Jajka bardziej sycące niż owsianka? Oto, dlaczego warto jeść 3 jaja dziennie nawet podczas diety
Adobe Stock/Flickr
Newsy

Jajka bardziej sycące niż owsianka? Oto, dlaczego warto jeść 3 jaja dziennie nawet podczas diety

Ssanie w żołądku, uczucie głodu, wilczy apetyt, to zmory każdego, kto choć raz w życiu próbował się odchudzać. To naturalny stan, który nam podpowiada, że pora coś przekąsić, a jego źródłem jest pewien hormon. Jak to się ma do jedzenia na śniadanie jajek lub owsianki?

Skąd się bierze uczucie głodu, czemu służy, czy w ogóle jest nam do czegoś potrzebne? Otóż odczuwanie pragnienia, bólu czy właśnie głodu, to impulsy, które nasz organizm przesyła, żeby coś ważnego nam zakomunikować. Każdy kto w dzieciństwie czy z dziećmi oglądał słynny animowany film „Był sobie człowiek”, dokładnie wie co mamy na myśli. To sygnał, który ma wywołać naszą reakcję,  tym przypadku, sięgnięcie po kanapkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co sygnalizuje burczenie w brzuchu?

Hormon białkowy - grelina, zwany potocznie hormonem głodu, jest wydzielany przez komórki żołądka. Jego zadaniem jest dbanie o dodatni bilans energetyczny naszego organizmu. Wydziela się kilka godzin po posiłku, wtedy gdy jedzenie obecne w żołądku zostanie już strawione. Następuje wówczas wydzielenie kwasu żołądkowego, pobudzenie uczucia łaknienia i zachęcenie nas do kolejnego posiłku. Odczuwamy to jako „burczenie w brzuchu”. Nawet bardzo zajęci, nie przegapimy tego stanu. Skoro burczy nam w brzuchu, to znaczy, że czas na posiłek. Wychodzimy więc do kuchni żeby zajrzeć do lodówki.

Dobra wiadomość dla odchudzających się jest taka, że są produkty, które ograniczają działanie hormonu głodu.

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

PILNE: GIS wycofuje popularne jajka. Wykryto na nich salmonellę!

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jakie produkty zapewniają wysokie poczucie sytości?

Na drugim biegunie uczucia głodu, znajduje się uczucie sytości. Sytość to stan, w którym nie odczuwamy głodu, jesteśmy najedzeni, nie siadamy więc do posiłku, ani nawet nie sięgamy po przekąski. Dietetycy układający diety odchudzające starają się je tak komponować, żeby zawierały produkty dające duże uczucie sytości. Dzięki temu jeśli kontrolujemy wagę i liczymy kalorie, czujemy sytość jedząc nawet niskokaloryczne posiłki i jesteśmy w stanie przetrwać od posiłku do posiłku nie podjadając.

Skąd wiadomo, które produkty są bardziej sycące od innych? Naukowcy zbadali różne produkty spożywcze określając ich tzw. indeks sytości czyli właśnie zdolność do wywołania uczucia sytości i zmniejszania ochoty na spożywanie kalorii. Ranking indeksu sytości otwierają gotowane ziemniaki. W pierwszej dziesiątce znajdują się też jajka, ryby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, ser żółty.

Jajka czy owsianka na śniadanie? Co bardziej nasyci?

Przeprowadzono dwa równoległe badania, starając się ustalić które produkty spożywcze są korzystne dla osób na diecie odchudzającej czy takich, które unikają zarówno kalorii, jak i węglowodanów. W jednej grupie porównano dynamikę spadku greliny czyli hormonu głodu u osób jedzących na śniadanie 3 jajka i tych, które wybierały miskę owsianki. Okazało się, że poziom hormonu głodu spadał szybciej u amatorów jajek. Z kolei w drugiej grupie porównano osoby jedzące na śniadanie 3 jajka i te, które rozpoczynały dzień od kanapek. Tu także zwolennicy jajek później sięgali po kolejny posiłek.

Źródło: dr Bartosz Kulczyński

czego nie jeść na śniadanie
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa na pusty żołądek. Skutki będą opłakane
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co się rano je, by nie zrobić sobie krzywdy...

Dietetycy od lat grzmią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby mieć siły na cały dzień, rano trzeba koniecznie zjeść porządny posiłek, składający się z pełnowartościowych produktów. Jadacie śniadania, czy omijacie i zaczynacie dopiero od drugiego śniadania? Najważniejszy posiłek Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Równie istotne jest to, co się wtedy zjada! Na przykład śniadanie składające się z samych cukrów i węglowodanów, jest bardzo mało wartościowe. Po takim posiłku będziecie szybko głodni, a do tego odczujecie znużenie i senność. A na pewno nie o taki efekt wam chodzi z samego rana! Złym pomysłem na śniadanie są na przykład popularne płatki z mlekiem. Zawierają bardzo dużo cukru i sycą tylko przez chwilę. Również owsianka z całych płatków owsianych, nie jest najlepszym wyborem. Sporo osób skarży się na uczucie zmęczenia po takim posiłku i szybkie odczuwanie głodu. Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Odpowiedź na to pytanie brzmi: odpowiednio zbilansowane i sycące! Według najnowszych badań, rano najlepiej jest zjeść posiłek składający się głównie z białek i tłuszczów – na przykład jajka na miękko albo jajecznicę. Koniecznie też powinny w nim znaleźć się warzywa.   Jednak nigdy nie powinniście zjadać warzyw na pusty żołądek – a zwłaszcza pomidorów! Zawierają one sporo kwasów, które działają drażniąco i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na zgagę albo refluks. Sałatka pomidorowa na śniadanie brzmi, jak bardzo złe rozpoczęcie dnia. Lepiej zjeść kilka plasterków pomidora - ale na kanapce.

kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy
Pijesz w ten sposób kawę? Ten błąd może cię naprawdę sporo kosztować
Choć udowodniono, że kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to bardzo ważne jest też to, w jaki sposób ją pijemy - a nie każdy jest prawidłowy!

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki lub kubka pachnącej kawy. Stawia na nogi, dodaje energii i po prostu dobrze smakuje. Jednak okazuje się, że codzienna kawa może wcale nie być taka zdrowa, jak się nam wydawało! Wszystko zależy od tego, w jaki sposób ją pijemy. Sprawdźcie, czy wy też popełniacie te błędy – mogą mieć one naprawdę zły wpływ na wasze zdrowie! Jak pić kawę? Sporo osób przyznaje się do tego, że nie jedzą śniadań. Śpieszą się do pracy, mają dużo do zrobienia i nie wystarcza im czasu na przygotowanie porannego posiłku. Trudno sobie wyobrazić, jak można pracować z burczącym brzuchem – jednak kto pije kawę ten dobrze wie, że jest to jak najbardziej możliwe! Poranny zastrzyk kofeiny hamuje uczucie głodu i dodaje energii, dzięki czemu łatwiej jest zapomnieć o śniadaniu. Niestety, taki zwyczaj picia kawy jest bardzo niezdrowy! Badania wykazują, że jeśli codziennie robimy sobie filiżankę kawy tuż po wstaniu z łóżka, to szybko się uodpornimy na jej działanie, które z czasem będzie coraz słabsze. Dlaczego? Otóż zaraz po obudzeniu poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, jest wysoki. Dodatkowe podnoszenie ciśnienia za pomocą kawy niewiele daje, ponieważ i tak jesteśmy wtedy pobudzeni. Dlatego zaleca się, aby pierwszą kawę wypić dopiero około godziny 10 (zakładając, że wstajemy o 6-7 rano). Właśnie wtedy poziom kortyzolu obniża się, a my stajemy się lekko senni. Wpływ kawy na zdrowie Zwyczaj picia kawy na czczo jest niezdrowy z jeszcze jednego powodu – po całej nocy żołądek jest wypełniony jedynie sokami żołądkowymi. Wlewając w niego kawę dodatkowo podrażniamy ten delikatny organ, a wieloletnie picie kawy w ten sposób może doprowadzić do bólów żołądka, wrzodów i innych problemów. Jeszcze gorzej, jeżeli dodajemy do tego napoju cukier –...

jak schudnac z brzucha
AdobeStock
Newsy
Jedźcie ten produkt codziennie rano. Ekspresowo redukuje tłuszcz z brzucha! Każdy ma go w lodówce
Chcecie zgubić kilka kilogramów? Sprawdźcie, jaki produkt wam w tym pomoże.

Nie możecie dopiąć spodni po zimie? To znak, że należy wdrożyć zmiany w swojej diecie! Podstawą jest zmiana sposobu odżywiania i trybu życia tak, by jeść jak najzdrowiej i dużo się ruszać. Zapomnijcie o drakońskich dietach i głodówkach – w schudnięciu pomoże wam regularne jedzenie produktu, który każdy z was ma w kuchni. Jajka na odchudzanie Badania wykazały, że jednym z najlepszych produktów wspomagających odchudzanie są… jajka ! Jeszcze kilka lat temu lekarze straszyli, że nadmierne spożycie jajek kończy się podwyższonym poziomem cholesterolu i przykrymi dolegliwościami z tym związanymi. Dziś już wiadomo, że choć jajka zawierają cholesterol, to w żaden sposób nie wpływa on na poziom tego znajdującego się w ludzkim organizmie. Za to codziennie jedzenie kurzych jaj może mieć bardzo pozytywny wpływ na waszą sylwetkę ! Dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu jajka nie tylko dostarczają wielu witamin, ale i zapewniają uczucie sytości na długi czas. A przy tym nie są wcale bardzo kaloryczne – jedno jajko zawiera około 100 kalorii . Poleca się je zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę i skoki poziomu cukru we krwi, ponieważ jajka mają niski indeks glikemiczny. Zalety jedzenia jajek Wspomaganie odchudzania to nie jedyna zaleta jajek! Jeżeli będziecie je regularnie jeść, to szybko zaobserwujecie ich pozytywny wpływ na wasz organizm: Wzmocnienie odporności Obniżenie poziomu cholesterolu Mocniejsze włosy i paznokcie Gładka cera Poprawa koncentracji Ochrona oczu i lepszy wzrok Wzmocnione kości Jajka na śniadanie By osiągnąć jak najlepszy efekt, warto zjadać jajka na śniadanie . Taki posiłek sprawi, że będziecie bardzo długo najedzeni i późno sięgniecie po kolejny posiłek. A do tego zmniejszy się wam ochota na podjadanie! Na śniadanie najlepiej...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...