Do świąt zostało już coraz mniej czasu. Czy zastanawialiście się już nad wielkanocnymi przekąskami na zimno? Spieszymy do was z pyszną inspiracją. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na scotch eggs – czyli smakowite jajka w mielonym mięsie.
Jajka w mięsie mielonym
Jajka w mięsie mielonym to doskonała przekąska na zimno na Wielkanoc. Danie powstaje w mig, jest bardzo proste i ma niezwykle ciekawy smak, dzięki doprawieniu gałką muszkatołową i curry.
Tak podane jajka nie tylko są pyszne, proste i tanie, ale też świetnie wyglądają. Zróbcie je a będą się pięknie prezentować na waszym wielkanocnym stole. Jesteśmy pewni, że jajka w mięsie mielonym wzbudzą zachwyt wśród wszystkich waszych gości.
Składniki:
- 8 jajek klasy M
- 500g mięsa mielonego indyczego
- 1 bułka kajzerka
- Jajko + żółtko
- Średnia biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100ml mleka pełnego
- Bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
- Curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
- 3-4 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
- Gotujemy na twardo jajka. Studzimy, obieramy.
- Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku.
- Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i delikatnie przesmażamy na łyżce masła klarowanego.
- Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę oraz jedno jajko oraz jedno żółtko.
- Masę dokładnie wyrabiamy przy użyciu dłoni.
- Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową.
- Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki.
- Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto ze wszystkich stron na maśle klarowanym.