
Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiła się informacja o wykryciu pałeczek bakterii salmonella enteritidis, znajdujących się na powierzchni jaj. Nieprawidłowość została zauważona przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Poniżej podajemy szczegóły produktu, udostępnione na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego:
Produkt: Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
Producent: Firma Handlowa „KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Zalecenia dla konsumentów i podjęte działania
W komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że aby uniknąć zakażenia bakterią i zachorowania na salmonellozę, konieczne jest uprzednie poddanie jajek obróbce termicznej. Trzeba też bardzo uważać na zetknięcie się jaj z innymi produktami - taki kontakt i następnie zjedzenie skażonego produktu również grozi zakażeniem.
Firma KOKO obecnie wycofuje skażone jajka z rynku. Z kolei Państwowa Inspekcja Weterynaryjna sprawdza, jak doszło do nieprawidłowości. Przy okazji zauważono, że skażone bakterią salmonelli jajka były nieprawidłowo oznakowane.
Jak uniknąć zakażenia salmonellą?
Nawet zupełnie nieświadomie możemy mieć kontakt z bakteriami salmonelli. Z tego powodu tak ważne jest, by nauczyć się przestrzegać zasad higieny, które pomogą uniknąć zakażenia:
-
Pewne rodzaje produktów, jak mięso, jajka, ryby, przechowujcie w lodówce osobno, np. na wydzielonej półce.
-
Szybko psujące się produkty zawsze trzymajcie w lodówce.
-
Nigdy nie zamrażajcie ponownie produktów, które już raz się rozmroziły.
-
Myjcie starannie wszystkie narzędzia, jakich używacie w kuchni do przygotowywania żywności.
-
Unikajcie jedzenia surowych jajek i mięsa.