Najlepsze przystawki na spotkania i przyjęcia w gronie znajomych? Marynowane grzybki, zimne nóżki albo ryba w galarecie, smażone, faszerowane jajka, deska wędlin, różne sałatki warzywne… Jeśli szukacie dania, które zachwyci wszystkich, a jednocześnie będzie czymś bardzo nietypowym, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Pyszne jajka faszerowane zatopione w galaretce… Palce lizać!
Ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne ani pracochłonne, ale jakże efektowne. Tak naprawdę możecie podzielić pracę na dwa etapy - wcześniej ugotujcie jajka i pozwólcie im ostygnąć, a gdy znajdziecie czas, zajmijcie się resztą. Z pewnością każdy z zaproszonych gości będzie pod dużym wrażeniem i będzie chciał wiedzieć, jak ją przygotowaliście. Podzielicie się przepisem? A może zostanie on waszą słodką tajemnicą? Jedno jest pewnie, zrobicie je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz.
Przepis na faszerowane jajka w galarecie
Składniki
- 5 jajek
- 3-4 plastry szynki konserwowej
- Mała puszka kukurydzy
- Pół małej puszki zielonego groszku konserwowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- Szczypiorek do dekoracji
- Majonez
Przygotowanie
- Jajka ugotujcie na twardo. Gdy ostygną, delikatnie obierzcie, zetnijcie górę jajek i wyjmijcie żółtka.
- Podgrzejcie bulion i wymieszajcie go dokładnie z żelatyną. Mieszajcie, dopóki nie rozpuścicie wszystkich grudek. Odstawcie na bok, aby lekko stężała.
- Groszek i kukurydzę odsączcie dokładnie z płynu.
- Szynkę pokrójcie w drobną kostkę, to samo zróbcie z żółtkami jajek.
- Do szybki i żółtek dodajcie drobno posiekany szczypiorek i majonez i wymieszajcie.
- Jajka napełnijcie przygotowanym farszem i połóżcie na wierzchu wcześniej ścięte białka.
- Na spód formy, w której przygotowujecie danie, wysypcie groszek i kukurydzę i zalejcie odrobiną bulionu, tak żeby przykryła warzywa. Odstawcie w chłodne miejsce.
- Gdy zastygnie, przełóżcie jajka i zalejcie pozostałym bulionem z żelatyną.
- Odstawcie do całkowitego stężenia.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl