jajecznica makłowicza
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Jajecznica Roberta Makłowicza to istna rewelacja. Kucharz wzbogaca ją o 1 nietypowy składnik

Robert Makłowicz wie, co dobre. Dzisiaj proponujemy wam jego orientalną jajecznicę inspirowaną kuchnią Tunezji.

Jeśli lubicie dania na bazie jajek, to koniecznie musicie spróbować tej propozycji. Być może jednak lekkim niedopowiedzeniem będzie nazwanie jej jajecznicą.

Dlaczego? Ta potrawa Roberta Makłowicza to coś znacznie ciekawszego i bardziej złożonego, niż codzienna mieszanina roztrzepanych jajek!

Główną rolę w daniu, które przypomina nieco tunezyjską potrawę o nazwie ajja, są krewetki. Bez obaw, nie będziecie potrzebowali ich bardzo dużo.

Jeżeli nie lubicie owoców morza lub nie macie dostępu do świeżych i tanich krewetek, śmiało możecie podsmażyć na oliwie np. kurczaka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym można zastąpić harissę w jajecznicy Roberta Makłowicza?

Na ok. 3 porcje potrawy, wystarczy wam 20 dag surowych krewetek, które przed obsmażeniem należy pozbawić chitynowych skorupek.

Oprócz tego, ważne są dodatki w postaci paprykowej, ostrej pasty harissa i pasty pomidorowej, które wymieszacie z jajkami.

To właśnie ta ostra pasta nadaje charakterystyczny smak całemu daniu. Podczas produkcji tradycyjnie wzbogaca się ją o czosnek, kmin rzymski, a także kminek zwyczajny.

Tunezyjska harissa jest do zdobycia w dobrych supermarketach. W razie potrzeby możecie ją zastąpić w ostateczności także inną intensywną w smaku pastą paprykową.

Jajecznica na ostro Roberta Makłowicza w stylu tunezyjskim

Składniki:

  • 6 jaj – najlepiej z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka tunezyjskiej pasty paprykowej harissa
  • 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 20 dag surowych krewetek obranych z chitynowych skorupek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski, ubijcie je na gładką masę z dodatkiem pasty harissa, kminem rzymskim, pastą pomidorową i odrobiną soli.
  2. Rozgrzejcie na patelni oliwę lub inny tłuszcz i smażcie na niej krewetki bez chitynek przez ok 3-4 minuty.
  3. Następnie wlejcie na patelnię masę jajeczną i smażcie na małym ogniu, do momentu aż jajka się zetną.
  4. Podawajcie z zielonym akcentem, np. ze świeżymi ziołami, a także ze świeżym pieczywem, najlepiej pszennym.
Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Oto danie, które koniecznie powinniście podać na świąteczne śniadanie. Tak dobre, że znikną w chwilę!

Faszerowane jajka to jeden z wielkanocnych klasyków, który musi znaleźć się na świątecznym stole obok sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, żurku, mazurka czy paschy. Prostota, szybkość wykonania oraz mnogość farszy sprawiają, że danie to jest niezwykle popularne. Czym nadziewać jajka? Najlepiej sprawdzają się ryby (makrela, tuńczyk, łosoś, szprotki), pieczarki, szynka oraz bardziej wyrafinowane składniki jak awokado, krewetki, suszone pomidory czy kawior. Oprócz jajek na twardo nadziewanych różnymi farszami możecie przygotować również faszerowane jajka smażone. Ugotowane jajka trzeba przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupek. Białka i żółtka wyjmijcie i drobno posiekajcie, dodajcie szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Napełnijcie połówki skorupek i podsmażcie na maśle. Pycha! Gwarantujemy, że znikną ze stołu jako pierwsze. Jajka faszerowane ćwikłą - przepis Składniki 7 jajek 400g buraków, najlepiej podłużnych Większy kawałek chrzanu Oliwa z oliwek Kiełki rzeżuchy do dekoracji Sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Wystudźcie i obierzcie ze skorupek. Buraki dobrze wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie. Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, zdejmijcie skórkę i zetrzyjcie je w malakserze albo na tarce o drobnych oczkach. Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na ostrej, drobnej stronie tarki. W misce połączcie starte buraki z chrzanem i oliwą z oliwek. Dodajcie do smaku trochę soli, pieprzu i cukru. Jajka przetnijcie na pół i wyjmijcie żółtka. W ich miejsce włóżcie po kopiastej łyżeczce ćwikły. Całość udekorujcie kiełkami rzeżuchy i podajcie od razu gościom. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Dzieci z MasterChef Junior musiały przyrządzić surf&turf. Wiecie, co to za danie?
prasa.tvn.pl/AdobeStock
Newsy
Dzieci z MasterChef Junior musiały przyrządzić surf&turf. Wiecie, co to za danie?
Każdy odcinek MasterChef Junior to wyzwania dla dzieci biorących udział w programie. W niedzielę uczestnicy przygotowali ciekawe danie surf&turf – sprawdźcie, co to takiego.

Młodzi uczestnicy MasterChef Junior nieustannie zaskakują swoimi umiejętnościami kulinarnymi. W ostatnim odcinku dzieci zmierzyły się z przygotowaniem wyjątkowego dania surf&turf, które potrafi być wyzwaniem nawet dla doświadczonych kucharzy. A one dały radę! Co to jest surf&turf? Pod tajemniczą nazwą „surf&turf” kryje się danie z owoców morza i mięsa. Najczęściej używa się krewetek, homara i mięsa wołowego z polędwicy lub jagnięciny, a danie podaje się z warzywami. Potrawa jest nieco kontrowersyjna przez niecodziennie połączenie mięsa i owoców morza, ale jej smak może zaskoczyć każdego! Poniżej podajemy wam przepis na klasyczny surf&turf. Przepis na surf&turf Do przygotowania wyjątkowego dania, w którym łączy się owoce morza z wołowiną, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma polędwicy wołowej 300 g krewetek (mrożonych lub świeżych) 1 cytryna 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 łyżeczki pasty chilli Sól Pieprz Przygotowanie: Wyjmijcie steki z lodówki, umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i odłóżcie na godzinę na blat kuchenny lub inne miejsce poza lodówką. Czosnek obierzcie i pokrójcie bardzo drobno, a krewetki umyjcie, osuszcie i obierzcie. Umytą cytrynę pokrójcie w ćwiartki. Po godzinie, gdy stek nabierze temperatury pokojowej, natrzyjcie go solą i pieprzem z obu stron i posmarujcie oliwą. Rozgrzejcie patelnię grillową i gdy będzie już bardzo gorąca, wrzućcie stek i smażcie po około 3 minuty z każdej strony, zależnie od tego jak mocno wysmażone mięso preferujecie. Gdy obrócicie stek na drugą stronę, połóżcie na nim gałązkę rozmarynu, a obok na patelni ćwiartki cytryny. Po...

Robert Makłowicz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Jajka po lyońsku z przepisu Roberta Makłowicza. Proste danie na wielkanocny stół
Takiej wersji jajek jeszcze nie próbowaliście. Idealne na świąteczne śniadanie albo jako przekąska na ciepło podczas wielkanocnego obiadu.

Jajka to podstawa wielkanocnych dań. Najczęściej podajemy jajka z majonezem, faszerowane, podsmażone albo zalane galaretą. Dziś proponujemy pyszne jajka po lyońsku z przepisu samego Roberta Makłowicza. To przystawka na ciepło, która z pewnością posmakuje gościom. Danie jest bardzo proste do zrobienia, wymaga niewielu składników i mało pracy. Z łatwością zrobicie je przed uroczystym śniadaniem lub obiadem. Podawajcie je od razy po wyjęciu z piekarnika, gdy roztopiony ser jest gorący i ciągnie się; właśnie takie smakuje najlepiej. Danie możecie odrobinę zmodyfikować, dodając np. świeżo startą gałkę muszkatołową, słodką lub ostrą mieloną paprykę albo tymiany czy zioła prowansalskie. Doskonale smakuje również posypane drobno posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Takie dodatki sprawią, że danie zyska nowy smak, a wy będziecie mogli je serwować nie tylko podczas Wielkanocy. Jajka po lyońsku z przepisu Makłowicza Składniki 8 jajek 3 cebule 2 duże łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki 200ml wytrawnego białego wina 1 łyżka tartej bułki 50g sera ementaler lub gruyere lub innego, który lubicie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka ugotujcie w osolonej wodzie na twardo. Gdy ostygną, obierzcie je ze skorupek, a następnie pokrójcie w grube plastry. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na rozpuszczonym maśle. Wino rozmieszajcie z mąką, żeby nie było grudek. Wlejcie na patelnię i gotujcie cebule na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż będzie idealnie miękka. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Na grubej tarce zetrzyjcie żółty ser. Prostokątną ceramiczną formę wysmarujcie dokładnie masłem. Na dnie ułóżcie plasterki jajka, wyłóżcie na nie podduszoną w winie...

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...