Najlepsze przystawki na spotkania i przyjęcia w gronie znajomych? Marynowane grzybki, zimne nóżki albo ryba w galarecie, smażone, faszerowane jajka, deska wędlin, różne sałatki warzywne… Jeśli szukacie dania, które zachwyci wszystkich, a jednocześnie będzie czymś bardzo nietypowym, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Pyszne jajka faszerowane zatopione w galaretce… Palce lizać!

Ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne ani pracochłonne, ale jakże efektowne. Tak naprawdę możecie podzielić pracę na dwa etapy - wcześniej ugotujcie jajka i pozwólcie im ostygnąć, a gdy znajdziecie czas, zajmijcie się resztą. Z pewnością każdy z zaproszonych gości będzie pod dużym wrażeniem i będzie chciał wiedzieć, jak ją przygotowaliście. Podzielicie się przepisem? A może zostanie on waszą słodką tajemnicą? Jedno jest pewnie, zrobicie je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz.

Przepis na faszerowane jajka w galarecie

Składniki

  • 5 jajek
  • 3-4 plastry szynki konserwowej
  • Mała puszka kukurydzy
  • Pół małej puszki zielonego groszku konserwowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Szczypiorek do dekoracji
  • Majonez

Przygotowanie

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Gdy ostygną, delikatnie obierzcie, zetnijcie górę jajek i wyjmijcie żółtka.
  2. Podgrzejcie bulion i wymieszajcie go dokładnie z żelatyną. Mieszajcie, dopóki nie rozpuścicie wszystkich grudek. Odstawcie na bok, aby lekko stężała.
  3. Groszek i kukurydzę odsączcie dokładnie z płynu.
  4. Szynkę pokrójcie w drobną kostkę, to samo zróbcie z żółtkami jajek.
  5. Do szybki i żółtek dodajcie drobno posiekany szczypiorek i majonez i wymieszajcie.
  6. Jajka napełnijcie przygotowanym farszem i połóżcie na wierzchu wcześniej ścięte białka.
  7. Na spód formy, w której przygotowujecie danie, wysypcie groszek i kukurydzę i zalejcie odrobiną bulionu, tak żeby przykryła warzywa. Odstawcie w chłodne miejsce.
  8. Gdy zastygnie, przełóżcie jajka i zalejcie pozostałym bulionem z żelatyną.
  9. Odstawcie do całkowitego stężenia.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl