Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie

Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie. W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka.

Zobacz także
Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku

Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo

Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 plastrów kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki startego sera manchego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem.
  2. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso.
  3. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora (sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory) i smażcie kilka minut.
  4. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera manchego. Smażcie przez minutę i po tym czasie za pomocą drewnianej łyżki wymieszajcie danie, zeskrobując je z dna.
  5. Gdy jajecznica będzie już odpowiednio ścięta, przełóżcie ją na talerz lub jedzcie prosto z patelni – dzięki temu zachowa wysoką temperaturę. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...

Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie
Mamy super pomysł na wiosenne śniadanie. Ten omlet z nowalijkami doskonale smakuje i jest bardzo zdrowy.

Zróbcie na śniadanie ten wiosenny omlet z warzywami i twarożkiem. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie z wiosennych składników. Wiosna i wczesne lato to czas, w którym pojawiają się w sklepach świeże warzywa i owoce. Warto jeść ich wtedy jak najwięcej. Większość Polaków dalej ma problem z jedzeniem warzyw. Wiele osób nie spożywa nawet minimalnej ilości określnej przez Światową Organizację Zdrowia jako 400 g dziennie. Kupując nowalijki musicie bardzo uważać na to, żeby były właściwie przechowywane . Jeśli będą zamknięte w folii, mogą wytworzyć się w nich szkodliwe azotyny. Przepis na wiosenny omlet idealny na śniadanie Zróbcie omlet z tego przepisu. Jest puszysty i bardzo smaczny. Prezentuje się też przepięknie. Składniki na wiosenny omlet 4 jajka 2 łyżki śmietanki 30% 15 g startego parmezanu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Masło do smażenia 200 gram białego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku do sera + szczypiorek do posypania omletów Śmietanka Sól, pieprz do smaku 7 rzodkiewek Przygotowanie wiosennego omletu Połowę białek ubijcie na sztywno z dodatkiem szczypty soli. 2 jajka, 2 żółtka, ser, śmietankę, część szczypiorku i przyprawy połączcie razem widelcem. Dodajcie do tych składników ubite wcześniej białka. Delikatnie wymieszajcie za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzejcie masło. Wylejcie na patelnie porcję ciasta. Smażcie omlety na patelni z dwóch stron. Z porcji wychodzą dwa placki. Rzodkiewkę pokrójcie na plasterki. Obsmażcie je na maśle z wszystkich stron 3-4 minuty. Do miski włóżcie ser biały. Dodajcie do niego śmietankę, sól, pieprz świeżo zmielony i szczypiorek. Wymieszajcie składniki twarożku. Wyłóżcie go na...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

Justyna Żyła pokazała jak przyrządza jajecznicę. Ten dodatek może was zaskoczyć
Adobe Stock/ONS
Newsy
Justyna Żyła pokazała jak przyrządza jajecznicę. Ten dodatek może was zaskoczyć
Też robicie jajecznicę w ten sposób? Nas bardzo zaskoczyła ta propozycja!

Justyna Żyła to celebrytka, która pojawiła się w mediach szczególnie dzięki hucznemu rozstaniu ze swoim byłym mężem, znanym skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą. Justyna wykorzystała zainteresowanie mediów i zgromadziła na swoim Instagramie wielu obserwatorów. Bardzo często dzieli się tam przepisami i ciekawostkami kulinarnymi.  Justyna prowadzi też swój kanał na YouTube, gdzie dodaje przepisy na tradycyjne dania, które od zawsze przygotowuje się w jej domu. Celebrytka ma wielu fanów, którzy chwalą jej przepisy za prostotę i dostępność składników, z których powstają. Jajecznica Justyny Żyły Tym razem, Justyna podzieliła się z obserwatorami pomysłem na podanie jajecznicy. Przygotowała ją dla swoich dzieci na drugie śniadanie. Potrawa prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Celebrytka zaskoczyła swoich fanów propozycją podania tego dania.  Justyna zaserwowała jajecznicę zapiekaną w bułkach! Składniki na jajecznicę Justyny Żyły Biała cebula Kilka plastrów szynki np. długo dojrzewającej Łyżka masła klarowanego 4 jajka Dwie bułki pszenne Garść tartego sera żółtego Warzywa jako dodatki Przygotowanie jajecznicy Justyny Żyły Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Podsmażcie na maśle drobno posiekaną cebulkę i pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajcie jajka i wymieszajcie, tworząc bardzo luźną jajecznicę. Przekrójcie bułki, możecie wyjąć z nich część miąższu. Gotową jajecznicę włóżcie do bułek.  Posypcie tartym serem i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu z piekarnika doprawcie jajecznicę pieprzem i podawajcie ze świeżymi warzywami. Dodatki do jajecznicy według Justyny Żyły Justyna pamiętała o...