jajka faszerowane
Newsy

Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować

Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.
Magda Borucińska
marzec 23, 2021

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna.

Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji

Składniki

  • 6 jajek
  • 150g szynki
  • 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie.
  2. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka.
  3. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami.
  4. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie.
  5. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem.
  6. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim.

Przepis na sos tatarski

Składniki

  • 1 mały słoik majonezu
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • 1/2 puszki groszku
  • Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Pieczarki również pokrójcie w kostkę.
  3. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i pieprzem.
  4. Wymieszajcie i udekorujcie sosem faszerowane jajka. Dodatkowo możecie posypać je drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem albo natką pietruszki.
  5. Siostra Anastazja radzi, żeby dodać trochę musztardy, aby sos był ostrzejszy w smaku. Jeśli dodacie jej za dużo, złagodźcie smak za pomocą naturalnego jogurtu.
Komentarze