Jadł tylko te trzy popularne produkty. W wieku 17 lat oślepł i stracił słuch!
Pixabay/Pixabay
Newsy

Jadł tylko te trzy popularne produkty. W wieku 17 lat oślepł i stracił słuch!

Nastolatek z Wielkiej Brytanii uwielbiał niezdrowo się odżywiać, co przypłacił utratą wzroku i słuchu. Jak to się stało?

Pewien nastolatek z Wielkiej Brytanii swoje uwielbienie do niezdrowych przekąsek przypłacił zdrowiem. Chłopak regularnie spożywał trzy popularne i powszechnie uznawane za niezdrowe produkty, a w jego diecie nie było praktycznie nic wartościowego. Konsekwencje okazały się katastrofalne – w wieku 17 lat oślepł, stracił słuch i nabawił się anemii. Jak do tego doszło?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jadł tylko frytki, kiełbasę i biały chleb

Większość z nas dobrze wie, że jedzenie bezwartościowego, wysoko przetworzonego pożywienia, może bardzo poważnie odbić się na naszym zdrowiu. Śmieciowe jedzenie, czyli wszelkiego typu chipsy, frytki, słodycze, hamburgery i inne fast foody, mogą doprowadzić nie tylko do otyłości, ale również do cukrzycy, chorób serca oraz nowotworów.

Pewien nastolatek z Wielkiej Brytanii każdego dnia zajadał się takimi „smakołykami”, twierdząc, że nic innego nie jest w stanie przejść mu przez usta. Mimo iż jego rodzice wielokrotnie zachęcali go do zdrowego odżywiania i spożywania owoców i warzyw, chłopak twierdził, że ich konsystencja i smak kompletnie mu nie pasują. W jego menu nie brakowało za to chipsów, frytek, białego pieczywa oraz wysoko przetworzonych mięs – parówek, kiełbas oraz wędlin. Spożywanie tych ubogich w składniki odżywcze pokarmów, skończyło się dla niego tragicznie.

Zobacz także
edyta górniak dieta

Edyta Górniak przeszła na restrykcyjną dietę! Ma z czego się odchudzać?

111-latek zdradza tajemnicę swojego zdrowia. Chodzi o jeden produkt!

111-latek zdradza tajemnicę swojego zdrowia. Chodzi o 1 jedzony regularnie produkt!

Rodzice zabrali go do lekarza

W wieku 14 lat chłopiec udał się wraz z rodzicami do lekarza, ponieważ nieustannie skarżył się na złe samopoczucie i chroniczne zmęczenie. Badania wykazały, że nastolatek ma niski poziom witaminy B12, ale jego stan ogólny określono jako dobry. Lekarz wypisał chłopcu niezbędne witaminy i polecił mu przejście na zdrową i bogatą w składniki odżywcze dietę. Tak się jednak nie stało i chłopak dalej odżywiał się tak, jak wcześniej.

Zaczął tracić wzrok i słuch

Rok po pierwszej wizycie u lekarza, 15-letni Brytyjczyk zaczął mieć problemy ze wzrokiem i słuchem. Mimo starań lekarzy, wciąż nie postawiono mu diagnozy. Dwa lata później, 17-letni już chłopak, miał uszkodzony nerw wzrokowy i zaczął ślepnąć. Badania wykazały, że ma nie tylko niedobór witaminy B12, ale także niski poziom miedzi i selenu oraz obniżony poziom witaminy D i niską gęstość kości. Zdaniem lekarzy, nieodpowiednia dieta nie tylko zrujnowała mu wzrok, ale i słuch. Za narastające problemy ze słuchem, odpowiadał nadmiar spożywanego przez niego cukru i węglowodanów.

Oślepł jeszcze przed postawieniem diagnozy

Zanim lekarze odkryli, co było faktyczną przyczyną utraty wzroku u 17-latka, ten całkowici oślepł. Okazuje się, że za jego utratą wzroku stał stan znany jako „odżywcza neuropatia nerwu wzrokowego".

Czym jest odżywcza neuropatia nerwu wzrokowego?

Odżywcza neuropatia nerwu wzrokowego to dysfunkcja nerwu wzrokowego wynikająca z niewłaściwej zawartości w diecie niektórych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania włókien nerwowych. Stan ten najczęściej jest spowodowany niedoborem kwasu foliowego i kompleksu witamin z grupy B, związanego z niedożywieniem lub złymi nawykami żywieniowymi, nieprawidłowo stosowaną dietą wegetariańską lub przewlekłym nadużywaniem alkoholu.

Ten przypadek pokazuje, w jaki sposób dieta wpływa na nasze zdrowie, a także, że nie zawsze przyjmowane kalorie i wskaźnik BMI odzwierciedlają aktualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze - powiedziała jedna z autorek badania, dr Denize Atan, okulistka z Bristol Medical School.

Źródło: Polsat News, PubMed.gov

Czytaj także: 

cebula dymka właściwości
Adobe Stock
Zdrowie
Niezwykłe korzyści zdrowotne cebuli dymki. Mało kto wie, że to naturalny środek na...
Dymka jest przede wszystkim o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możesz między innymi wyleczyć przeziębienie.

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujesz do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały lub jasnokremowy kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem.  Jej rozmiar różni się nieco od standardowej cebuli. Dymka jest bowiem o wiele mniejsza, ale również słodsza i delikatniejsza w smaku. Dlatego tak wiele osób chętnie wykorzystuje ją w swojej kuchni. Na tym jednak nie koniec. Niewielu wie, że zawarte w warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie! Eliminuje każde przeziębienie Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić cię przed przeziębieniem, a nawet grypą.  Dba o wzrok Zielona cebulka jest niezwykle cenna szczególnie dla osób o słabym wzroku. Bowiem zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. Częste spożywanie tego warzywa może zminimalizować ryzyko jego utraty w przyszłości. Pozytywnie wpływa na pracę serca Zawarte w dymce przeciwutleniacze oraz witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, utrzymując je w granicach normy. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są więc mniej podatne na choroby serca oraz zawał. Wzmacnia kości Oprócz witaminy C, zielona cebulka zawiera również witaminę K. Te w połączeniu sprawiają, że twoje kości są grube i mocne. Co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań. Dba o piękno Sekretem pięknej i młodej skóry jest kolagen wytwarzany naturalnie w organizmie. Proces ten jest stymulowany właśnie poprzez spożywanie cebuli dymki. Dzięki niej twoja skóra nabierze zdrowego blasku.

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
AdobeStock
Newsy
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
Mięso powinno stanowić jeden z elementów zbilansowanej diety. Ale czy każdy rodzaj mięsa jest zdrowy? Nie. Jakie więc wybierać?

Czerwone mięso  w diecie i jego wpływ na zdrowie to sporna kwestia. Coraz częściej zaleca się zastępowanie czerwonego mięsa białym, które jest delikatniejsze i zdrowsze. Ale czy rzeczywiście należy całkowicie rezygnować z jedzenia czerwonego mięsa? Sprawdźcie wypowiedzi ekspertów. Właściwości czerwonego mięsa W czerwonym mięsie znajdziecie takie witaminy jak witaminę B3, B6 i B12, a także selen, cynk i przede wszystkim żelazo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, czerwone mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Do czerwonego mięsa zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Dziczyznę Baraninę Gęsinę Kaczkę Koninę Czy czerwone mięso jest zdrowe? Kwestia wpływu czerwonego mięsa na zdrowie wciąż jest przedmiotem debat wśród lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Jedni uważają, że powinno się spożywać czerwone mięso ze względu na wymienione powyżej witaminy i minerały. Przeciwnicy twierdzą z kolei, że jedzenie czerwonego mięsa prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Dr hab. n. med. Daniel Śliż uważa, że czerwone mięso nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pod warunkiem, że spożywa się je rzadko, szczególnie ze względu na zawarte w nim tłuszcze trans: Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest...

Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie
Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...