Jajecznica Anny Lewandowskiej zaspokoi głód na długo. Zróbcie 1 rzecz z białkami
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Jajecznica Anny Lewandowskiej zaspokoi głód na długo. Zróbcie 1 rzecz z białkami

Na pewno jeszcze nie robiliście jajecznicy w taki sposób. Sekret tkwi nie tylko w składnikach, ale i w sposobie przygotowania.

Przepisy pierwszej damy polskiej piłki nożnej przeszły już do legendy. Na pewno kojarzycie „kulki mocy”, które Anna Lewandowska przygotowuje swojemu mężowi, by ten miał siłę do intensywnych treningów. Nic więc w tym dziwnego, że pan Robert często chwali żonę, która dba o odpowiednie żywienie całej rodziny.

Przepisy Anny stały się bardzo popularne nie bez powodu - to często znane wszystkim dania, które zostały wzbogacone o bardzo zdrowe i odżywcze produkty. Wypróbujcie sposób Ani na klasyczną jajecznicę z wyjątkowymi dodatkami. 

Co Ania Lewandowska dodaje do jajecznicy?

Jajecznica to nie tylko jajka i masło. Anna Lewandowska dodaje do niej tyle składników, że może się wam zakręcić w głowie. Nie brakuje warzyw, a także zdrowych tłuszczów w postaci awokado i masła klarowanego. Ania wraz z jajkami podsmaża też kawałek polędwicy z indyka, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej sycące.

Tym, co intryguje chyba najbardziej, jest sposób przygotowania. Należy bowiem do podsmażonych z mięsem warzyw najpierw dodać białka, a dopiero po chwili żółtka i wymieszać. Anna tłumaczy, że zbyt długo podgrzewane żółtko zaczyna tracić swoje właściwości, dlatego warto dodać je później na patelnię. 

Zobacz także
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę

Co zdrowsze - 5 małych czy 3 większe posiłki. Zobaczcie co radzi Ania Lewandowska

Co jest zdrowsze: 5 małych czy 3 większe posiłki? Zobaczcie, co radzi Anna Lewandowska 

Przepis na sycącą jajecznicę od Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 kawałeczek polędwicy z indyka (o wadze ok. 25-35 g)

  • 1 pomidor

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • pół awokado

  • 2 garści szpinaku

  • szczypta soli

  • masło klarowane do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i marchew. Cebulę pokrójcie w kostkę, a marchewkę zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach. 

  2. Polędwicę z indyka pokrójcie w kostkę. 

  3. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na mniejsze kawałki. 

  4. Rozpuśćcie masło na patelni. Gdy będzie już odpowiednio ciepłe, wrzućcie pomidora, marchew, cebulę, umyty szpinak oraz polędwiczkę z indyka. Smażcie przez chwilę. 

  5. Następnie oddzielcie żółtka od białek. Najpierw wlejcie na patelnię białka. Gdy już zaczną się powoli ścinać, dodajcie żółtka i wszystko wymieszajcie. Po chwili dodajcie pokrojone w kosteczkę awokado. Smażcie, co jakiś czas mieszając. 

I gotowe! Jajecznicę możecie zjeść z kromką pełnoziarnistego pieczywa lub bez dodatków - i tak jest już bardzo sycąca. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak, a jajecznica będzie puszysta i kremowa. Szybki sposób na poprawę konsystencji
Jajka gotowane, jajka sadzone, omlet i królowa śniadań - jajecznica. Bez niej niedzielne śniadanie nie byłoby pełne. Czasem prosty trik może sprawić, że stanie się ona jeszcze lepsza. 

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Sposobów jej przyrządzania jest wiele, dodatków jeszcze więcej. Pomidory, mleko, boczek, majonez czy cebula, to te najbardziej podstawowe. Jak widać Polacy bardzo jajka podawane w ten sposób i lubią też modyfikować ten przepis.  Jak powinno się robić jajecznicę?  Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż zrobienie jajecznicy. Wbijacie jajka do miseczki lub bezpośrednio na patelnię, mieszacie, solicie i czekacie, aż się zetną.   W istocie zrobienie jajecznicy jest bardzo proste. Jeżeli jednak chcecie uzyskać soczystą jajecznicę o aksamitnej konsystencji, a do tego puszystą - powinniście wypróbować ten patent. Nic nie kosztuje i nie zabiera dodatkowego czasu, a przygotowanie dania pozostanie równie nieskomplikowane jak było.  Przepis na jajecznicę zrobioną w nietypowy sposób pochodzi z TikToka. Jeden trik decyduje w nim o konsystencji i wyglądzie tego dania. Liczy się w nim po prostu kolejność mieszania.  Przepis na kremową i puszystą jajecznicę  Składniki (porcja dla 2 osób):  4 jajka   masło klarowane lub olej rzepakowy  sól do smaku  szczypiorek do dekoracji  Sposób przygotowania:  Jajka wbijcie ostrożnie do miski, tak by nie uszkodzić żółtek. Posólcie je.  Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Jeżeli wolicie smażyć na oleju, możecie go również wykorzystać.  Na rozgrzany tłuszcz wlejcie jajka tak, by żółtka się nie wymieszały (tak jak jajka sadzone).  Gdy jajka są już na patelni, wówczas łopatką zacznijcie mieszać białka. Żółtka na razie pozostawcie w całości.  Gdy zobaczycie,...

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy. W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów. Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa.  Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g) pół szklanki zielonego groszku 3 marchewki 3 ziemniaki 1 kalarepa 1 cebula 3 ziela angielskie 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła/oleju sól pieprz Przygotowanie: Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą.  Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie...

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak
Tak przygotowana cebula ma wyjątkowy smak, aromat i doskonale pasuje do mięs. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu!

Cebula to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni. Dodaje się ją prawie do wszystkiego - cebula musi znaleźć się w zupie, duszonym mięsie czy w sałatce. Smażymy jajecznicę z cebulą, pieczemy pizzę z tym dodatkiem albo po prostu posypujemy kanapki świeżo skrojoną ceulą. Mogłoby się więc wydawać, że cebula nie ma przed nami żadnych tajemnic. A czy wiedzieliście, że jeśli usmażycie ją w nieco inny sposób, z dodatkiem pewnych składników, to wyjdzie wam przepyszna, karmelizowana i aromatyczna cebulka, czyli dodatek do wielu dań? Sprawdźcie, jak ją zrobić. Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Smażona, karmelizowana cebula fantastycznie pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Można ją podawać razem z duszonym lub smażonym mięsem albo dodać do domowych burgerów. Ma słodko-wytrawny smak i niezwykle intensywny aromat, od którego natychmiast cieknie ślinka! Sekretem karmelizowanej cebuli jest cukier, dzięki któremu dochodzi do zjawiska karmelizacji. Poznajcie prosty przepis na cebulę w pysznym wydaniu: Przepis na karmelizowaną cebulę Składniki: 6 cebul 2 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie: Cebule obierzcie i pokrójcie w krążki albo piórka.  Wlejcie na patelnię olej, dodajcie masło i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie cebulę. Smażcie na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, by cebula się zeszkliła. Następnie doprawcie solą i pieprzem wedle uznania i smażcie jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie, gdy cebula będzie już zarumieniona, wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, wymieszajcie i smażcie, aż cały płyn odparuje.  Pod sam koniec smażenia wsypcie do cebuli łyżkę...

Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Adobe Stock
Newsy
Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Jajka w koszulkach, sadzone, czy jajecznica? My wybieramy tę ostatnią opcję. Dodajcie do niej na koniec 1 składnik, by uzyskać niezwykły kremowy smak.

Wolicie jajecznicę z wieloma dodatkami, czy tradycyjną, podawaną w restauracjach, a więc złożoną jedynie z jajek i masła? Dzisiaj przedstawimy wam, jak sprawić, by za pomocą tylko dwóch składników przyrządzić perfekcyjne danie, którego nie powstydziłby się szef kuchni. Jakie dodatki można wrzucić do jajecznicy? Zanim do tego  przejdziemy, kilka rad dla osób lubiących bardziej zdecydowane, konkretne smaki. Oto kombinacje jajecznicy z ciekawymi składnikami, które sprawią, że proste śniadanie stanie się prawdziwą ucztą! Pierwszą z nich będzie standard, a więc podsmażony boczek z pieczarkami, wzbogacony pomidorami i obowiązkowym szczypiorem. Lubicie włoskie smaki? Dodajcie do waszej jajecznicy suszone pomidory i oliwki. Całość oprószcie świeżo startym parmezanem lub innym twardym żółtym serem. Inną opcją „serową” jest wymieszanie jajek z kawałeczkami sera pleśniowego. Taką jajecznicę należy wzbogacić jeszcze czosnkiem i natką pietruszki. Idealne połączenie. Dla osób lubiących wymyślne i luksusowe posiłki będzie nasza ostatnia opcja. Wędzony łosoś i kapary to duet, który świetnie odnajdzie się w jajkach. A do tego obowiązkowy kleks z kwaśnej śmietany. Podstawy smacznej jajecznicy Wróćmy do podstaw. Bez nich możecie zapomnieć o dodawaniu do jajek ciekawych składników. Podstawa to oczywiście jaja i masło. Wybierzcie jajka z dużymi żółtkami, najlepiej te z wiejskiej zagrody. Niektórzy lubią smażyć jajka na smalcu. Jednak to właśnie masło nadaje jajecznicy kremową konsystencję. Do smażenia jajecznicy wybierzcie dobrą patelnię lub rondel z nieprzywieralną powłoką. Jajka należy mieszać na patelni drewnianą lub silikonową szpatułką. Nie należy rozgrzewać naczynia z masłem zbyt długo. Szybko wlejcie swoje rozkłócone jajka na patelnię i smażcie chwilkę na wolnym ogniu. Gdy jajka zaczynają się...