
Przepisy pierwszej damy polskiej piłki nożnej przeszły już do legendy. Na pewno kojarzycie „kulki mocy”, które Anna Lewandowska przygotowuje swojemu mężowi, by ten miał siłę do intensywnych treningów. Nic więc w tym dziwnego, że pan Robert często chwali żonę, która dba o odpowiednie żywienie całej rodziny.
Przepisy Anny stały się bardzo popularne nie bez powodu - to często znane wszystkim dania, które zostały wzbogacone o bardzo zdrowe i odżywcze produkty. Wypróbujcie sposób Ani na klasyczną jajecznicę z wyjątkowymi dodatkami.
Co Ania Lewandowska dodaje do jajecznicy?
Jajecznica to nie tylko jajka i masło. Anna Lewandowska dodaje do niej tyle składników, że może się wam zakręcić w głowie. Nie brakuje warzyw, a także zdrowych tłuszczów w postaci awokado i masła klarowanego. Ania wraz z jajkami podsmaża też kawałek polędwicy z indyka, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej sycące.
Tym, co intryguje chyba najbardziej, jest sposób przygotowania. Należy bowiem do podsmażonych z mięsem warzyw najpierw dodać białka, a dopiero po chwili żółtka i wymieszać. Anna tłumaczy, że zbyt długo podgrzewane żółtko zaczyna tracić swoje właściwości, dlatego warto dodać je później na patelnię.
Przepis na sycącą jajecznicę od Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
3 jajka
-
1 kawałeczek polędwicy z indyka (o wadze ok. 25-35 g)
-
1 pomidor
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
pół awokado
-
2 garści szpinaku
-
szczypta soli
-
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
-
Obierzcie cebulę i marchew. Cebulę pokrójcie w kostkę, a marchewkę zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach.
-
Polędwicę z indyka pokrójcie w kostkę.
-
Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na mniejsze kawałki.
-
Rozpuśćcie masło na patelni. Gdy będzie już odpowiednio ciepłe, wrzućcie pomidora, marchew, cebulę, umyty szpinak oraz polędwiczkę z indyka. Smażcie przez chwilę.
-
Następnie oddzielcie żółtka od białek. Najpierw wlejcie na patelnię białka. Gdy już zaczną się powoli ścinać, dodajcie żółtka i wszystko wymieszajcie. Po chwili dodajcie pokrojone w kosteczkę awokado. Smażcie, co jakiś czas mieszając.
I gotowe! Jajecznicę możecie zjeść z kromką pełnoziarnistego pieczywa lub bez dodatków - i tak jest już bardzo sycąca. Smacznego!