Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.
Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.
Domowy sos tatarski
By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur.
To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler, która robi go błyskawicznie w 10 minut.
Zobacz także:
Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami, które niesamowicie urozmaicą jego smak.
Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim
Składniki:
- 8 jajek
- 3 łyżeczki kaparów
- 1 mała czerwona cebula
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 6 marynowanych grzybków
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.
- Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki.
- Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.
- Następnie zróbcie sos tatarski.
- Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno.
- Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
- W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek majonezu, 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki kwaśnej śmietany oraz łyżkę chrzanu.
- Dodajcie do nich łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wymieszajcie.
- Do sosu włóżcie pokrojone drobno ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Jajka polejcie przygotowanym sosem tatarskim i udekorujcie rzeżuchą, szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!