Choinka ozdoby
Adobe Stock
Newsy

Jadalne ozdoby na choinkę? Zrobisz je z produktów, które masz w kuchni. Dzieci będą zachwycone

Ubieranie choinki to jeden z ulubionych zwyczajów świątecznych wśród najmłodszych. Oto kilka ciekawych pomysłów na domowe ozdoby.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Duża, zielona, najlepiej żywa i pachnąca świeżymi igłami – tak wygląda wymarzona choinka dla wielu Polaków.
Zanim przystąpimy do jej przystrajania zastanówmy się, kiedy powinniśmy umieścić ją w salonie.

Tutaj wersji jest kilka. Najbardziej niecierpliwi i spragnieni magicznego, świątecznego nastroju zakupują drzewko już 6 grudnia.

Nie ma co ukrywać, że taka decyzja często podyktowana jest silnym naciskiem najmłodszych członków rodziny…

Im bliżej świąt, tym więcej choinek kupujemy na targowiskach i bazarach. Tradycyjnie jednak świąteczne drzewko powinno się przystrajać dopiero 24 grudnia, czyli w Wigilię.

Dlaczego? Bowiem to właśnie wtedy do domów rodzinnych zjeżdżają się wszyscy bliscy Wspólne ubieranie choinki to nie tylko budowa więzi, ale też świetna zabawa i odskocznia od żmudnych świątecznych przygotowań i długich godzin w kuchni przy 12 potrawach wigilijnych.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Drzewko zakupione. Co dalej?

Bez względu na to, kiedy będziemy ubierać nasz świerk czy jodłę, ważne jest to, by była pięknie i odświętnie przystrojona.

Zamiast inwestować majątek w często tandetne ozdoby zazwyczaj chińskiego pochodzenia, zdecydujmy się na przygotowanie dekoracji w domu. Najlepiej z dziećmi. Maluchy będą zachwycone takim rozwiązaniem!

Oto kilka naszych praktycznych inspiracji i pomysłów specjalnie dla was:

  • Na początek ozdoby jadalne. Tak, wiemy, że smaczne cukierki mogą nie dotrwać na drzewku nawet do Sylwestra, ale warto zawiesić kilkanaście sztuk kolorowych słodkości na choince. Do tego celu wykorzystajmy spinacze.
  • Z pewnością wszystkie dobre gospodynie pieką na święta pierniczki. Użyjmy nici, by zawiesić je na naszym drzewku. Przepiękny efekt gwarantowany. Zwłaszcza, gdy ciasteczka są zwieńczone efektowną polewą z lukru. Nie wahajmy się użyć także innych ciastek, najlepiej tych z dziurką.
  • Ciekawym pomysłem wydaje się użycie orzechów. Będą ciekawą alternatywą dla bombek. Niektórzy zawijają orzechy w folię i przystrajają wstążką. Spróbujcie sami.
  • Świetnie na choince prezentować się będą wszelkiego rodzaju czekoladowe Mikołaje. Takich figurek nie brakuje w sklepach.
  • Jeżeli dysponujemy ładnymi wstążeczkami, warto zastanowić się nad połączeniem cukierków w efektowne, długie girlandy. Praca przy tworzeniu takich słodkich warkoczy to z pewnością nie lada gratka dla waszych pociech!
  • Interesującą opcją na choinkowe ozdoby są wianuszki z bez czy kwaśnych galaretek – do ich przygotowania będziemy potrzebowali cienkiego drucika, na który nabijemy słodkości.
  • Możecie też zawiesić na choince wysuszone plasterki pomarańczy. Obłędny aromat w pokoju gwarantowany!
Komentarze
Wigilia
Wikipedia Commons
Newsy Tradycja zostawiania pustego miejsca przy wigilijnym stole. Właściwie skąd się wzięła?
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko 12 wykwintnych dań i spotkanie z bliskimi. Nie zapominajmy o ich wymiarze religijnym i tradycyjnym.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Kultura masowa sprawiła, że młodszym Polakom święta kojarzą się z obecnie choinką, św. Mikołajem i wyszukanymi prezentami. Dlaczego? Nie ulega wątpliwości, że w ostatnich latach zza oceanu przybyło nad Wisłę wiele nowych zwyczajów. W obronie tradycji Moda na święta w amerykańskim stylu przyćmiła nieco prawdziwego ducha Bożego Narodzenia. Głównym punktem całego świętowania stała się huczna kolacja wigilijna z prezentami, która przecież w swoim pierwotnym znaczeniu była zaledwie przygotowaniem, czuwaniem przed pasterką i dniem Bożego Narodzenia. To właśnie na pasterce, uroczystej mszy świętej odprawianej o północy z 24 na 25 grudnia, kończył się adwent. To właśnie ta liturgia, będąca pamiątką modlitwy i oczekiwania pasterzy, była centralnym punktem całych świąt. Czy tego chcemy, czy nie, obyczaje mają to do siebie, że się po prostu zmieniają. Tak samo jest z tymi dotyczącymi Bożego Narodzenia. Warto jednak w miarę możliwości pielęgnować, zachowywać i przekazywać dalej dziedzictwo naszych przodków. Różne interpretacje Święta to nie tylko komercja i konsumpcjonizm. Na szczęście większość z nas wciąż zdaje sobie z tego sprawę i stara się pielęgnować stare, polskie tradycje. Jedną z nich jest zostawianie pustego miejsca przy wigilijnym stole. Zastanawialiście się może kiedyś, skąd się tak naprawdę wzięła? Podobno tego rodzaju praktyka na kolacji wigilijnej upowszechniła się w XIX wieku. Przed laty nasi przodkowie nakrywali jedno dodatkowe miejsce dla wędrujących z zaświatów dusz zmarłych. Obecnie z kolei wierzymy, że puste miejsce należy przygotować także dla jakiegoś zbłąkanego wędrowca, ale za to ze świata żyjących… Obyczaj ten wywodzi się najprawdopodobniej ze starych, słowiańskich przesądów, w których część posiłku zostawiano dla...

Przeczytaj
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy Smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne solo, jak i do barszczyku na Wigilię
Smakują wyśmienicie – ciasto jest bardzo delikatne, a wnętrze… palce lizać!
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu. Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki. Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 250 g pszennej mąki 100 g masła 2 jajka Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 2 szczypty soli Składniki na farsz 300 g kiszonej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 cebula 2 szczypty majeranku Szczypta kurkumy Sól i pieprz Przygotowanie Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz. Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka. Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki. Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć. Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na...

Przeczytaj
sałatka jarzynowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy Świąteczny klasyk. Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. Smakuje wprost genialnie
Sałatka jarzynowa pasuje na każdą okazję i do tego wszyscy ją uwielbiają! Wiecie, jaki jest sekret pysznej sałatki?
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest naturalnie sałatka jarzynowa! Smaczna, sycąca i pasuje do wszystkiego – czy znacie kogoś, kto by jej nie uwielbiał? Już niedługo święta, dlatego powoli zabieramy się za gromadzenie przepisów na świąteczne potrawy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście sałatki jarzynowej, to Boże Narodzenie jest ku temu najlepszą okazją! Wypróbujcie ten przepis, a na pewno sałatka wyjdzie smaczna i wszyscy ją pochwalą. Sałatka jarzynowa – wskazówki Zanim weźmiecie się za przygotowywanie sałatki, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim danie będzie naprawdę smaczne, a wy się nie rozczarujecie! Warzywa z rosołu – to jest tajemnica każdej smacznej sałatki! Aby wydobyć z niej charakterystyczny smak, należy wykorzystać do niej jarzyny z rosołu. Część osób gotuje warzywa w osobnym garnku jedynie z odrobiną soli, a to wielki błąd. Nie żałuj majonezu – jak wiemy tłuszcz niesie smak, dlatego sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu jest tak pyszna! Szczególnie w święta nie warto martwić się o linię, więc go nie oszczędzajcie. Ogórek kiszony – aby przełamać smak sałatki, warto dodać do niej coś kwaśnego. Mogą to być starte jabłka albo ogórki kiszone. Przepis na sałatkę jarzynową Aby przyrządzić ten świąteczny klasyk, będziecie potrzebowali tych składników: Pół kilograma ziemniaków Dwie duże marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 4 ogórki kiszone 4 jajka Groszek konserwowy Kukurydza konserwowa Majonez Sól Pieprz Przygotowanie Ostudzone jarzyny z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i pokrój bardzo drobno. Ogórki pokrój w kosteczkę. Wrzuć przygotowane...

Przeczytaj