Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje
Pixabay
Newsy

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Jajka to jeden z ważniejszych produktów w dobrze zbilansowanej diecie. Wydawać by się mogło, iż ekologiczne jaja to najlepszy wybór. Nic bardziej mylnego! Jak się okazało, jajka z wolnego wybiegu mogą być trujące.

Jajka to składnik zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego śniadania bez jajecznicy czy idealnie ugotowanego jajka na miękko.

Zgodnie z wieloma opiniami, większość ludzi kupuje jaja ekologiczne lub te pochodzące od kur żyjących na wolnych wybiegach. Niestety jak się okazało, ten produkt może być szkodliwy dla organizmu, a w ostateczności spowodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trujące substancje w ekologicznych jajach

Mimo, iż wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż jaja z ekologicznych hodowli i od kur z wolnego wybiegu, to jednak można niestety się rozczarować.

Zwierzęta będące wolnymi ptakami bez ograniczeń w kwestii poruszania się, często spożywają różnego rodzaju składniki - niektóre z nich mogą być one szkodliwe nie tyle, co dla nich samych, a dla jaj. Hodowle będące w pobliżu ruchliwej drogi są narażone na skażoną ziemię różnymi toksycznymi substancjami.

Kury zjadając różne rośliny tym samym również powodują, iż jajka mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia składniki, takie jak ołów czy kadm. Mogą one spowodować wiele poważnych chorób.

Warto także uważać na pęknięte jajka - nawet te ekologiczne mogą być szkodliwe, jeśli kupicie je z uszkodzoną skorupką.

Rodzaje jaj na rynku

Wbrew pozorom, jajko jajku nie jest równe, a to oznacza, że każde z nich mimo wszystko się różni. Przede wszystkim wyróżnia się je na podstawie chowu, a w tej kwestii wyróżnia się cztery różne typy:

  • 0 - chów ekologiczny - kury hodowane w tradycyjny sposób, mają one swobodny dostęp do świeżego powietrza, nie mają ograniczenia w przestrzeni, ich pożywienie jest w pełni naturalne,
  • 1 - chów wolno wybiegowy - zwierzęta podobnie jak w pierwszym przypadku mają swobodne poruszanie się, jednak ich przestrzeń jest wyznaczona, również poruszają się na świeżym powietrzu; w przypadku ich żywienia podaje się często modyfikowane pasze,
  • 2 - chów ściółkowy - ptaki zamknięte w odpowiednim pomieszczeniach wyściełanych słomą, nie mają dostępu do świeżego powietrza, a ich pożywienie stanowi chemicznie modyfikowana pasza,
  • 3 - chów klatkowy - kury są zamknięte w małych klatkach, nie mają możliwości swobodnego poruszania się, żywienie zwierząt opiera się na podobnym sposobie jak chów ściółkowy.
Zobacz także
Jajka gotowane

Jecie jajka z tymi produktami? Robicie ogromny błąd. Łącząc je tylko sobie szkodzicie

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?

GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą

Jaja - właściwości odżywcze

Właściwości zdrowotne jaj są znane nie od dziś. Są przede wszystkim świetnym źródłem łatwo przyswajalnego przez człowieka białka. 

Poza tym zawierają one sporo witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu, między innymi witaminy A, E, D, K, fosforu, potasu, wapnia czy żelaza.

Należy również wspomnieć o ich korzystnych wartościach:

  • wspomagają proces odchudzania,
  • sycą na dłuższy okres czasu,
  • mają sporą zawartość białka,
  • regulują poziom glukozy we krwi,
  • luteina zawarta w żółtku jaja w pozytywny sposób wpływa na widzenie,
  • obniżają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego i chorób serca,
  • chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem.

Dzięki sporej zawartości cennych składników odżywczych oraz odpowiednich właściwości, jaja powinny być częścią każdej dobrze ułożonej diety. Jedno jajko średniej wielkości zawiera ok. 90 kcal.

Czytaj także:

jajka
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie takie jajka? Wszyscy myślą, że są bardzo zdrowe, ale to nieprawda
Jaja to jeden z najzdrowszych produktów, są zalecane w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie. Dzięki cennym właściwościom w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że niektóre typy jajek wcale nie są tak zdrowe, jak myśleliśmy.

Jajecznica, jaja sadzone, na twardo lub miękko, to ulubiony sposób na śniadanie przez wielu Polaków. Ten produkt gości w kuchni zdecydowanie częściej niż można sobie wyobrażać, gdyż jajka są dodawane praktycznie wszędzie. W sprzedaży można spotkać się z kilkoma rodzajami, które uwarunkowane są przez sposób hodowli. Jak się okazuje, najzdrowsze dotąd jaja wcale niekoniecznie są tak wartościowe, jak do tej pory wszyscy sądzili. Co można zrobić z jajek? Jajka kojarzą się głównie ze śniadaniem, gdyż są wówczas serwowane na wiele sposobów. Wybór odpowiedniej obróbki termicznej zależy tylko i wyłącznie od preferencji. Jednak mają one również wiele innych zadań. Jajka są świetnym spoiwem różnych farszy, są uzupełnieniem kotletów mielonych, jako dodatek do panierki do schabowych, a przede wszystkim są jednym z kluczowych składników ciast. Jak widać bez jaj w kuchni ani rusz. Można by rzec, że są obowiązkowym produktem u każdej gospodyni domowej. Przygotowania jakiegoś dania wiąże się z wykorzystaniem jajek. Klasyfikacja jajek - co oznaczają numery? Mimo, iż z zewnątrz wyglądają tak samo bądź podobnie, to jednak dzieli się je według pewnej klasyfikacji. Dzieli się je według hodowli i zarazem pokarmu, jakie spożywają kury. Można wyróżnić cztery typy, jak: 0 - jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w ekologicznym gospodarstwie, nie podaje się im sztucznych antybiotyków, a karmi naturalnym pożywieniem, 1 - jaja z wolnego wybiegu, podobnie jak w chowie ekologicznym, zwierzęta mogą poruszać się dowolnie po terenie, jednak ich żywność nie jest poddana kontroli, przez co mogą być karmione różnego rodzaju paszami ze sztucznymi dodatkami, 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury nie wychodzą na zewnątrz, a jedynie poruszają się po...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy zamiast szczypiorku, a wyjdzie nieziemsko pyszna. Domownicy oszaleją, kiedy jej spróbują
Jajecznica jest zazwyczaj podawana ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. To klasyczne połączenie na weekendowe śniadanie. Dodajcie ten sekretny składnik, a danie nabierze wyjątkowego aromatu.

Jajecznica to tradycyjna potrawa serwowana na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez tej potrawy. Podana ze świeżym pieczywem i masłem, to doskonały pomysł na rozpoczęcie poranka. Właściwości zdrowotne jaj Jajka to ważny produkt w codziennej diecie. Mają sporą zawartość wielu witamin, takich jak A, E czy K oraz mikroelementów: selenu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu czy wapnia. Mają również wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić: doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, są niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się u osób dbających o sylwetkę bądź chcących zgubić nadprogramowe kilogramy, luteina zawarta w żółtku jaja poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem, Mimo wielu wartości, jak i we wszystkim, również w spożywaniu jaj należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie do sześciu sztuk tygodniowo.  Chów ma wpływ na jakość jaja W sprzedaży możemy się spotkać z oznaczonymi jajami różnymi znakami. Oznaczają one sposób chowu kur, które znoszą jajka. Ma on wpływ na ostateczną jakość produktu oraz smak. Gdyż pasza, jaką są karmione zwierzęta charakteryzuje posmak jajek. Obecnie wyróżnia się cztery opcje hodowli: 0- chów ekologiczny- kury mają nieograniczony dostęp do świeżego powietrza, a także nie są karmione chemicznym jedzeniem, 1- chów z wolnym wybiegiem na wolnym powietrzu- tutaj zwierzęta mają bardziej ograniczony dostęp do świeżego powietrza, ich przestrzeń jest wyznaczona przez wybieg, są karmione naturalnymi produktami, 2- chów ściółkowy- kury nie mają swobodnego dostępu na...

kaufland
Adobe Stock
Newsy
Tego nie kupicie już w Kauflandzie. Sieć wycofuje z półek popularny produkt, który kupował niemal każdy
Sieć sklepów wielkopowierzchniowych przyłącza się do akcji - postanowiła wycofać się ze wspierania pewnej części producentów. Ta decyzja na pewno będzie miała pozytywne konsekwencje nie tylko dla ludzi.

Jaja są cennym produktem  w codziennej diecie. Na sklepowych półkach można się spotkać z różnymi oznaczeniami, każde z nich oznacza sposób hodowli zwierząt. Nie wszystkie są im sprzyjające. Cenne właściwości Wbrew pozorom jajka są źródłem wielu wartościowych właściwości, a przede wszystkim pożądanego w dobrze zbilansowanej diecie białka. Jaja są także bogactwem witamin i minerałów, takich jak A, E, K, fosfor, magnez, miedź czy selen. Ten produkt jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze, a co najważniejsze są niskokaloryczne. Produkt obowiązkowy w kuchni Jajka są tak uniwersalnym produktem, że można z nich przygotować szereg różnych potraw, na przykład: naleśniki, omlet, jajka w koszulkach, jajecznicę, jaja sadzone, kotlety jajeczne, jaja na miękko lub twardo. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oprócz tego mogą stanowić także dodatek do wypieków czy sałatek. Białka są idealnym składnikiem do przygotowania lukru do ciasteczek bądź pierniczków, zaś z żółtek można przygotować również domowy budyń. Dzięki swojej uniwersalności są wręcz niezbędnym produktem w lodówce.  Uwaga na pochodzenie Jaja dzieli się na cztery kategorie ze względu na system hodowlany, można wyróżnić: 0 - jaja z produkcji ekologicznej - kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, karma pochodzi ze zbiorów ekologicznych, a patokm nie podaje im się żadnych antybiotyków; 1 - jaja z chowu na wolnego wybiegu - podobnie jak w pierwszy przypadku, zwierzęta mają wolny wybieg, ale ich jedzenie nie jest podane takiej kontroli jak w produkcji ekologicznej; 2 - jaja z chowu ściółkowego - kury są przechowywane w specjalnych kurnikach, bez możliwości wyjścia na zewnątrz, podaje...

Biedronka wycofała ze wszystkich sklepów jajka "trójki". Oto dlaczego nie powinno się ich kupować.
Adobe Stock
Newsy
Biedronka wycofała ze wszystkich sklepów jajka „trójki". Oto dlaczego nie powinno się ich kupować
Kupując jajka w sklepach zwracajcie uwagę na oznaczenie na skorupkach i nie kupujcie jaj oznaczonych cyfrą „3”. Wyjaśniamy dlaczego.

Trend wycofywania ze sklepów jajek z chowu klatkowego tzw. trójek, jest coraz bardziej powszechny. Kolejny sieci decydują się na zastąpienie ich jajkami z chowu ściółkowego, wolnego wybiegu czy pochodzącymi z ekologicznych hodowli. Stowarzyszenie „Otwarte Klatki” informuje, że Biedronka wycofuje „trójki” Stowarzyszenie „Otwarte klatki” w ramach swoich kampanii uświadamiających m.in. kampanii „Jak one to znoszą?”, podjęło współpracę z wieloma sieciami i sklepami, aby przekonywać do zmiany w standardach zaopatrywania się w jaja i usunięcia z ofert jaj od producentów hodujących kury w ciasnych klatkach: - Zróbcie hałas! 📣 Biedronka oficjalnie wycofała już jaja oznaczone numerem "3" ze wszystkich swoich sklepów. Należą im się za to gromkie brawa 👏 - To kolejna sieć sklepów, która postawiła na bardziej etyczne alternatywy jajek. Rezygnacja z "trójek" jeszcze nigdy nie była tak prosta, dlatego jeśli wciąż nie wykluczyłeś/aś ich ze swojej diety, to najlepszy czas, żeby to zrobić ❤ Także Lidl podjął w tej sprawie konkretne zobowiązanie, podając datę, do której nie tylko wycofa jajka z chowu klatkowego, ale też wszystkie produkty, które takie jajka zawierają: - Decydujemy się wycofać ze sprzedaży jaja z chowu klatkowego, jak również wyeliminować je z produktów naszych marek własnych, zawierających w swoim składzie jaja. Zobowiązujemy się osiągnąć ten cel do końca 2025 roku. Dlaczego nie należy jeść jajek „trójek”? Jeśli na pytania dlaczego nie należy kupować jaj „trójek” odpowiadacie, że są gorsze i mniej zdrowe od innych, to macie rację. Te jajka można rozpoznać gołym okiem: zwykle są mniejsze, mają jaśniejsze...