Jajka nie chcą się ubić? Następnym razem zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół
AdobeStock
Newsy

Jajka nie chcą się ubić? Następnym razem zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół

Ubicie jajek na sztywną pianę nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Sprawdźcie, o czym trzeba pamiętać.

Piana z białek to nieodłączny element przygotowań wielu ciast, deserów, a nawet dań obiadowych. Potrzeba nieco cierpliwości i wprawy, by wyszła idealna. Ale co zrobić w sytuacji, gdy pomimo zastosowania dobrej techniki jajka nadal się nie ubijają i piana nie jest odpowiednio sztywna? Nie chodzi tutaj wcale o brak dodatków w postaci soli i innych produktów do białek. 

Dlaczego jajka się nie ubijają?

Szefowie kuchni w najlepszych restauracjach dobrze wiedzą, że wbrew pozorom nie zawsze świeże jajka są najlepsze. Jeśli wasze białka nie chcą się ubić na pianę, bardzo możliwe jest, że użyliście bardzo świeżych jaj.

Puszysta, doskonale ubita piana wychodzi z takich, które mają co najmniej 4-5 dni. Z tego powodu, jeśli zamierzacie upiec bezę lub inny wypiek z dodatkiem białek, zaplanujcie to sobie w czasie i odłóżcie jajka do lodówki na niecały tydzień (pamiętając oczywiście o tym, by sprawdzić datę ważności na opakowaniu - nie chodzi o to, by jeść przeterminowane jajka...). 

Zobacz także
Genialny trik na oddzielenie żółtka od białka. Potrzebny będzie czosnek

Genialny trik na oddzielenie żółtka od białka. Potrzebny będzie wam czosnek

wykorzystanie białka jaja

Jak wykorzystać białko z jajka? Nie wyrzucajcie go. Ten trik totalnie was zaskoczy

Jak ubić białka jaj?

By piana z białek zawsze wyszła i była odpowiednio puszysta, stosujcie się do poniższych zasad:

  • używajcie jajek, które stoją w lodówce co najmniej 4-5 dni

  • wyjmijcie wcześniej jajka z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową

  • do ubijania używajcie trzepaczki lub miksera, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza do białek

  • w przypadku miksera, zacznijcie ubijać na niskich obrotach i stopniowo zwiększajcie moc urządzenia

  • bardzo dokładnie oddzielajcie żółtka od białek - jeśli w białkach znajdzie się choć odrobina żółtka, to piana nie wyjdzie

  • miska, w której ubijacie białka musi być czysta i sucha. Absolutnie nie może się w niej znaleźć tłuszcz ani woda - przez to białka się nie ubiją

W przypadku, gdy pomimo zastosowania tych rad piana dalej się nie ubija, możecie dodać do białek kilka kropel soku z cytryny lub octu. Dzięki dodaniu kwaśnego składnika białka się „ustabilizują” i ubijanie będzie łatwiejsze. Pamiętajcie też, że jeśli zamierzacie posłodzić pianę, to należy zrobić to dopiero na samym końcu, gdy piana jest już sztywna. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 
Adobe Stock
Newsy
Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 
Surowe żółtko, cukier i długie ucieranie, aż do masa stanie się prawie biała. Zdarzało się, że zanim deser był gotowy, został wyjedzony do ostatniej łyżeczki. Taki był smaczny. A mowa oczywiście o koglu-moglu!

Ten smak każdy pamięta z dzieciństwa. W czasie, gdy słodycze były trudno dostępnym rarytasem, dzieci musiały sobie radzić w inny sposób. Surowe żółtka utarte z cukrem pudrem, były jednym z przysmaków PRL-u. Przypomnicie sobie smak znany z lat dziecięcych i zróbcie pyszny kogel-mogel tak, jak pamiętacie, lub użyjcie naszego przepisu. Smakuje tak, jak go pamiętacie. Czy kogel-mogel to polski deser? Choć kogel-mogel kojarzy się przede wszystkim z PRL-em, to przepis na niego jest dużo starszy! Znany jest już od XVII w naszym kraju i prawdopodobnie wywodzi się z kuchni żydowskiej. Deser ten znany jest w Niemczech pod nazwą „Zuckerei”, czyli po prostu jajko z cukrem, albo „Goggelmoggel”. Brzmi znajomo? Bardzo podobnie nazywają ten przysmak Rosjanie i mówią na niego „gogol-mogol”. Kto by pomyślał, że zwykłe żółtko z cukrem jest tak znane! Prosty przepis na kogel-mogel Nie ma to jak wrócić do dziecięcych lat i przypomnieć sobie stare przysmaki. A może chcecie pokazać swoim dzieciom lub wnukom, czym wy się zajadaliście, gdy byliście w ich wieku? Zróbcie smaczny kogel-mogel z poniższego przepisu! Z podanych niżej składników wychodzi jedna porcja, więc jeśli potrzebujecie więcej, to przygotujcie odpowiednio więcej jajek i cukru. Składniki: 2 jajka 2,5 łyżki cukru Przygotowanie Jajka wyjmijcie z lodówki i umyjcie pod bieżącą wodą. Rozbijcie nad miseczką i oddzielcie żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami wsypcie około 2,5 łyżeczki cukru i bardzo energicznie mieszajcie. Aby ułatwić sobie zadanie, możecie użyć w tym celu miksera – sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy robicie więcej porcji. Inne rodzaje deseru z surowych żółtek Kogel-mogel przygotowywany bywał także w wersji wzbogaconej o pianę z białek jaj. Żeby go przyrządzić, podczas oddzielania żółtek od...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

Ciasto bez mąki i cukru. Puszyste jak chmurka i zaledwie z 3 składników
Flickr
Newsy
Przepis na ciasto bez mąki i cukru a la sernik. Puszyste jak chmurka. Zrobicie je z ledwie 3 składników
Tak, to możliwe. To wspaniałe ciasto powstało zaledwie z trzech składników, bez dosypywania cukru i mąki. Jest szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo miękkie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Co wy na to? Puszyste ciasto, na każdą okazję. Do popołudniowej kawy i wtedy, kiedy w niedzielę rodzina zapowiada się na obiad, a wy w lodówce macie niemalże tylko światło. Zawsze wychodzi, a do tego smakuje jak takie, które wymaga zdecydowanie większej ilości składników. Po prostu rozpływa się w ustach! Ten deser jest wyjątkowo lekki i delikatnie waniliowy. To zasługa znajdującego się w nim jogurtu i piany z białek. Z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku  Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta z trzech składników  Ciasto z trzech składników nie ma w sobie grama proszku do pieczenia. Dlatego musi podnieść je białko jajka. W tym celu powinniście ubić je na sztywną pianę. Im sztywniejszą, tym lepiej. Nie idźcie na łatwiznę i popracujcie trzepaczką lub mikserem chwilę dłużej.  To rzadko spotykane, ale do masy nie dosypuje również cukru. Sprawę rozwiązuje słodki jogurt. Możecie wybrać jego ulubiony smak. My polecamy waniliowy.  Wygląda nieco jak zwykły sernik, chociaż wyjątkowo puszysty. Jeżeli macie czas i materiały możecie udekorować go po królewsku, np. rozpuszczoną czekoladą. Możecie również dodać do masy startą skórkę pomarańczową. Jednak są to dodatki, których to pyszne ciasto wcale nie wymaga.  Przepis na puszyste ciasto bez mąki i cukru  Składniki:  4 jajka  400 g jogurtu waniliowego  40 g skrobi kukurydzianej  Sposób przygotowania:  Jogurt wlejcie do głębokiej miski i przesiejcie do niej skrobię kukurydzianą.  Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka dołączcie do jogurtu i skrobi, a następnie krótko zmiksujcie.  Białka ubijcie na sztywną pianę i delikatnie wmieszajcie do masy.  Wyłóżcie...

Chcecie zrobić bitą śmietanę bez śmietany? Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Flickr
Newsy
Bita śmietana bez śmietany? To możliwe. Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Nie ma nic lepszego do deseru jak domowa bita śmietana. Galaretka z owocami, beza, gorące gofry i prawie każde ciasto - dobrze się czują w jej towarzystwie. Zazwyczaj robi się ją ze śmietany 30- lub 36-procentowej. A co powiecie na bitą śmietanę bez śmietany?

Lekka i puszysta konsystencja to znak rozpoznawczy dobrej bitej śmietany. Jeżeli ubijecie ją odpowiednio, będzie na tyle sztywna, że zachowa nadany jej apetyczny kształt np. na szarlotce. Warto dodać do niej cukier, jednak bez przesady. Smak jej ma być delikatny, a nie przesłodzony. W końcu jest dodatkiem do deseru i nie może go przyćmić nadprogramową słodyczą.   Z czego można zrobić bitą śmietanę?  Bita śmietana przygotowywana jest zazwyczaj oczywiście ze śmietany. Tej słodkiej i tłustej, przynajmniej trzydziestoprocentowej. Co jednak, gdy w domu jej zabraknie, a do stołu zasiadają już goście?  Wówczas możecie sprawdzić zawartość lodówki i prawdopodobnie znajdziecie tam jeden z produktów, które rozwiążą ten problem. Bitą śmietanę można przygotować bowiem również ze zwykłego mleka. Pozostałymi opcjami w razie śmietanowej awarii będą: mleko skondensowane i mleko kokosowe.  Wskazówki dotyczące przygotowania bitej śmietany z mleka  Do ubicia mleka najlepiej sprawdzi się tłuste mleko krowie, im tłustsze, tym lepsze. Pamiętajcie, by było dobrze schłodzone.  Schłodzenie dotyczy również naczyń i narzędzi, które stykają się z mlekiem podczas ubijania, czyli miski i końcówki miksera.  Do ubijania wybierzcie naczynie szklane lub ze stali nierdzewnej.  Do posłodzenia przygotujcie cukier puder, a nie w kryształkach. Gruby cukier nie jest dobrym pomysłem, gdyż jego kryształki się rozpuszczają. Jeżeli nie macie pudru, to zmielcie zwykły cukier.  Wykorzystując mleko kokosowe, użyjcie jedynie jego gęstej części. Płynna się do tego nie nadaje.  Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego  Składniki:  mleko 3,2 proc.  cukier puder do smaku  Sposób przygotowania:  Do schłodzonej miski wlejcie...