Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna.
Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować.
Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji
Składniki
- 6 jajek
- 150g szynki
- 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie.
- Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka.
- W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami.
- Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie.
- Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem.
- Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim.
Przepis na sos tatarski
Składniki
- 1 mały słoik majonezu
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- 1/2 puszki groszku
- Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę.
- Pieczarki również pokrójcie w kostkę.
- Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i pieprzem.
- Wymieszajcie i udekorujcie sosem faszerowane jajka. Dodatkowo możecie posypać je drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem albo natką pietruszki.
- Siostra Anastazja radzi, żeby dodać trochę musztardy, aby sos był ostrzejszy w smaku. Jeśli dodacie jej za dużo, złagodźcie smak za pomocą naturalnego jogurtu.