Najlepsze dania to takie, które cieszą nie tylko wasze kubki smakowe, ale również oczy. Tych dwóch cech z pewnością nie można odmówić jajkom z galaretą i szynką. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!

Przepis na jajka w galaretce

Składniki

  • 10 plastrów ulubionej szynki
  • 10 jajek
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • Natka pietruszki
  • Żelatyna
  • Przyprawy: sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie

  1. Jajka umieśćcie w garnku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody).
  2. Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a kiedy już ostygną obierzcie ze skorupki. Następnie zetnijcie ich końce, tak aby można było je postawić.
  3. Żelatynę ugotujcie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu, używając ok. 2 litry wody oraz przyprawy – sól, pieprz i vegetę. Całość odstawcie do lekkiego stężenia (aby móc ją później przelać do pojemników, powinna zachować nieco płynną konsystencję).
  4. Marchewkę obierzcie, a następnie podgotujcie we wrzącej wodzie. Po wyjęciu powinna być al dente (nieco chrupka, ale jednak ugotowana).
  5. Po kilkuminutowym wystudzeniu, marchewkę połóżcie obok jajka i podzielcie na kilka równych części - mniej więcej wysokości jajek.
  6. W filiżankach, kubeczkach lub formie służącej do przyrządzania babeczek umieśćcie szynkę w taki sposób, aby pokrywała ścianki. Na środku powinno powstać puste miejsce. Włóżcie do niego jajko, marchewkę i odsączony z wody groszek.
  7. Całość zalejcie tężejącą żelatyną, a następnie umieśćcie w lodówce, najlepiej na całą noc.
  8. Przed podaniem ozdóbcie zawiniątka posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl