jajka faszerowane przepis
katarzynka455/gotujmy.pl
Newsy

Jajka faszerowane szynką z chrzanowym sosem na wielkanocne śniadanie. Palce lizać

Nie ma lepszego dania na wielkanocne śniadanie niż pyszne jajka faszerowane! Wypróbujcie ten przepis!

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia powszechnie obchodzone i bardzo rodzinne święto. W tym czasie przyrządza się wspólnie świąteczne potrawy, smaczne wielkanocne wypieki, a dzieci mają mnóstwo radości z malowania pisanek! W końcu rodzina spotyka się na wielkanocnym śniadaniu, podczas którego je się najbardziej tradycyjne potrawy przyrządzane w Polsce na Wielkanoc.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocne potrawy w Polsce

Na polskim wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków, które zawsze przyrządza się na to święto! Pierwszym jest oczywiście żurek – koniecznie z jajkiem na twardo i białą, parzoną kiełbasą. Przyrządza się także pieczony schab, często z suszonymi śliwkami w środku. Bardzo popularne są faszerowane jajka na twardo. Do farszu można dodać wszystko, na co macie ochotę: szynkę, grzyby albo warzywa. Warto spróbować też jajek po żydowsku, czyli w majonezowym sosie z groszkiem. A na deser obowiązkowo musi być podany mazurek i babka wielkanocna z lukrem!

Przepis na jajka z szynką gotowaną

Do przygotowania smacznych jajeczek faszerowanych z szynką, które świetnie się sprawdzą podczas wielkanocnego śniadania, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 plastry gotowanej szynki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Chrzan
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i ugotujcie na twardo. Średnie jajka powinny się gotować około 8 minut, a duże 10 minut.
  2. Ugotowane jajka ostudźcie w zimnej wodzie i obierzcie ze skorupek.
  3. Przetnijcie je na pół, wydrążcie żółtka i pokrójcie je drobno nożem.
  4. Pokrójcie szynkę w drobną kosteczkę.
  5. Umyjcie świeżą natkę pietruszki pod bieżącą wodą i posiekajcie drobno.
  6. Do miski włóżcie rozkruszone żółtka, pokrojoną w kostkę szynkę i posiekaną pietruszkę. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie.
  7. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  8. Następnie do każdej połówki jajka włóżcie trochę chrzanu, a na to połóżcie przygotowany farsz.

I gotowe! Jajka na pewno posmakują wszystkim gościom.

 

Źródło: gotujmy.pl

różowe jajka
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Różowe jajka wypełnione smakowitym farszem. Podajcie je na Wielkanoc, a goście padną z wrażenia
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To nie tylko znak do przygotowania duchowego, ale i także rozmyślania nad przygotowaniem odpowiednich potraw. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie na świąteczne śniadanie pyszne, faszerowane jajka. Zachwyt gwarantowany!

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. Ten czas najczęściej spędza się w gronie rodzinnym, przy wspólnym stole. Polacy z okazji Świąt przygotowują różne tradycyjne potrawy. Najczęściej na stole gości mazurek, babka wielkanocna, różne faszerowane jajka czy żurek. Każde z tych dań niesie ze sobą pewną symbolikę. Przykładowo jajka są znakiem nowego życia, jakie pojawia się wraz ze Zmartwychwstaniem Chrystusa. Faszerowane jajka na Wielkanoc To jedna z potraw, która koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole. Co dom, to inna forma podania tego dania, ale symbol jest ten sam. Dzięki uniwersalności jaj można je nadziać prawie wszystkim. Do najpopularniejszych farszy należą, takie jak tuńczyk, szynka, łosoś, guacamole. To szansa na kreatywność gospodyń domowych. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości nie tylko pysznym smakiem potrawy, ale i wyglądem to koniecznie przygotujcie różowe jajka pod pysznym sosem. Przepis na różowe jajka z farszem Składniki: 5 jajek szczypiorek 1 duża łyżka majonezu ¾ szklanki soku z buraka Sos: 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego ½ większej  czerwonej cebuli lub 1 mniejsza sól ziołowa pieprz  musztarda Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę, a skorupkę stłuczcie, ale nie obierajcie ich. Jajka z rozbitymi skorupkami umieśćcie w garnku i zalejcie sokiem z buraków. Dolejcie odrobinę wody, aby jaja znalazły się w zupełności pod powierzchnią. Odstawcie je tak na przynajmniej cztery godziny. W międzyczasie jajka kilka razy obróćcie w soku. Po upływie danego czasu, jajka wyjmijcie z zalewy i obierzcie. Przekrójcie je wzdłuż na połówki, z których wydrążcie żółtka.  Do...

Dorota Wellman podzieliła się sprawdzonym przepisem na jaja faszerowane. Dodaje do nich tajemny składnik
ONS.pl
Newsy
Dorota Wellman podzieliła się sprawdzonym przepisem na jaja faszerowane. Dodaje do nich tajemny składnik
Każda gospodyni ma swój własny sposób na faszerowane jajka. Nie inaczej jest w przypadku Doroty Wellman. Poznajcie patent prezenterki TVN-u na to wielkanocne danie.

Rzut oka na przepis Doroty Wellman na jaja faszerowane od razu daje do zrozumienia, że mamy do czynienia z prawdziwą znawczynią tematu. Znana i lubiana prezenterka „Dzień dobry TVN” w swoim przepisie na jajka wielkanocne zawarła najważniejszą zasadę kulinariów. Jak wielkanocne jajka faszerowane przygotowuje Dorota Wellman? Chodzi oczywiście o umiejętne balansowanie smaków. Ostry, słodki, kwaśny, słony – ani jednego  z nich nie brakuje w jajkach Wellman. Słony smak zapewnia oczywiście sól. Jeżeli jednak chcecie, by wasze jajka miały jeszcze głębszy smak, spróbujcie zamienić ją sosem sojowym. Smak kwaśny w tym przepisie na jajka to częściowo zasługa śmietany, a częściowo także musztardy. Jeśli dodacie musztardy ostrej (np. rosyjskiej), to automatycznie zbalansujecie odpowiednio także smak ostry. Co ze smakiem słodkim? Niektórzy wzbraniają się przed dosładzaniem potraw wytrawnych. To duży błąd. Tajemnym składnikiem Doroty Wellman dodawanym przez nią do jaj faszerowanych jest miód. Ten dodatek wzbogaca smak jajek i dodatkowo sprawia, że smak potrawy jest naprawdę harmonijny. Przepis na jaja faszerowane Doroty Wellman Składniki: 5-6 jaj Łyżka ostrej musztardy 2 łyżki gęstej śmietany 18% tłuszczu Łyżeczka miodu Sól Pieprz Natka pietruszki lub koperek Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Obierzcie jajka ze skorupek i przekrójcie je na pół. Wydrążcie z jajek żółtka. Żółtka wymieszajcie z ostrą musztardą, gęstą śmietaną, miodem na gładką masę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Wypełnijcie gotowym farszem połówki jajek. Pietruszkę lub koperek drobno posiekajcie i posypcie tak przygotowanymi ziołami połówki jajek. Smacznego! Zobacz także:...

sałatka jajeczna
Newsy
Warstwowa sałatka jajeczna na wielkanocne śniadanie. Lepsza niż jarzynowa
Doskonała w smaku, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Będziecie zaskoczeni, jak pyszna może być jajeczna sałatka.

Przyzwyczailiśmy się, że na wielkanocnym stole najczęściej ląduje tradycyjna sałatka jarzynowa. Za to jajka najczęściej podajemy udekorowane majonezem albo nafaszerowane wędzoną makrelą, gotowaną szynką, posiekanymi grzybami lub pysznym kawiorem. A gdyby tak połączyć obydwa pomysły i przygotować warstwową sałatkę jajeczną?  Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo pyszna i prosta do zrobienia. Składa się z czterech warstw przełożonych dwoma rodzajami majonezu. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, m.in. ugotowanych jajek na twardo. W przeciwieństwie do sałatki jarzynowej nie musicie gotować wielu składników ani ich siekać. Ta sałatka robi się w chwilę i jeszcze szybciej znika z miski. Możecie zrobić ją tuż przed przyjściem gości, wręcz na ostatnią chwilę! Gwarantujemy, że spytają o to, jak ją zrobiliście. Podzielicie się przepisem? Warstwowa sałatka jajeczna z 2 majonezami - przepis Składniki 8 jajek w rozmiarze L 1 słoik majonezu (500ml) Duże opakowanie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego 200g szynki gotowanej (najlepiej w plastrach) Szczypiorek Koperek Przygotowanie Jajka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i pokrójcie na grubsze plasterki. Szczypiorek i koperek umyjcie, osuszcie bawełnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i drobno posiekajcie. Dodajcie do połowy majonezu oraz połowy jogurtu i dokładnie wymieszajcie. Szynkę pokrójcie w drobne paski lub kostkę i wymieszajcie z majonezem i jogurtem, które wam zostały. Na dno miski (najlepiej dość płaskiej) połóżcie plasterki jajka, posmarujcie majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przykryjcie kolejną warstwą jajek i posmarujcie majonezem z szynką. Powinniście zrobić jeszcze dwie takie warstwy....

Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny
AdobeStock
Newsy
Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny
Szukacie pomysłu na przystawkę na wielkanocny stół? Zróbcie smaczne jajka w galarecie!

W przeciwieństwie do Świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc panuje duża swoboda w kwestii przyrządzanych potraw. Poza obowiązkowym żurkiem i sałatką jarzynową można przyrządzić typowe wielkanocne jedzenie na wiele różnych sposobów. Przygotowuje się schab pieczony, gotowany, jajka faszerowane, jajka w śmietanie z groszkiem i wiele innych pysznych potraw. Spróbujcie zrobić smaczne jajka z szynką w galarecie z dodatkiem białego wina. Smakuje doskonale! Przepis na jajka z szynką w winnej galarecie Do przygotowania jajek w galarecie z szynką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 dużych jaj 80 g gotowanej szynki 300 ml bulionu drobiowego 200 ml białego wina 1 łyżka liści estragonu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka płatków suszonej papryki 20 g żelatyny 12 naczynek o pojemności 120 ml Przygotowanie: Włóżcie jajka do średniego garnka z zimną wodą. Ważne, by miały dużo miejsca – dzięki temu nie popękają! Ugotujcie je na twardo. Duże jajka powinny się gotować około 9-10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka zimną wodą, obierzcie ze skorupek i przekrójcie wszystkie na pół. Gotowaną szynkę pokrójcie w drobną kostkę. Wsypcie 20 g żelatyny do małej ilości wody i poczekajcie, aż spęcznieje. Do garnka z bulionem drobiowym wlejcie 200 ml wina, dodajcie posiekane liście estragonu i płatki papryki. Zagotujcie i wymieszajcie. Doprawcie łyżeczką cukru i, jeśli chcecie, solą. Rozpuśćcie żelatynę w bulionie. Przygotujcie sobie 12 wyparzonych (jeżeli są wielorazowe) naczynek o pojemności 120 ml. Na dno każdego naczynka wlejcie dwie łyżki płynnej galaretki, która powstała w garnku z bulionem. Odstawcie do lodówki, aż stężeje. Kiedy galaretka przelana do naczynek już stężeje, połóżcie w każdym...