
Dlaczego tak uwielbiamy jagodzianki? Odpowiedź jest prosta - bo można je dostać tylko przez bardzo krótki okres w roku.
Niestety wydaje się, że ceny jagodzianek w piekarniach osiągają prawdziwie rekordowy poziom, przez co chęć zjedzenia tych bułeczek urasta do rangi luksusu. Jeżeli więc szkoda wam pieniędzy, kupcie po prostu potrzebne składniki (a jagody zbierzcie w lesie) i zróbcie jagodzianki samodzielnie, z poniższego przepisu. W niczym nie ustępują drogim wypiekom z cukierni.
Przepis na jagodzianki jak u babci
Składniki:
Ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej typ 650
-
1 szklanka mleka
-
pół szklanki cukru
-
pół szklanki masła
-
2 łyżki cukru waniliowego
-
3 jajka
-
niecałe pół kostki świeżych drożdży (ok. 40 g)
-
cukier puder do posypania
Nadzienie:
-
1,5 szklanki jagód
-
3 łyżki cukru
-
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
-
¼ kostki masła
-
3 łyżki cukru
-
pół szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
-
Zacząć należy od… zaczynu. Do dużego kubka wsypcie rozkruszone drożdże. Wsypcie do nich 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, a całość zalejcie letnim mlekiem.
-
Wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kwadrans w ciepłe miejsce.
-
W międzyczasie rozpuśćcie masło (na patelni lub w mikrofali), a jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek.
-
Do miski wlejcie żółtka. Wsypcie zwykły cukier oraz cukier puder i utrzyjcie wszystko na puch.
-
Do drugiej, większej miski, wsypcie resztę mąki. Dodajcie jajka z cukrem, masło oraz drożdżowy zaczyn.
-
Posypcie ręce mąką i przez około kwadrans mieszajcie i wyróbcie wszystkie składniki do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, a jego konsystencja będzie jednolita.
-
Przykryjcie ścierką miskę z ciastem i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Gdy ciasto będzie już prawie wyrośnięte, zróbcie nadzienie do jagodzianek. Wypłuczcie jagody i wsypcie do durszlaka, by wstępnie ociekły z wody. Następnie, delikatnie osuszcie je na papierowym ręczniku.
-
Wsypcie teraz jagody do miski i posypcie je mąką oraz cukrem. Teraz, za pomocą łyżki i bardzo delikatnie wymieszajcie owoce.
-
Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość, wyróbcie je jeszcze przez chwilę. Uformujcie z niego następnie długi wałek i pokrójcie go na małe, równe części.
-
Z każdej z nich zróbcie z dłoni kulkę, rozpłaszczcie i nałóżcie jedną łyzkę jagodowego nadzienia. Teraz zlepcie brzegi bułki i wyrównajcie.
-
Gotowe jagodzianki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie w ciepłe miejsce na kwadrans, by urosły.
-
W międzyczasie wymieszajcie zimne masło z cukrem i mąką, by powstała kruszonka.
-
Wyrośnięte bułki posmarujcie roztrzepanym białkiem, posypcie kruszonką i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 15 do 20 minut, do zrumienienia. Smacznego!