Do świąt zostało już coraz mniej czasu. Czy zastanawialiście się już nad wielkanocnymi przekąskami na zimno? Spieszymy do was z pyszną inspiracją. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na scotch eggs – czyli smakowite jajka w mielonym mięsie.

Jajka w mięsie mielonym

Jajka w mięsie mielonym to doskonała przekąska na zimno na Wielkanoc. Danie powstaje w mig, jest bardzo proste i ma niezwykle ciekawy smak, dzięki doprawieniu gałką muszkatołową i curry.

Tak podane jajka nie tylko są pyszne, proste i tanie, ale też świetnie wyglądają. Zróbcie je a będą się pięknie prezentować na waszym wielkanocnym stole. Jesteśmy pewni, że jajka w mięsie mielonym wzbudzą zachwyt wśród wszystkich waszych gości.

Składniki:

  • 8 jajek klasy M
  • 500g mięsa mielonego indyczego
  • 1 bułka kajzerka
  • Jajko + żółtko
  • Średnia biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml mleka pełnego
  • Bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
  • Curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
  • 3-4 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Gotujemy na twardo jajka. Studzimy, obieramy.
  2. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku.
  3. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i delikatnie przesmażamy na łyżce masła klarowanego.
  4. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę oraz jedno jajko oraz jedno żółtko.
  5. Masę dokładnie wyrabiamy przy użyciu dłoni.
  6. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową.
  7. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki.
  8. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto ze wszystkich stron na maśle klarowanym.