Co prawda Rosjanie preferują raczej smażone jajka sadzone od typowej jajecznicy, dzisiaj przedstawimy specjalnie dla was przepis na jajecznicę przygotowaną na rosyjską modłę.

Jak Polacy wyobrażają sobie rosyjską kuchnię? Bliny, strogonow czy ucha to tylko niektóre elementy kulinariów znad Wołgi.

Jak przyrządzić jajecznicę w rosyjskim stylu?

Znacznie częściej polskie myślenie o kuchni rosyjskiej opiera się na stereotypach. Stąd też wyobrażenie o rosyjskich potrawach jako tych niezbyt smacznych, czy zbyt tłustych.

Tymczasem kuchnia rosyjska w swoich podstawach jest chyba najbardziej zbliżoną kuchnią świata do kuchni polskiej.

Zobacz także:

Tak samo jak nasze potrawy, dania kuchni rosyjskiej opierają się przede wszystkim na chłopskich recepturach sprzed lat i prostych, treściwych składnikach.

Taka jest także ta wariacja na temat jajecznicy po rosyjsku. Nie obędzie się bez słoniny i solidnej porcji cebuli.

Jeśli chcecie przeczytać o tym, jak jajecznicę jadano dawniej w Polsce, kliknijcie w ten link. Piszemy w tym artykule o tym, jak smażyliśmy jajka jeszcze 50 lat temu.

Przepis na jajecznicę po rosyjsku

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 100 g słoniny solonej
  • Opcjonalnie kiełbasa
  • 1 cebula
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w grube piórka.
  2. Słoninę pokrójcie drobno i wrzućcie na patelnię.
  3. Podsmażajcie słoninę do momentu, aż wytopi się na złociste skwarki.
  4. Dodajcie cebulę i pozwólcie smażyć się jej do uzyskania ładnego, złotawego koloru.
  5. Wbijcie na patelnię jajka i pozwólcie lekko podsmażyć się im bez mieszania.
  6. Po kilkunastu sekundach przemieszajcie delikatnie jajecznicę.
  7. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawajcie z ciemnym pieczywem. Smacznego!

Czytaj także: