Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach.

Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby!

Składniki:

  • 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu)
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Świeże białe pieczywo

Przygotowanie:

  1. Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie.
  3. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut.
  4. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!).
  6. Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek.
  7. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć!

Źródło: polomarket.pl