Już w niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na zaplanowanie świątecznego menu. Czy wiecie już, jakie przekąski na zimno podacie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na jajka z groszkiem w galarecie. To proste w przygotowaniu danie, które smakuje genialnie i na pewno przypadnie do gustu waszej rodzinie.

Jajka z groszkiem w galarecie

Jajka z groszkiem w galarecie to doskonała przekąska na zimno na Wielkanoc. Jej przygotowanie jest proste i zajmie wam niewiele czasu. Danie pięknie się prezentuje na talerzu i smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i odrobiną octu lub soku z cytryny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis w tę Wielkanoc. Jesteśmy pewni, że wasi goście będą się zajadać tak podanymi jajkami.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 puszki groszku konserwowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Natka pietruszki
  • Szynka do dekoracji
  • Sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.
  2. Ostudzamy i obieramy ze skorupek.
  3. Przekrawamy każde jajko na pół, posypujemy szczyptą soli i odrobiną białego pieprzu.
  4. W gorącym bulionie lub rosole, rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy ją do ostygnięcia.
  5. Na głęboki talerz wykładamy osączony z zalewy groszek konserwowy.
  6. Układamy na nim połówki jaj.
  7. Zalewamy całość ostudzonym tężejącym bulionem.
  8. Ozdabiamy różyczkami wykonanymi z pasków szynki oraz gałązkami świeżej natki pietruszki.
  9. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: