Chyba w większości polskich domów nie obędzie się bez faszerowanych jajek. Dzisiaj mamy dla was pomysł na rybny farsz do tego sztandarowego świątecznego dania.
Wykorzystajcie niedrogą, a niezwykle smaczną makrelę, która jak wiadomo, wspaniale komponuje się z gotowanym jajkiem.
Co dodać do jajek faszerowanych z makrelą?
W przeciwieństwie jednak do popularnej pasty jajeczno-rybnej, tutaj zamiast cebulki dodać polecamy wam świeże kiełki z rzodkiewki.
Być może część was będzie miała dostęp do pomału rosnących już nowalijek – warto wykorzystać rzodkiewki nie tylko w tradycyjny sposób, ale też nieco bardziej nowoczesny.
Zobacz także:
Wystarczy garść kiełków, by nadać faszerowanym jajkom eleganckiego sznytu jak z najlepszych restauracji.
Tak przygotowane danie śmiało może pretendować do roli konkurenta tradycyjnych jajek faszerowanych z grzybami czy innymi dodatkami.
Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu waszej rodzinie. Wystarczy zaledwie pół godziny, by zrealizować ten szybki przepis!
Przepis na jajka faszerowane z makrelą i z kiełkami rzodkiewki
Składniki:
- 4 jajka
- Pół makreli wędzonej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- Garść kiełków rzodkiewki
- Pieprz
- Opcjonalnie sól
Przygotowanie:
- Jajka ugotujcie na twardo.
- Makrelę wędzoną pozbawcie szkieletu i ości, a także skóry.
- Rozdrobnijcie rybę widelcem.
- Większą część kiełków z rzodkiewki pokrójcie drobno na desce, resztę zostawcie do przyozdobienia gotowego dania.
- Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek.
- Przekrójcie jaja na pół i wydrążcie żółtka z białek.
- Żółtka wymieszajcie z rozdrobnioną rybą, pokrojonymi kiełkami, a także z łyżką śmietany i dwiema łyżkami majonezu.
- Doprawcie farsz do jajek pieprzem i opcjonalnie solą – farsz powinien być jednak dostatecznie słony ze względu na zawartość słonej wędzonej ryby.
- Nadziewajcie farszem ugotowane białka jajek.
- Całość zwieńczyć możecie na talerzu zielonym akcentem w postaci niepokrojonych kiełków rzodkiewki.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl