Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi
Getty Images
Newsy

Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi

Marzą się wam jagodzianki, ale szkoda wam wydawać na nie majątku? Rozwiązanie jest proste - trzeba je zrobić w domu. Wychodzi o wiele taniej i bardzo smacznie - sprawdźcie sami, jak upiec jagodzianki.

Dlaczego tak uwielbiamy jagodzianki? Odpowiedź jest prosta - bo można je dostać tylko przez bardzo krótki okres w roku.

Niestety wydaje się, że ceny jagodzianek w piekarniach osiągają prawdziwie rekordowy poziom, przez co chęć zjedzenia tych bułeczek urasta do rangi luksusu. Jeżeli więc szkoda wam pieniędzy, kupcie po prostu potrzebne składniki (a jagody zbierzcie w lesie) i zróbcie jagodzianki samodzielnie, z poniższego przepisu. W niczym nie ustępują drogim wypiekom z cukierni. 

Przepis na jagodzianki jak u babci

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki masła

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 3 jajka

  • niecałe pół kostki świeżych drożdży (ok. 40 g)

  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 1,5 szklanki jagód

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • ¼ kostki masła

  • 3 łyżki cukru

  • pół szklanki mąki pszennej

Zobacz także
Joanna Przetakiewicz podała przepis na jagodzianki. Dzięki temu składnikowi są puszyste jak chmurka

Tak Joanna Przetakiewicz robi swoje jagodzianki. Dzięki 1 składnikowi są puszyste jak chmurka 

Pytanie za 125 tys. zł z "Milionerów".500 euro to: A. mandarynki, B. jagodzianki, C. limonki, D. groszki. Wiecie?

Nietypowe pytanie z „Milionerów": 500 euro to: A. mandarynki, B. jagodzianki, C. limonki, D. groszki

Przygotowanie:

  1. Zacząć należy od… zaczynu. Do dużego kubka wsypcie rozkruszone drożdże. Wsypcie do nich 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, a całość zalejcie letnim mlekiem. 

  2. Wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kwadrans w ciepłe miejsce.

  3. W międzyczasie rozpuśćcie masło (na patelni lub w mikrofali), a jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek.

  4. Do miski wlejcie żółtka. Wsypcie zwykły cukier oraz cukier puder i utrzyjcie wszystko na puch.

  5. Do drugiej, większej miski, wsypcie resztę mąki. Dodajcie jajka z cukrem, masło oraz drożdżowy zaczyn.

  6. Posypcie ręce mąką i przez około kwadrans mieszajcie i wyróbcie wszystkie składniki do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, a jego konsystencja będzie jednolita.

  7. Przykryjcie ścierką miskę z ciastem i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  8. Gdy ciasto będzie już prawie wyrośnięte, zróbcie nadzienie do jagodzianek. Wypłuczcie jagody i wsypcie do durszlaka, by wstępnie ociekły z wody. Następnie, delikatnie osuszcie je na papierowym ręczniku.

  9. Wsypcie teraz jagody do miski i posypcie je mąką oraz cukrem. Teraz, za pomocą łyżki i bardzo delikatnie wymieszajcie owoce. 

  10. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość, wyróbcie je jeszcze przez chwilę. Uformujcie z niego następnie długi wałek i pokrójcie go na małe, równe części. 

  11. Z każdej z nich zróbcie z dłoni kulkę, rozpłaszczcie i nałóżcie jedną łyzkę jagodowego nadzienia. Teraz zlepcie brzegi bułki i wyrównajcie.

  12. Gotowe jagodzianki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie w ciepłe miejsce na kwadrans, by urosły.

  13. W międzyczasie wymieszajcie zimne masło z cukrem i mąką, by powstała kruszonka.

  14. Wyrośnięte bułki posmarujcie roztrzepanym białkiem, posypcie kruszonką i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 15 do 20 minut, do zrumienienia. Smacznego!