jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy

Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze

Zbliżają się święta. To właśnie w tym czasie w głowach wielu gospodyń domowych rodzą się pomysły na to, co i jak przygotować na wielkanocne śniadanie.

Chyba w większości polskich domów nie obędzie się bez faszerowanych jajek. Dzisiaj mamy dla was pomysł na rybny farsz do tego sztandarowego świątecznego dania.

Wykorzystajcie niedrogą, a niezwykle smaczną makrelę, która jak wiadomo, wspaniale komponuje się z gotowanym jajkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do jajek faszerowanych z makrelą?

W przeciwieństwie jednak do popularnej pasty jajeczno-rybnej, tutaj zamiast cebulki dodać polecamy wam świeże kiełki z rzodkiewki.

Być może część was będzie miała dostęp do pomału rosnących już nowalijek – warto wykorzystać rzodkiewki nie tylko w tradycyjny sposób, ale też nieco bardziej nowoczesny.

Wystarczy garść kiełków, by nadać faszerowanym jajkom eleganckiego sznytu jak z najlepszych restauracji.

Tak przygotowane danie śmiało może pretendować do roli konkurenta tradycyjnych jajek faszerowanych z grzybami czy innymi dodatkami.

Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu waszej rodzinie. Wystarczy zaledwie pół godziny, by zrealizować ten szybki przepis!

Przepis na jajka faszerowane z makrelą i z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

  • 4 jajka
  • Pół makreli wędzonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • Garść kiełków rzodkiewki
  • Pieprz
  • Opcjonalnie sól

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Makrelę wędzoną pozbawcie szkieletu i ości, a także skóry.
  3. Rozdrobnijcie rybę widelcem.
  4. Większą część kiełków z rzodkiewki pokrójcie drobno na desce, resztę zostawcie do przyozdobienia gotowego dania.
  5. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek.
  6. Przekrójcie jaja na pół i wydrążcie żółtka z białek.
  7. Żółtka wymieszajcie z rozdrobnioną rybą, pokrojonymi kiełkami, a także z łyżką śmietany i dwiema łyżkami majonezu.
  8. Doprawcie farsz do jajek pieprzem i opcjonalnie solą – farsz powinien być jednak dostatecznie słony ze względu na zawartość słonej wędzonej ryby.
  9. Nadziewajcie farszem ugotowane białka jajek.
  10. Całość zwieńczyć możecie na talerzu zielonym akcentem w postaci niepokrojonych kiełków rzodkiewki.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

jajka faszerowane przepis
katarzynka455/gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane szynką z chrzanowym sosem na wielkanocne śniadanie. Palce lizać
Nie ma lepszego dania na wielkanocne śniadanie niż pyszne jajka faszerowane! Wypróbujcie ten przepis!

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia powszechnie obchodzone i bardzo rodzinne święto. W tym czasie przyrządza się wspólnie świąteczne potrawy, smaczne wielkanocne wypieki, a dzieci mają mnóstwo radości z malowania pisanek! W końcu rodzina spotyka się na wielkanocnym śniadaniu, podczas którego je się najbardziej tradycyjne potrawy przyrządzane w Polsce na Wielkanoc. Wielkanocne potrawy w Polsce Na polskim wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków, które zawsze przyrządza się na to święto! Pierwszym jest oczywiście żurek – koniecznie z jajkiem na twardo i białą, parzoną kiełbasą. Przyrządza się także pieczony schab, często z suszonymi śliwkami w środku. Bardzo popularne są faszerowane jajka na twardo. Do farszu można dodać wszystko, na co macie ochotę: szynkę, grzyby albo warzywa. Warto spróbować też jajek po żydowsku, czyli w majonezowym sosie z groszkiem. A na deser obowiązkowo musi być podany mazurek i babka wielkanocna z lukrem! Przepis na jajka z szynką gotowaną Do przygotowania smacznych jajeczek faszerowanych z szynką, które świetnie się sprawdzą podczas wielkanocnego śniadania, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 plastry gotowanej szynki 4 jajka 2 łyżki majonezu Pół pęczka natki pietruszki Chrzan Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i ugotujcie na twardo. Średnie jajka powinny się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Ugotowane jajka ostudźcie w zimnej wodzie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie je na pół, wydrążcie żółtka i pokrójcie je drobno nożem. Pokrójcie szynkę w drobną kosteczkę. Umyjcie świeżą natkę pietruszki pod bieżącą wodą i posiekajcie drobno. Do miski włóżcie rozkruszone...

jak zrobić jajka faszerowane na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocne jajka faszerowane ogórkiem i rzodkiewką. Zawsze się udają
Kiedy podacie na świąteczny stół takie jajka faszerowane, wasi domownicy będą pozytywnie zaskoczeni. Wiosna na talerzu w sam raz na Wielkanoc!

Święta Wielkanocne pod względem kulinarnym różnią się od Bożego Narodzenia. W dużej mierze chodzi tu o element świeżości na talerzu. W zależności od tego, w której części marca lub kwietnia wypada Wielkanoc, gospodynie domowe mają większe lub mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o świeże nowalijki. Pierwsze warzywa w nowym roku często goszczą na naszych stołach właśnie w okolicach Wielkanocy. Na początku zaczyna się nieśmiało od rzodkiewki i sałaty, ale w sklepach już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się pierwsze polskie warzywa ze szklarni. Z czego można zrobić nietypowy farsz do jajek? Warto wykorzystać je właśnie do zrobienia ciekawych potraw wielkanocnych. Na czele z jajkami faszerowanymi. Zamiast ograniczać się do pieczarek czy grzybów z majonezem, polecamy wam niezwykły farsz ze świeżymi warzywami. Jesteśmy przekonani, że zachwyci on wszystkich waszych bliskich. Ważne jest jednak to, byście postarali się o jak najdrobniejsze pokrojenie warzyw. Warto także nie przesadzić z ilością ogórka – jeśli dodacie go za dużo, wasz farsz może stać się ciut za bardzo wodnisty. Przepis na jajka faszerowane z ogórkiem i rzodkiewką Składniki: 4 jajka 3-4 rzodkiewki Pół niedużego ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Opcjonalnie: ok. 10 dag podsmażonych pieczarek Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo i odstawcie do schłodzenia. Obierzcie jajka ze skorupek. Pokrójcie jajka na połówki. Ostrożnie wydrążcie z jajek żółtko – przy ugotowanych na twardo jajkach nie powinno być z tym większych kłopotów. Rzodkiewkę i ogórka posiekajcie najdrobniej jak to tylko możliwe. Wymieszajcie razem żółtka, rzodkiewkę i ogórka, a także majonez. Doprawcie...

Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia
Instagram/Jakub Kuroń
Newsy
Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"
Zdarza wam się przekształcać klasyczne przepisy, śmiało podmieniać składniki czy przyrządzać je w zupełnie inny sposób? Taka odwaga w kuchni czasem przynosi zaskakujące rezultaty. Ten przepis jest tego przykładem.

Lubicie jajka faszerowane? Klasyczne wersja to skorupka faszerowana posiekanym jajkiem, z dodatkiem drobnego szczypiorku i bułki tartej. Połówki jaj należy od strony farszu posypać bułką tartą i smażyć na dużej ilości tłuszczu, najlepiej masła. Jakub Kuroń postanowił odejść od tradycji i przygotował całkiem nową wersję faszerowanych jaj. Składniki wyglądają zachęcająco. Awangardowe jajka faszerowane awokado i łososiem Jakuba Kuronia Składniki: 10 jajek Duże awokado (ok. 350 g, bez pestki) 2 łyżki majonezu delikatesowego z charakterem Garść natki pietruszki 50 g łososia wędzonego na zimno Sól Pieprz         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przygotowanie: Ugotujcie, ostudźcie i obierzcie jajka. Przekrójcie je na pół: żółtka wyjmijcie i przełóżcie do miski, białka ułóżcie na talerzu. Awokado przekrójcie na pół, w pestkę wbijcie nóż i wyjmijcie ją. Wydrążcie łyżką miąższ awokado i dodajcie do żółtek. Żółtka i awokado rozgniećcie widelcem. Dodajcie majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz. Przełóżcie farsz do rękawa cukierniczego i faszerujcie nim przygotowane na talerzu białka. Farsz można nakładać także łyżką. Łososia pokrójcie w cienkie paseczki i ułóżcie na jajkach. Czym jeszcze faszerować jajka? Jajka faszerowane to co prawda czasochłonna, ale niezwykle atrakcyjna potrawa. Jednak jak udowodnił to Jakub Kuroń, nie trzeba jeść wciąż...

rożki z szynki
Gotujmy.pl/p.jola1
Newsy
Przepyszne faszerowane rożki z szynki. Nie przegapcie tego przepisu. To prawdziwy hit tej Wielkanocy
Oprócz tradycyjnych potraw wielkanocnych, warto również przygotować przekąski, które idealnie uzupełnią całość. Idealną opcją są faszerowane rożki z gotowanej szynki. To szybkie, aromatyczne danie. Z pewnością zachwyci gości nie tylko smakiem, ale również świetną formą podania. Koniecznie musicie je przygotować dla swoich bliskich!

Podczas świąt wielkanocnych, oprócz dań głównych, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, podaje się również różnego rodzaju przekąski. Zazwyczaj są to faszerowane jajka bądź po prostu pokrojona, ułożona na talerzu wędlina. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości, to połączcie te dwie opcje i przygotujcie rożki z szynki z przepysznym farszem. Są tak smaczne, że zanim się obejrzycie znikną z półmiska. Faszerowane rożki z szynki To danie jest połączeniem faszerowanych jajek z pokrojoną wędliną. To świetna opcja podania, która nie tylko ładnie wygląda na świątecznym stole, ale również świetnie smakuje. Rożki będą doskonałą przekąską pomiędzy głównymi daniami podczas Wielkanocy. Całość dopełnia krem dijonnaise Maille. Dzięki niemu, nadzienie jest kremowe, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Jeśli nie macie w swoich zasobach tego składnika, to możecie po prostu połączyć łyżkę majonezu z jedną łyżką musztardy.  Przepis na faszerowane rożki z szynki Składniki: 12 plastrów szynki gotowanej 6 jajek 2 łyżeczki chrzanu ½ pęczka szczypiorku 1 pomidor 12 sztuk długiego cienkiego szczypiorku kiełki rzodkiewki 2 łyżki kremu dijonnaise Maille sól mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Pół pęczka szczypiorku drobno posiekajcie. Jajka gotujcie na twardo we wrzącej wodzie przez 8 minut. Później zalejcie je zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Ostudzone jajka obierzcie i przełóżcie do miski. Zmiksujcie je za pomocą blendera. Do miski dodajcie dwie łyżki kremu dijonnaise Maille. Jeśli go nie macie to śmiało możecie go zastąpić łyżką majonezu oraz taką samą ilością musztardy. Dodatkowo do jaj dodajcie dwie łyżeczki chrzanu i posiekany drobno pęczek...