Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach.
Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby!
Składniki:
- 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu)
- 200 g kurek
- 2 łyżki masła
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
- Świeże białe pieczywo
Przygotowanie:
- Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
- Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie.
- Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!).
- Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek.
- Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć!
Źródło: polomarket.pl