Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach.

Jajka faszerowane w skorupkach – przepis

Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach

  • 8 jajek
  • 200 g pieczarek
  • ¼ sera camembert
  • Pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Masło klarowane
  • Kilka łyżek bułki tartej do panierowania

Przygotowanie jajek smażonych

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie!
  2. Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę.
  3. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie.
  4. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami. 
  5. Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert.
  6. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie.
  7. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem. 
  8. Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu.
  9. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego. 
  10. Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok. 5 minut na średnim ogniu, aż bułka się przyrumieni.
  11. Jajka podawajcie gorące.

Podawanie jaj smażonych w skorupkach

Podawajcie jaja w skorupkach udekorowane wielkanocnymi dodatkami. Wyłóżcie na wierzchu rukolę, siekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Połówki jajek możecie podawać gościom bezpośrednio na talerz lub zaserwować na wspólnym talerzu. Pamiętajcie, że jajka są najsmaczniejsze gorące. Poinstruujcie gości, aby po nie sięgali bezpośrednio po ściągnięciu z patelni.