jajka po szkocku
Gotujmy.pl
Newsy

Jajka w mięsie mielonym to świetna przekąska na Wielkanoc. Ten smak to mistrzostwo. 20 minut roboty

Szukacie pomysłu na pyszną, oryginalną i tanią przekąskę na Wielkanoc? Świetnie trafiliście. Sprawdźcie nasz przepis na scotch eggs – czyli pyszne jajka w mielonym mięsie. Będziecie się nimi zajadać!

Do świąt zostało już coraz mniej czasu. Czy zastanawialiście się już nad wielkanocnymi przekąskami na zimno? Spieszymy do was z pyszną inspiracją. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na scotch eggs – czyli smakowite jajka w mielonym mięsie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka w mięsie mielonym

Jajka w mięsie mielonym to doskonała przekąska na zimno na Wielkanoc. Danie powstaje w mig, jest bardzo proste i ma niezwykle ciekawy smak, dzięki doprawieniu gałką muszkatołową i curry.

Tak podane jajka nie tylko są pyszne, proste i tanie, ale też świetnie wyglądają. Zróbcie je a będą się pięknie prezentować na waszym wielkanocnym stole. Jesteśmy pewni, że jajka w mięsie mielonym wzbudzą zachwyt wśród wszystkich waszych gości.

Składniki:

  • 8 jajek klasy M
  • 500g mięsa mielonego indyczego
  • 1 bułka kajzerka
  • Jajko + żółtko
  • Średnia biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml mleka pełnego
  • Bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
  • Curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
  • 3-4 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Gotujemy na twardo jajka. Studzimy, obieramy.
  2. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku.
  3. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i delikatnie przesmażamy na łyżce masła klarowanego.
  4. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę oraz jedno jajko oraz jedno żółtko.
  5. Masę dokładnie wyrabiamy przy użyciu dłoni.
  6. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową.
  7. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki.
  8. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto ze wszystkich stron na maśle klarowanym.
pieczeń wielkanocna
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowa i aromatyczna pieczeń wielkanocna z jajkiem. Taka sama, jaką przygotowywała wasza babcia
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby pomyśleć o świątecznym menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Co powiecie, żeby ukryć je w pieczeni z mięsa mielonego?

Już niedługo będziemy obchodzić Wielkanoc. Czy zastanawialiście się już, co zaserwujecie w tym roku swoim gościom? Mamy dla was świetną propozycję. To pyszna, domowa pieczeń z mięsa mielonego z ukrytym w środku ugotowanym na twardo jajkiem. Pieczeń wielkanocna z jajkiem Aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczeń z jakiem to genialna propozycja na uroczyste wielkanocne śniadanie. Możecie ją spożyć zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa i pysznego domowego chrzanu. Jeśli zdecydujecie się podać taką pieczeń na obiad, dodajcie do niej ziemniaki i surówkę. Jesteśmy pewni, że to danie wprost oczaruje waszych gości. Jest banalnie proste i naprawdę obłędne w smaku. Jak je przygotować? Trzymajcie się poniższego przepisu. Składniki: 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 jajek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka sosu sojowego Ostra papryka mielona Słodka papryka mielona Sól i pieprz do smaku Olej Przygotowanie:  Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Całość smażymy na oleju. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i pozbawiamy skorupek. Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Wyrabiamy jednolitą masę mięsną. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia. Na mięsie kładziemy ugotowane jajka. Jajka przykrywamy resztą mięsa. Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek. Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Gotujmy.pl/Karita
Newsy
Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Lubicie kotlety mielone, ale marzy wam się jakaś odmiana? Sprawdźcie nasz przepis na mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Smakują naprawdę świetnie!

Tradycyjne kotlety mielone to klasyka wśród polskich dań. Co powiecie na małą odmianę, a konkretnie na mielone z dodatkiem nasion i marchewki? Przepis na kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką Kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne mielone. Jak je przygotować? To banalnie proste! Pamiętajcie tylko o kolejności dokładania składników. Te z pewnością was zaskoczą! Autorką przepisu jest użytkowniczka gotujmy.pl, karita i nadała mu nazwę "mielone po włosku". Poza oczywiście mięsem mielonym i jajkiem, w przepisie znajdziemy marchewkę, pomidory, czosnek, ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego oraz przyprawy – curry i tymianek. To połączenie to prawdziwa mieszanka wybuchowa smaków! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego bułka jajko tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczko siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika mała marchewka lub połowa dużej ząbek czosnku 2 pomidory curry Przygotowanie: Doprawić mięso jak na kotlety mielone. Połączyć z bułką i jajkiem. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić drobno. To samo z czosnkiem (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Połączyć z mięsem. Wsypać siemię lniane i słonecznik. Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki). Posolić, popieprzyć. Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

kotlety drobiowe przepis
AdobeStock
Newsy
Kotlety pożarskie Kuronia to prawdziwa petarda. Dodał do nich jeden składnik, który wspaniale podkręca smak
Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety mielone, zróbcie kotleciki z drobiu. Dodanie jednej popularnej przyprawy sprawia, że smakują doskonale.

Pożarskie kotlety to danie obecne w polskich książkach kucharskich od II połowy XIX wieku. Były to kotlety przygotowywane z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Istniały też inne wariacje tego dania – na przykład piersi z kurczaka faszerowano wątróbką. Swoją nazwę kotlety zawdzięczają pewnemu rosyjskiemu karczmarzowi o przezwisku Pożarski. Legenda głosi, że cesarz rosyjski Mikołaj I zatrzymał się u niego i był tak zachwycony podanym mu posiłkiem, że kazał dworskim kucharzom nauczyć się przygotowywać tę potrawę. I tak powstały kotlety Pożarskiego lub inaczej kotlety pożarskie. Poznajcie przepis! Przepis na kotlety pożarskie Do przygotowania tych smacznych kotletów z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram mielonego mięsa drobiowego 3 jajka 2 kajzerki 1 łyżka masła Płaska łyżeczka tymianku Posiekany pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku Sok z cytryny Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Wbijcie jajka do dwóch misek, oddzielając żółtko od białek. W jednej misce utrzyjcie żółtko z masłem, a w drugiej ubijcie białka na sztywno. Zamoczcie kajzerki w mleku, by zmiękły. Następnie w dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki: mięso mielone, odciśnięte z mleka bułki, płaską łyżeczkę tymianku, posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz żółtka z masłem. Teraz delikatnie wymieszajcie masę na kotlety. W razie, gdyby wyszła zbyt rzadka, dosypcie trochę bułki tartej. Na koniec powoli wlewajcie do masy ubite białko, cały czas mieszając. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi odrywajcie kawałki masy i formujcie z niej kotlety. Obtoczcie każdy kotlet w bułce tartej. Na dużej patelni...