jajka faszerowane
Newsy

Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować

Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna.

Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji

Składniki

  • 6 jajek
  • 150g szynki
  • 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie.
  2. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka.
  3. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami.
  4. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie.
  5. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem.
  6. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim.

Przepis na sos tatarski

Składniki

  • 1 mały słoik majonezu
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • 1/2 puszki groszku
  • Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Pieczarki również pokrójcie w kostkę.
  3. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i pieprzem.
  4. Wymieszajcie i udekorujcie sosem faszerowane jajka. Dodatkowo możecie posypać je drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem albo natką pietruszki.
  5. Siostra Anastazja radzi, żeby dodać trochę musztardy, aby sos był ostrzejszy w smaku. Jeśli dodacie jej za dużo, złagodźcie smak za pomocą naturalnego jogurtu.
Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania
Siostra Anastazja podała przepis na tradycyjne dla kuchni wschodniej Polski pierogi z kaszą gryczaną. Dodaje do nich dość nietypowy składnik - podsmażane pieczarki. Wypróbujecie?

Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1-2 jaja Około 1/2 szklanki letniej wody  sól Wykonanie: Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryjcie i wolno gotujcie. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową. Gorące układajcie na półmisku. Składniki na farsz: 20 dag kaszy gryczanej 25 dag pieczarek 1 średnia cebula masło klarowane sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotujcie na sypko. Pieczarki...

Gotujmy.pl
Newsy
Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku
Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski  idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.  Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.   Domowy sos tatarski  By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut.   Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak.   Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim  Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.  Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.  Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...

Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny
AdobeStock
Newsy
Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny
Szukacie pomysłu na przystawkę na wielkanocny stół? Zróbcie smaczne jajka w galarecie!

W przeciwieństwie do Świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc panuje duża swoboda w kwestii przyrządzanych potraw. Poza obowiązkowym żurkiem i sałatką jarzynową można przyrządzić typowe wielkanocne jedzenie na wiele różnych sposobów. Przygotowuje się schab pieczony, gotowany, jajka faszerowane, jajka w śmietanie z groszkiem i wiele innych pysznych potraw. Spróbujcie zrobić smaczne jajka z szynką w galarecie z dodatkiem białego wina. Smakuje doskonale! Przepis na jajka z szynką w winnej galarecie Do przygotowania jajek w galarecie z szynką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 dużych jaj 80 g gotowanej szynki 300 ml bulionu drobiowego 200 ml białego wina 1 łyżka liści estragonu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka płatków suszonej papryki 20 g żelatyny 12 naczynek o pojemności 120 ml Przygotowanie: Włóżcie jajka do średniego garnka z zimną wodą. Ważne, by miały dużo miejsca – dzięki temu nie popękają! Ugotujcie je na twardo. Duże jajka powinny się gotować około 9-10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka zimną wodą, obierzcie ze skorupek i przekrójcie wszystkie na pół. Gotowaną szynkę pokrójcie w drobną kostkę. Wsypcie 20 g żelatyny do małej ilości wody i poczekajcie, aż spęcznieje. Do garnka z bulionem drobiowym wlejcie 200 ml wina, dodajcie posiekane liście estragonu i płatki papryki. Zagotujcie i wymieszajcie. Doprawcie łyżeczką cukru i, jeśli chcecie, solą. Rozpuśćcie żelatynę w bulionie. Przygotujcie sobie 12 wyparzonych (jeżeli są wielorazowe) naczynek o pojemności 120 ml. Na dno każdego naczynka wlejcie dwie łyżki płynnej galaretki, która powstała w garnku z bulionem. Odstawcie do lodówki, aż stężeje. Kiedy galaretka przelana do naczynek już stężeje, połóżcie w każdym...

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki
Newsy
Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki
Czy jest coś lepszego niż tradycyjna, domowa wędlina? Ten schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych.

Siostra Anastazja to prawdziwa mistrzyni gotowania. Przepisy tej skromnej zakonnicy z Bieszczad pokochały miliony. Jak dotąd siostra Anastazja sprzedała ponad 4 miliony książek o gotowaniu, a zainteresowanie jej przepisami nieustannie rośnie. Dania proponowane przez siostrę Anastazję zachwycają prostotą wykonania i niepowtarzalnym smakiem. Co powiecie na smaczną domową wędlinę z przepisu słynnej zakonnicy? Przygotujcie ją, a wasi domownicy będą wniebowzięci. Przepis na schab ze śliwką według siostry Anastazji Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszny, domowy schab na kanapki. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników – surowego schabu, śliwek, oleju, śmietany, mąki i przypraw. Przygotujcie taki schab a na pewno zachwyci was swoim smakiem. Składniki: 80 dag schabu 20 dag suszonych śliwek bez pestek lub moreli olej 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz Wykonanie: Wzdłuż schabu, przez środek zróbcie otwór przy użyciu szpikulca. Włóżcie do środka suszone śliwki lub morele. Po bokach otwory zepnijcie patyczkiem. Tak przygotowany schab doprawcie do smaku solą, pieprzem, posypcie przyprawami i polejcie olejem. Mięso zawińcie w folię aluminiową, połóżcie na blaszkę i pieczcie w piekarniku przez 1 i 1/2 godz. w temp. 150 st. C. Po przestudzeniu pokrójcie schab w plastry. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, śmietany i mąki, zróbcie sos. Mięso zalejcie sosem i podgrzejcie. W ten sam sposób możecie też przyrządzić schab nadziewany wiejską kiełbasą. Z czym podawać schab ze śliwką? Schab z przepisu siostry Anastazji najlepiej podawać na zimno na kanapce. Świetnie się będzie...