Przepisy pierwszej damy polskiej piłki nożnej przeszły już do legendy. Na pewno kojarzycie „kulki mocy”, które Anna Lewandowska przygotowuje swojemu mężowi, by ten miał siłę do intensywnych treningów. Nic więc w tym dziwnego, że pan Robert często chwali żonę, która dba o odpowiednie żywienie całej rodziny.

Przepisy Anny stały się bardzo popularne nie bez powodu - to często znane wszystkim dania, które zostały wzbogacone o bardzo zdrowe i odżywcze produkty. Wypróbujcie sposób Ani na klasyczną jajecznicę z wyjątkowymi dodatkami. 

Co Ania Lewandowska dodaje do jajecznicy?

Jajecznica to nie tylko jajka i masło. Anna Lewandowska dodaje do niej tyle składników, że może się wam zakręcić w głowie. Nie brakuje warzyw, a także zdrowych tłuszczów w postaci awokado i masła klarowanego. Ania wraz z jajkami podsmaża też kawałek polędwicy z indyka, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej sycące.

Zobacz także:

Tym, co intryguje chyba najbardziej, jest sposób przygotowania. Należy bowiem do podsmażonych z mięsem warzyw najpierw dodać białka, a dopiero po chwili żółtka i wymieszać. Anna tłumaczy, że zbyt długo podgrzewane żółtko zaczyna tracić swoje właściwości, dlatego warto dodać je później na patelnię. 

Przepis na sycącą jajecznicę od Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 kawałeczek polędwicy z indyka (o wadze ok. 25-35 g)

  • 1 pomidor

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • pół awokado

  • 2 garści szpinaku

  • szczypta soli

  • masło klarowane do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i marchew. Cebulę pokrójcie w kostkę, a marchewkę zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach. 

  2. Polędwicę z indyka pokrójcie w kostkę. 

  3. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na mniejsze kawałki. 

  4. Rozpuśćcie masło na patelni. Gdy będzie już odpowiednio ciepłe, wrzućcie pomidora, marchew, cebulę, umyty szpinak oraz polędwiczkę z indyka. Smażcie przez chwilę. 

  5. Następnie oddzielcie żółtka od białek. Najpierw wlejcie na patelnię białka. Gdy już zaczną się powoli ścinać, dodajcie żółtka i wszystko wymieszajcie. Po chwili dodajcie pokrojone w kosteczkę awokado. Smażcie, co jakiś czas mieszając. 

I gotowe! Jajecznicę możecie zjeść z kromką pełnoziarnistego pieczywa lub bez dodatków - i tak jest już bardzo sycąca. Smacznego!