AdobeStock
Newsy

Jajka sadzone z kurkami. Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów

Sezon na kurki zaczyna się powoli kończyć. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach.

Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby!

Zobacz także
Jajka bardziej sycące niż owsianka? Oto, dlaczego warto jeść 3 jaja dziennie nawet podczas diety

Jajka bardziej sycące niż owsianka? Oto, dlaczego warto jeść 3 jaja dziennie nawet podczas diety

Jak wyczyścić kurki z piasku

Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu)
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Świeże białe pieczywo

Przygotowanie:

  1. Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie.
  3. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut.
  4. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!).
  6. Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek.
  7. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć!

Źródło: polomarket.pl

rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy
Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 
Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.  Rosół z kurek: przepis Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować: Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego 300 g kurek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami  Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką. Kurki w polskich lasach Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach. Co jeszcze można przygotować z kurek? Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: Bułeczki z jajecznicą z kurkami Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi Kurki w zalewie octowej Sos kurkowy Mielone z kurkami

Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
Kurki smażone na patelni lub jajecznica z ich dodatkiem to jedne z najpopularniejszych dań grzybowych. Jednak polscy leśnicy gorąco namawiają, by zrezygnować z takiej obróbki tych grzybów. Mają ku temu ważny powód. 

Kurki to wyjątkowe grzyby, które można zbierać nie tylko wczesną jesienią. Sezon na nie trwa bardzo długo, bo zaczyna się już w czerwcu, a kończy dopiero w październiku. Wielu z was zapewne nie wyobraża sobie śniadań w tym czasie bez jajecznicy z kurkami. Sos przygotowany na ich bazie smakuje wybornie z makaronem i kopytkami, a podsmażone na maśle, z dodatkiem pietruszki stanowią danie same w sobie. Dodatek soli do każdej z tych potraw wydaje się być czymś nieodzownym. Jak się bez niej obyć?  Dlaczego nie można smażyć i solić kurek?  Na Twitterze Lasów Państwowych pojawił się wpis, który wzbudził ogromne emocje wśród czytających. Lasy Państwowe już nie raz publikowały materiały, które nie tylko wzbogacały wiedzę na temat leśnej przyrody, ale również podpowiadały, jak można wykorzystać zebrane tam owoce i grzyby. Tym razem najnowszy wpis dotyczy tego, jak inaczej można przygotować kurki.  Jak słusznie zauważają polscy leśnicy, grzyby te nigdy nie są robaczywe. Mają one bowiem właściwości przeciwpasożytnicze. To bardzo cenne działanie również dla przewodu pokarmowego człowieka.   Niestety, podczas obróbki cieplnej, a dokładniej w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza, a także podczas solenia - właściwości te zostają bezpowrotnie utracone. Jeżeli zatem chcecie zachować cenne wartości tych grzybów musicie wykluczyć smażenie, gotowanie, a także solenie. Jak zatem obrabiać kurki?  Jak powinno się przyrządzać kurki, by nie straciły wartości?   Po wykluczeniu dwóch podstawowych form obróbki tych grzybów nie zostało już zbyt wiele możliwości. Leśnicy znaleźli jednak smaczną alternatywę i nie chodzi tu wcale o jedzenie surowych kurek.   Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem i aromatem kurek w swoich potrawach, możecie je ususzyć, a następnie...

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Flickr
Newsy
Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Jeśli nie chcecie dodawać grzybów do sosu, tylko smażone podać osobno z bułką, muszą być usmażone wręcz idealnie! Bezbłędnie podrumienione i chrupiące. Jak to zrobić?

Kurki mają bardzo charakterystyczny wygląd, różniący je od pozostałych grzybów leśnych. Młode okazy posiadają wypukłe kapelusze, które z czasem stają się większe, lejkowate i pofalowane. Można je znaleźć w lasach mieszanych, chętnie rosną w gęstym mchu, lub pod sosnami i świerkami na piaszczystych glebach pokrytych igliwiem. Właśnie trwa sezon na te grzyby. Przygotujmy je w wersji dla największych smakoszy czyli kurki z patelni. Jak poprawnie smażyć kurki i inne grzyby? Przede wszystkim przygotowując kurki do smażenia należy upewnić się, że są suche. Jeśli oczyszczając z ziemi i igliwia umyliście je i są wilgotne, odłóżcie na czystą ściereczkę do przeschnięcia. Gdy na patelnię wrzucicie mokre grzyby, a do tego jeszcze patelnia nie będzie wystarczająco gorąca, nic nie wyjdzie z fantastycznych smażonych kurek z patelni. Będą się dusić zamiast smażyć, a przełożone na talerz będą rozmiękłe i niesmaczne. Smażąc grzyby pamiętajcie o 3 zasadach, których zawsze trzeba przestrzegać: Na czym smażyć ? Najlepiej do smażenia użyć tłuszczu, który będzie połączeniem połowy masła i połowy oleju rzepakowego. I choć z pewnością lubicie potrawy smażone na samym maśle, pamiętajcie, że masło ma dość niski punkt dymienia. To oznacza, że szybko zaczyna ciemnieć i palić się. Dodanie do niego oleju podnosi temperaturę dymienia. Inna możliwością jest smażenie kurek na maśle klarowanym, jednak olej jest zdrowszym tłuszczem i warto go dodać.  Czas smażenia. Wrzućcie kurki na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz i przez chwilę utrzymujcie wysoką temperaturę. Pozwólcie grzybom przyrumienić się i dopiero gdy zobaczycie zbrązowiałą skórkę, zmniejszcie płomień. Czas smażenia kurek powinien wynosić około 15 minut. Trzeba je oczywiście od czasu do czasu zamieszać....

Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy
Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....