Gotujmy.pl
Newsy

Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku

Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb. 

Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy sos tatarski 

By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur.

To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler, która robi go błyskawicznie w 10 minut.  

Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami, które niesamowicie urozmaicą jego smak.  

Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 6 marynowanych grzybków
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut. 
  2. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki.
  3. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu. 
  4. Następnie zróbcie sos tatarski.
  5. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno.
  6. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  7. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek majonezu, 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki kwaśnej śmietany oraz łyżkę chrzanu.  
  8. Dodajcie do nich łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wymieszajcie.
  9. Do sosu włóżcie pokrojone drobno ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i cukrem.
     

Jajka polejcie przygotowanym sosem tatarskim i udekorujcie rzeżuchą, szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego! 
 

Przepis na domowy sos tatarski
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Nie ma Wielkanocy bez domowego sosu tatarskiego. Ten 1 błąd zrujnuje cały smak
Domowy sos tatarski powstaje na bazie majonezu i pikantnej musztardy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości. Przepis na domowy sos tatarski Składniki: 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy) 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej) 4 ogórków konserwowych 50 gramów marynowanych grzybów 1 łyżki kaparów w zalewie 3 jajek Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu. Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią). Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele lepiej. Serwujcie go w towarzystwie wielkanocnych wędlin, pieczystego czy jajek na twardo. Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić...

jajka faszerowane
Newsy
Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować
Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna. Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować. Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji Składniki 6 jajek 150g szynki 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim. Przepis na sos tatarski Składniki 1 mały słoik majonezu 3 średnie ogórki kiszone 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki również pokrójcie w kostkę. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i...

sałatka jarzynowa
Newsy
Tak sałatkę jarzynową przyrządzają na Śląsku. Jeden składnik rozwala system
Znacie śląski szałot? To sałatka jarzynowa, do której dodaje się... mięso!

Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza. Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy. Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach. W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej. Przepis na śląski szałot jarzynowy Składniki 200g kiełbasy kawałek słoniny lub boczku 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 6 większych ziemniaków 4 jajka 4 ogórki kiszone 2 małe kwaskowate jabłka Majonez i musztarda Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie. Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie. Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...