Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie

Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie. W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka.

Zobacz także
Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku

Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo

Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 plastrów kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki startego sera manchego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem.
  2. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso.
  3. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora (sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory) i smażcie kilka minut.
  4. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera manchego. Smażcie przez minutę i po tym czasie za pomocą drewnianej łyżki wymieszajcie danie, zeskrobując je z dna.
  5. Gdy jajecznica będzie już odpowiednio ścięta, przełóżcie ją na talerz lub jedzcie prosto z patelni – dzięki temu zachowa wysoką temperaturę. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Dzięki temu warzywu jajecznica będzie aksamitna i kremowa. Właśnie trwa na nie sezon
Flickr
Newsy
Dzięki temu warzywu jajecznica będzie aksamitna i kremowa. Właśnie trwa na nie sezon
Jajecznica to temat rzeka. Różne sposoby smażenia, podawania i różne dodatki. Mniej lub bardziej wymyślne. Cel jest jeden – ma być kremowa i delikatna. Właśnie taka jak jajecznica z tym warzywem. 

Śniadania z jajkiem w roli głównej to bez wątpienia ulubione śniadanie na całym świecie. Nie ma chyba takiej kuchni, w których by się ich nie praktykowało. Jajka gotowane, sadzone, omlety i jajecznice podbijają serca małych i dużych. Nie ma się co dziwić - są pożywne i smaczne. Różnice w smaku jajecznicy rozgrywają się na poziomie dodatków.  Z czym można przygotować jajecznicę?  W tym zakresie ogranicza was jedynie wyobraźnia. Tę potrawę można przygotować praktycznie z każdym wytrawnym dodatkiem. Najodważniejsi przygotowują ją również z kawą. Te jednak połączenia sprawdzają się najlepiej z jajkiem:  jajecznica na maśle ze szczypiorkiem,   jajecznica z boczkiem,   jajecznica z szynką,  jajecznica z majonezem,   jajecznica z pomidorem  jajecznica z cebulą,  jajecznica z pieczarkami i pietruszką,  jajecznica ze śmietaną.  Jak zrobić jajecznicę z dynią?  A co powiecie na jajecznicę z dynią? Ten smak to mistrzostwo świata! Jej kolor jest nieco bardziej intensywny niż przeciętnej jajecznicy, natomiast konsystencja z dynią robi się o niebo lepsza. Idealnie gładka, delikatna i maślana. Warto spróbować ją zrobić. Jak? Musicie zacząć od puree z dyni.  W tym celu pokrójcie warzywo na nieduże kawałki. Ułóżcie na blaszce i pieczcie około 40 minut, do miękkości. Oddzielcie skórę i zblendujcie miąższ. Warto wykorzystać w tym celu dynię z poprzedniego dnia z obiadu.  Przepis na jajecznicę z dynią i serem  Składniki:  2 jajka  1 łyżeczka masła  3 łyżki startego sera żółtego   1 łyżka puree z dyni   sól, pieprz do smaku  szczypiorek do posypania  Sposób przygotowania:  Jajka roztrzepcie z puree z dyni, jak na...

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik
AdobeStock
Newsy
W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik
Chcecie zrobić najlepszą jajecznicę na świecie? Wykorzystajcie ten sprytny trik stosowany przez najlepszych kucharzy świata. Znaliście go?

W czym tkwi sekret idealnej jajecznicy? To nie tylko dobór wysokiej jakości jajek, ale też odpowiedni czas przygotowywania, rodzaj użytego oleju oraz wybór dodatków. Najlepsi kucharze świata przygotowują jajecznicę na maśle lub na maśle klarowanym. Niezwykle ważne jest, by jajecznica od samego początku smażyła się na bardzo wolnym ogniu. Może się tak smażyć nawet 12-15 minut (w zależności od tego, jakie wybierzemy jajka, jak duża będzie patelnia i jaki rodzaj jajecznicy wolimy - bardziej płynną czy ściętą). Co jakiś czas należy ją tylko przemieszać przy użyciu drewnianej szpatułki. Tak przygotowana jajecznica będzie idealnie aksamitna, kremowa i nie będzie miała żadnych grudek. Dodajcie do niej ulubione dodatki i rozkoszujcie się jej smakiem. Przepis na idealną jajecznicę Składniki: 3 jajka masło klarowane sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki i wymieszajcie, aby jaja stanowiły jednolitą masę. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuśćcie masło. Wlejcie do rozpuszczonego masła jaja i na jak najmniejszym ogniu smażcie długo jajecznicę. Co jakiś czas delikatnie wymieszajcie ją drewnianą szpatułką. Gotowe danie przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Czy jajecznica jest zdrowa? Jajecznica jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Porcja jajecznicy z dwóch dużych jajek zawiera około 180 kalorii i 12 gramów białka. Jajecznica zawiera również witaminy i minerały, w szczególności żelazo i witaminę B-12, które mają kluczowe znaczenie dla dostarczania tlenu do tkanek.  Spożywając średnią porcję jajecznicy, dostarczacie swojemu organizmowi 1,6 miligrama żelaza – od 9 do 20 procent dziennego...

Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie
Mamy super pomysł na wiosenne śniadanie. Ten omlet z nowalijkami doskonale smakuje i jest bardzo zdrowy.

Zróbcie na śniadanie ten wiosenny omlet z warzywami i twarożkiem. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie z wiosennych składników. Wiosna i wczesne lato to czas, w którym pojawiają się w sklepach świeże warzywa i owoce. Warto jeść ich wtedy jak najwięcej. Większość Polaków dalej ma problem z jedzeniem warzyw. Wiele osób nie spożywa nawet minimalnej ilości określnej przez Światową Organizację Zdrowia jako 400 g dziennie. Kupując nowalijki musicie bardzo uważać na to, żeby były właściwie przechowywane . Jeśli będą zamknięte w folii, mogą wytworzyć się w nich szkodliwe azotyny. Przepis na wiosenny omlet idealny na śniadanie Zróbcie omlet z tego przepisu. Jest puszysty i bardzo smaczny. Prezentuje się też przepięknie. Składniki na wiosenny omlet 4 jajka 2 łyżki śmietanki 30% 15 g startego parmezanu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Masło do smażenia 200 gram białego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku do sera + szczypiorek do posypania omletów Śmietanka Sól, pieprz do smaku 7 rzodkiewek Przygotowanie wiosennego omletu Połowę białek ubijcie na sztywno z dodatkiem szczypty soli. 2 jajka, 2 żółtka, ser, śmietankę, część szczypiorku i przyprawy połączcie razem widelcem. Dodajcie do tych składników ubite wcześniej białka. Delikatnie wymieszajcie za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzejcie masło. Wylejcie na patelnie porcję ciasta. Smażcie omlety na patelni z dwóch stron. Z porcji wychodzą dwa placki. Rzodkiewkę pokrójcie na plasterki. Obsmażcie je na maśle z wszystkich stron 3-4 minuty. Do miski włóżcie ser biały. Dodajcie do niego śmietankę, sól, pieprz świeżo zmielony i szczypiorek. Wymieszajcie składniki twarożku. Wyłóżcie go na...