Chyba w większości polskich domów nie obędzie się bez faszerowanych jajek. Dzisiaj mamy dla was pomysł na rybny farsz do tego sztandarowego świątecznego dania.

Wykorzystajcie niedrogą, a niezwykle smaczną makrelę, która jak wiadomo, wspaniale komponuje się z gotowanym jajkiem.

Co dodać do jajek faszerowanych z makrelą?

W przeciwieństwie jednak do popularnej pasty jajeczno-rybnej, tutaj zamiast cebulki dodać polecamy wam świeże kiełki z rzodkiewki.

Być może część was będzie miała dostęp do pomału rosnących już nowalijek – warto wykorzystać rzodkiewki nie tylko w tradycyjny sposób, ale też nieco bardziej nowoczesny.

Zobacz także:

Wystarczy garść kiełków, by nadać faszerowanym jajkom eleganckiego sznytu jak z najlepszych restauracji.

Tak przygotowane danie śmiało może pretendować do roli konkurenta tradycyjnych jajek faszerowanych z grzybami czy innymi dodatkami.

Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu waszej rodzinie. Wystarczy zaledwie pół godziny, by zrealizować ten szybki przepis!

Przepis na jajka faszerowane z makrelą i z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

  • 4 jajka
  • Pół makreli wędzonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • Garść kiełków rzodkiewki
  • Pieprz
  • Opcjonalnie sól

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Makrelę wędzoną pozbawcie szkieletu i ości, a także skóry.
  3. Rozdrobnijcie rybę widelcem.
  4. Większą część kiełków z rzodkiewki pokrójcie drobno na desce, resztę zostawcie do przyozdobienia gotowego dania.
  5. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek.
  6. Przekrójcie jaja na pół i wydrążcie żółtka z białek.
  7. Żółtka wymieszajcie z rozdrobnioną rybą, pokrojonymi kiełkami, a także z łyżką śmietany i dwiema łyżkami majonezu.
  8. Doprawcie farsz do jajek pieprzem i opcjonalnie solą – farsz powinien być jednak dostatecznie słony ze względu na zawartość słonej wędzonej ryby.
  9. Nadziewajcie farszem ugotowane białka jajek.
  10. Całość zwieńczyć możecie na talerzu zielonym akcentem w postaci niepokrojonych kiełków rzodkiewki.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl