Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie

Jeśli przepadacie za jajecznicą, to spróbujcie ją zrobić z dodatkiem pomidorów z pomocą tego prostego przepisu.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 23, 2021

Idealne śniadanie to takie, po którym czujecie się najedzeni i macie dużo energii do działania. Dobrym pomysłem na pierwszy posiłek jest smaczna jajecznica z dodatkiem pomidorów i boczku – takie ciepłe śniadanie syci na długo i świetnie smakuje. Poznajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powinno się jeść na śniadanie?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego dużą uwagę powinno się przywiązywać do tego, co znajdzie się rano na talerzu. Najlepszym pomysłem na śniadanie jest posiłek składający się głównie z białka i tłuszczu – da wam solidną dawkę energii na kilka godzin, a przy tym nie spowoduje znużenia. Świetnym pomysłem na takie śniadanie jest na przykład twaróg z dodatkiem śmietany, kanapki z wędliną albo jajecznica. Wszystkie te dania przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne i sycą na długo, w przeciwieństwie do słodkich owsianek lub płatków śniadaniowych.

Zobacz także

Przepis na jajecznicę z pomidorami

Do przygotowania sycącej jajecznicy z pomidorami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 nieduże pomidory
  • 200 g boczku, wędliny lub kiełbasy
  • 5 pieczarek
  • Pół małej cebuli
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Najpierw obierzcie pomidory. By to zrobić, należy je na kilka sekund włożyć do wrzątku i obrać. O tym, jak łatwo sparzyć i obrać pomidory piszemy w tym artykule.
  2. Następnie obrane pomidory wraz z cebulą pokrójcie w kostkę. Umyjcie pieczarki i pokrójcie je w cienkie plasterki.
  3. Boczek lub kiełbasę albo wędlinę (zależnie od tego, co wybraliście) pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu.
  4. Do podsmażonego mięsa dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie razem.
  5. Kiedy cebula już się zeszkli, dodajcie pokrojone pomidory i pieczarki.
  6. Do miski wbijcie pięć jajek, dodajcie szczyptę soli, pieprzu i wymieszajcie. Wlejcie na patelnię z podsmażonymi dodatkami i smażcie, aż jajecznica się zetnie.
  7. Na koniec doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku oraz, jeśli macie ochotę, ulubionymi ziołami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze