Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb. 

Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.  

Domowy sos tatarski 

By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur.

To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler, która robi go błyskawicznie w 10 minut.  

Zobacz także:

Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami, które niesamowicie urozmaicą jego smak.  

Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 6 marynowanych grzybków
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut. 
  2. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki.
  3. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu. 
  4. Następnie zróbcie sos tatarski.
  5. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno.
  6. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  7. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek majonezu, 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki kwaśnej śmietany oraz łyżkę chrzanu.  
  8. Dodajcie do nich łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wymieszajcie.
  9. Do sosu włóżcie pokrojone drobno ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i cukrem.
     

Jajka polejcie przygotowanym sosem tatarskim i udekorujcie rzeżuchą, szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!