Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl
Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie
Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie. W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka.
Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo
Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 6 plastrów kiełbasy chorizo
- 2 łyżki startego sera manchego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 pomidor
- 5 jaj
- 1 łyżeczka oliwy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem.
- Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso.
- Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora (sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory) i smażcie kilka minut.
- Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera manchego. Smażcie przez minutę i po tym czasie za pomocą drewnianej łyżki wymieszajcie danie, zeskrobując je z dna.
- Gdy jajecznica będzie już odpowiednio ścięta, przełóżcie ją na talerz lub jedzcie prosto z patelni – dzięki temu zachowa wysoką temperaturę. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: