle delikatne, a zarazem kruche.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

poznanskie szagowki

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Trzy kroki do idealnej panierki

Przygotowanie dobrej panierki wbrew pozorom nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Wystarczy jeden błąd, by panierka nie trzymała się dobrze mięsa i odpadała po zdjęciu z patelni bądź tuż na niej. W tej kwestii ważna jest kolejność, dokładność oraz konsekwencja.

Przed smażeniem należy przygotować sobie trzy naczynia, a do każdego z nich po kolei dodać mąkę pszenną (może być też krupczatka), dobrze roztrzepane jaja oraz bułkę tartą. Przyprawione plastry schabu należy na początku dobrze wymaczać w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej i układać na patelni.

Nie wolno tych kroków zamieniać miejscami. Trzeba również wszystkie kotlety dokładnie obtoczyć w każdym ze składników. Pominięcie jednego z nich, zamienienie kolejności lub niedokładność będzie skutkować tym, iż panierka nie będzie dobrze się trzymać schabowego i będzie z niego odpadać.

Będzie to wyglądać nie tylko nieestetycznie, ale również niesmacznie. Zapamiętajcie ten patent i zapobiegnijcie wpadce!
 

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.  Jak smażyć kotlety schabowe?   Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już! Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe? Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie! Jakie składniki do kotletów schabowych?  Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej! Przepis na kotlety schabowe Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki smalec do smażenia sól  pieprz...

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy
Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.  Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...

kotlet schabowy w sezamie
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Panierka do kotletów schabowych, którą pokochacie bez reszty. Cały sekret leży w jednym składniku
Klasyczne kotlety schabowe to obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Idealnie wysmażony schab w chrupiącej panierce to zdecydowanie jedna z lepszych polskich potraw. Zachwycają się nim nie tylko Polacy, ale i turyści przyjeżdżający z zagranicy. Dobry schab to podstawa Do przygotowania dobrych kotletów schabowych należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości schab. Najlepiej jest go zakupić bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso będzie najlepszej jakości i świeże. Jeśli zdecydujecie się na zakup w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na datę przydatności oraz na to, czy nie zawiera zbędnych dodatków. Dobre mięso to klucz do smacznych kotletów. Sekretny składnik panierki Przyprawione kotlety schabowe są panierowane w trzech etapach - mąka, jajko i bułka tarta. To klasyczne połączenie. Jednak żeby panierka była jeszcze smaczniejsza, wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik. Jest nim sezam. Podkręci on cały aromat potrawy, a kotlety będą jeszcze lepsze. Obok tak przyrządzonych schabowych nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten patent. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości kilka łyżek mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej ½ szklanki ziarna sezamowego 1 jajko 4-5 łyżek mleka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu rozbijcie delikatnie przez folię spożywczą. Następnie posypcie je solą i pieprzem. Jajko wbijcie do miski, dodajcie 4-5 łyżek mleka i dokładnie roztrzepcie na jednolitą masę. Bułkę wymieszajcie z sezamem w głębszym naczyniu. Na patelni rozgrzejcie olej. Schab maczajcie kolejno w mące, jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane kotlety kładźcie na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażcie je z obu...

kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy
Połóżcie to na schabowe tuż po usmażeniu, a będą obłędne w smaku. Pożałujecie, że wcześniej na to nie wpadliście
Idealnie soczyste z chrupiącą, przyrumienioną panierką, takie właśnie są kotlety schabowe. Będą jeszcze delikatniejsze, jeśli podczas przyrządzania zastosujecie ten patent!

Kotlety schabowe są uwielbiane przez Polaków, ale i turystów z zagranicy. Przyrządzone z delikatnego schabu z dodatkiem przypraw, obtoczone w panierce wręcz rozpływają się w ustach. Najczęściej są podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków bądź frytek oraz surówki. To danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie! Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie Niektórzy porównują go do wiedeńskiego sznycla, gdyż są bardzo podobne. Jednak różnią się 1 zasadniczą rzeczą, a dokładniej mięsem, z jakiego jest przygotowywane danie. Wiedeński sznycel przyrządza się z cielęciny, zaś schabowe jak sama nazwa wskazuje ze schabu. Są tak popularne, że goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez właśnie tego dania. Aby kotlety schabowe wyszły perfekcyjnie, szczególną uwagę należy zwrócić na wybierane mięso. Przede wszystkim powinien być to schab. Warto jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wtedy będziecie mieć gwarancję o wysokiej jakości oraz świeżości mięsa. Możecie również zakupić go w punkcie sprzedaży tego typu produktów bądź w sklepie. Jednak wówczas należy zwrócić uwagę na datę przydatności, by była jak najdłuższa, a także czy schab nie zawiera zbędnych dodatków. Jak smażyć kotlety schabowe? Obróbka termiczna mięsa to kluczowych moment w trakcie przygotowywania posiłków. Wtedy należy zachować szczególną ostrożność, bo wystarczy chwila nieuwagi, a kolety schabowe nie wyjdą. Ogień kuchenki nie może być zbyt duży , aby panierka nie spaliła się na samym początku, zaś schabowe nie pozostały w środku surowe. Zaleca się zastosowanie średniego ognia. Ważną, a także sporną kwestią jest tłuszcz, na jakim...