Jajka z salmonellą w sklepach w całej Polsce. Sanepid wydał ostrzeżenie dla klientów
Getty/iStock
Newsy

Jajka z salmonellą w sklepach w całej Polsce. Sanepid wydał ostrzeżenie dla klientów

W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje o obecności pałeczek bakterii salmonelli w partii jajek. Spożycie ich może grozić zakażeniem salmonellozą. Poznajcie szczegóły.

Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiła się informacja o wykryciu pałeczek bakterii salmonella enteritidis, znajdujących się na powierzchni jaj. Nieprawidłowość została zauważona przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Poniżej podajemy szczegóły produktu, udostępnione na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego:

Produkt: Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości

Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości

Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023

Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391

Producent: Firma Handlowa „KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

Jajka z salmonellą w sklepach w całej Polsce. Sanepid wydał ostrzeżenie dla klientów
gov.pl

Jajka z salmonellą w sklepach w całej Polsce. Sanepid wydał ostrzeżenie dla klientów
gov.pl

Jajka z salmonellą w sklepach w całej Polsce. Sanepid wydał ostrzeżenie dla klientów
gov.pl

Jajka z salmonellą w sklepach w całej Polsce. Sanepid wydał ostrzeżenie dla klientów
gov.pl

Jajka z salmonellą w sklepach w całej Polsce. Sanepid wydał ostrzeżenie dla klientów
gov.pl

Zalecenia dla konsumentów i podjęte działania

W komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że aby uniknąć zakażenia bakterią i zachorowania na salmonellozę, konieczne jest uprzednie poddanie jajek obróbce termicznej. Trzeba też bardzo uważać na zetknięcie się jaj z innymi produktami - taki kontakt i następnie zjedzenie skażonego produktu również grozi zakażeniem. 

Firma KOKO obecnie wycofuje skażone jajka z rynku. Z kolei Państwowa Inspekcja Weterynaryjna sprawdza, jak doszło do nieprawidłowości. Przy okazji zauważono, że skażone bakterią salmonelli jajka były nieprawidłowo oznakowane. 

Zobacz także
Partia mięsa skażona groźną bakterią. Nie jedzcie tego produktu pod żadnym pozorem

Partia mięsa skażona groźną bakterią. Nie jedzcie tego produktu pod żadnym pozorem

Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik

Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci

Jak uniknąć zakażenia salmonellą?

Nawet zupełnie nieświadomie możemy mieć kontakt z bakteriami salmonelli. Z tego powodu tak ważne jest, by nauczyć się przestrzegać zasad higieny, które pomogą uniknąć zakażenia:

  • Pewne rodzaje produktów, jak mięso, jajka, ryby, przechowujcie w lodówce osobno, np. na wydzielonej półce. 

  • Szybko psujące się produkty zawsze trzymajcie w lodówce.

  • Nigdy nie zamrażajcie ponownie produktów, które już raz się rozmroziły.

  • Myjcie starannie wszystkie narzędzia, jakich używacie w kuchni do przygotowywania żywności. 

  • Unikajcie jedzenia surowych jajek i mięsa.