Gotujmy.pl
Newsy

Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku

Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.
Magdalena Kieblesz
marzec 24, 2021

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb. 

Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy sos tatarski 

By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur.

To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler, która robi go błyskawicznie w 10 minut.  

Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami, które niesamowicie urozmaicą jego smak.  

Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 6 marynowanych grzybków
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut. 
  2. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki.
  3. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu. 
  4. Następnie zróbcie sos tatarski.
  5. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno.
  6. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  7. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek majonezu, 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki kwaśnej śmietany oraz łyżkę chrzanu.  
  8. Dodajcie do nich łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wymieszajcie.
  9. Do sosu włóżcie pokrojone drobno ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i cukrem.
     

Jajka polejcie przygotowanym sosem tatarskim i udekorujcie rzeżuchą, szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego! 
 

Komentarze
sałatka jarzynowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy Świąteczny klasyk. Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. Smakuje wprost genialnie
Sałatka jarzynowa pasuje na każdą okazję i do tego wszyscy ją uwielbiają! Wiecie, jaki jest sekret pysznej sałatki?
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest naturalnie sałatka jarzynowa! Smaczna, sycąca i pasuje do wszystkiego – czy znacie kogoś, kto by jej nie uwielbiał? Już niedługo święta, dlatego powoli zabieramy się za gromadzenie przepisów na świąteczne potrawy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście sałatki jarzynowej, to Boże Narodzenie jest ku temu najlepszą okazją! Wypróbujcie ten przepis, a na pewno sałatka wyjdzie smaczna i wszyscy ją pochwalą. Sałatka jarzynowa – wskazówki Zanim weźmiecie się za przygotowywanie sałatki, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim danie będzie naprawdę smaczne, a wy się nie rozczarujecie! Warzywa z rosołu – to jest tajemnica każdej smacznej sałatki! Aby wydobyć z niej charakterystyczny smak, należy wykorzystać do niej jarzyny z rosołu. Część osób gotuje warzywa w osobnym garnku jedynie z odrobiną soli, a to wielki błąd. Nie żałuj majonezu – jak wiemy tłuszcz niesie smak, dlatego sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu jest tak pyszna! Szczególnie w święta nie warto martwić się o linię, więc go nie oszczędzajcie. Ogórek kiszony – aby przełamać smak sałatki, warto dodać do niej coś kwaśnego. Mogą to być starte jabłka albo ogórki kiszone. Przepis na sałatkę jarzynową Aby przyrządzić ten świąteczny klasyk, będziecie potrzebowali tych składników: Pół kilograma ziemniaków Dwie duże marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 4 ogórki kiszone 4 jajka Groszek konserwowy Kukurydza konserwowa Majonez Sól Pieprz Przygotowanie Ostudzone jarzyny z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i pokrój bardzo drobno. Ogórki pokrój w kosteczkę. Wrzuć przygotowane...

Przeczytaj
sałatka śledziowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy Doskonała sałatka śledziowa na Wigilię. Łatwa, szybka, najlepsza w smaku
Szukasz inspiracji na świąteczny poczęstunek? Podaj swoim gościom prostą i pyszną sałatkę ze śledzi. Będą zachwyceni!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Na święta, imieniny i każdą inną okazję, gdy macie u siebie gości – sałatka śledziowa zawsze się sprawdza! Smaczna i sycąca, a do tego wszyscy ją lubią i szybko się ją przygotowuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić sałatkę ze śledzi – gwarantujemy, że będzie przepyszna! Rosyjskie korzenie Sałatka śledziowa przyszła do nas z Rosji. Śledź pod pierzynką to popularne w tym kraju danie, a szczególnie często przygotowywało się je jeszcze w czasach Związku Radzieckiego. Takie śledzie jedzono zwykle jako przekąskę podczas świętowania nadejścia Nowego Roku. W Polsce jest kilka sposobów przygotowywania sałatki ze śledzi – warto je wypróbować, ponieważ charakterystyczny smak tej ryby sprawia, że przyrządzane z niej dania są naprawdę wyjątkowe. Przepis na sałatkę śledziową Na wigilijnym stole jednym z tradycyjnych dań są oczywiście śledzie – w śmietanie, w majonezie, musztardzie lub po prostu solone. Wypróbujcie w tym roku klasyczną sałatkę śledziową, która wszystkim będzie smakować. Aby ją przygotować, potrzebujecie poniższych składników: 3 jaja L 3-4 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 4 śledzie po wiejsku 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula Sól Pieprz Przygotowanie Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do miski. Papryki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetrów i wkładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Jeśli sos jest zbyt tłusty, to możemy dodać więcej jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe! Sałatka będzie świetnym dodatkiem do Wigilii lub bożonarodzeniowych spotkań. Możecie też zrobić ją na Sylwestra – goście będą zachwyceni! Doskonale smakuje...

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj
śledź pod pierzynką przepis
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy Sałatka śledziowa "jak pod śniegiem" to prawdziwy hit tych świąt. Goście aż przyklasną z wrażenia
Ta sałatka ze śledzi była przebojem w PRLu i wciąż ma wielu zwolenników!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach! Rosyjski śledź Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości. Przepis na śledzia pod pierzynką Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników: 200 g śledzi w oleju 3-4 łyżki majonezu 2 czerwone cebule 3 ogórki konserwowe 5 jaj Ser żółty w kostce I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości. Przygotowanie Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski. Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka. Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych...

Przeczytaj