Już w niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na zaplanowanie świątecznego menu. Czy wiecie już, jakie przekąski na zimno podacie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na jajka z groszkiem w galarecie. To proste w przygotowaniu danie, które smakuje genialnie i na pewno przypadnie do gustu waszej rodzinie.
Jajka z groszkiem w galarecie
Jajka z groszkiem w galarecie to doskonała przekąska na zimno na Wielkanoc. Jej przygotowanie jest proste i zajmie wam niewiele czasu. Danie pięknie się prezentuje na talerzu i smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i odrobiną octu lub soku z cytryny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis w tę Wielkanoc. Jesteśmy pewni, że wasi goście będą się zajadać tak podanymi jajkami.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 puszki groszku konserwowego
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka żelatyny
- Natka pietruszki
- Szynka do dekoracji
- Sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.
- Ostudzamy i obieramy ze skorupek.
- Przekrawamy każde jajko na pół, posypujemy szczyptą soli i odrobiną białego pieprzu.
- W gorącym bulionie lub rosole, rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy ją do ostygnięcia.
- Na głęboki talerz wykładamy osączony z zalewy groszek konserwowy.
- Układamy na nim połówki jaj.
- Zalewamy całość ostudzonym tężejącym bulionem.
- Ozdabiamy różyczkami wykonanymi z pasków szynki oraz gałązkami świeżej natki pietruszki.
- Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: