Jadacie takie przystawki na imprezach i weselach? Lepiej uważajcie, bo mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Adobe Stock
Newsy

Jadacie takie przystawki na imprezach i weselach? Lepiej uważajcie, bo mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia

Najwięcej tragicznych wypadków zdarza nam się w domach i miejscach pozornie bezpiecznych. Spadamy z krzeseł, wieszając zasłony, czy krztusimy się kanapką. Oto co przydarzyło się na weselu w Poznaniu.

Weselna uroczystość dla pewnego poznaniaka mogła zakończyć się tragicznie. Połknięta wraz z przekąską wykałaczka, uszkodziła mu jelito cienkie, grube i moczowód. Niezbędne było operacyjne usunięcie ciała obcego. Chirurg uczestniczący w zabiegu ostrzegł przed niebezpieczeństwem i zaapelował o rozwagę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Te przekąski są szczególnie niebezpieczne, gdy jecie je nieuważnie

Mieszkaniec Poznania przekonał się, że nie warto połykać przekąsek rozłożonych na biesiadnych półmiskach w całości, nie zwracając uwagi, że szynka czy śledź, żeby lepiej utrzymać farsz, są przekłute małym patyczkiem. Jedząc, nie zauważył, że wkłada do ust koreczki razem z wykałaczką. Cienki patyczek został połknięty i dopiero jakiś czas później dał o sobie znać. Wykałaczka przesuwała się wewnątrz przewodu pokarmowego, aż utkwiła w jelitach. Trudność zdiagnozowania takich dolegliwości polega na tym, ze drewniany patyczek nie jest widoczny ani podczas rezonansu magnetycznego, ani podczas tomografii komputerowej. Jedynie na podstawie objawów np. krwawień i wywiadu z pacjentem, lekarz może się domyślić, że w przewodzie pokarmowym utkwiło ciało obce. Co to jest za przedmiot, jak duży i jakie spustoszenie poczynił, może stwierdzić dopiero w czasie interwencji chirurgicznej.

Zobacz także
Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok

Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok

Koreczki

Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 

Co się dzieje z wykałaczką w jelitach?

W przypadku pacjenta z Poznania szkody zdrowotne, jakie zrobił cienki, zaostrzony patyczek były ogromne. Jeden z lekarzy Oddziału Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej, na który trafił weselnik w Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu, opisał całą sytuację na swoim Facebooku. Doktor Marek Karczewski ostrzegł tym wpisem wszystkich innych przed podobnymi wypadkami.

Obustronnie zaostrzony kawałek drewienka przesuwał się wraz z ruchami perystaltycznymi, aż utknął w końcowym odcinku jelita cienkiego, a następnie w trzech miejscach przedziurawił jelito cienkie oraz kątnicę. Ale to nie koniec podróży ostrego przedmiotu, który jednym końcem przebił dalej prawy moczowód i wbił się w tętnicę biodrową wewnętrzną.

Chirurg z poznańskiego szpitala zwrócił uwagę, że połknięcie cienkiej wykałaczki może mieć tragiczne skutki i stanowić nawet zagrożenie dla życia. Zaapelował o zachowanie ostrożności podczas spożywania przekąsek i koreczków podawanych na uroczystościach, jako wygodne kęski na raz.

Na jakie potrawy zwracać szczególną uwagę podczas wesel?

Są to wszystkie te przekąski i koreczki, w których drewnianym patyczkiem przytrzymywana jest zawartość.

Mogą to być:

  • Tartinki
  • Koreczki z sera z oliwkami i innymi dodatkami
  • Rulony śledziowe z farszem
  • Jajko w szynce czy szparagi zawijane w szynkę
  • Małe piętrowe kanapeczki, szczególnie te na 1 kęs
  • a nawet zrazy zawijanie podawane jako danie główne

Źródło: O2

Koreczki śledziowe
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Marzy wam się Sylwester w stylu PRL? Nie może na nim zabraknąć tej przekąski
Sałatka jarzynowa, galareta, mocny alkohol i oczywiście koreczki śledziowe! Bez tej rybnej przekąski dawny Sylwester nie mógł się obyć!

Wszystkiego było mało, wszystko było bardzo dość skromne, a wszystkim wystarczało i wszyscy się dobrze bawili. Tak stare zabawy sylwestrowe wspominają starsze osoby. Ci, którzy pamiętają szampańskie zabawy noworoczne sprzed lat, nie są wstanie uciec od nuty nostalgii w swoich wspomnieniach. Powiedzmy sobie szczerze – nie ma nic złego w podróżach w przeszłość. Szczególnie w tych kulinarnych. Kochamy smak śledziowych koreczków i nie należy za wszelką cenę zamieniać ich nowocześniejszymi zamiennikami. Szczególnie gdy nasze podniebienia nie są przyzwyczajone na przykład do japońskiego sushi albo surowego łososia. Po co zmieniać coś, co nam pasuje! Bez tego dania na sylwestrowej zabawie ani rusz. Pamiętajcie jedynie, by w waszej kuchni nie zabrakło wykałaczek! Przepis na koreczki śledziowe na Sylwestra Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula (możemy użyć także białej) Gęsty majonez dekoracyjny 2 ogórki konserwowe Przygotowanie: Paprykę kroimy na płaskie kawałki. Cebulę obieramy ze skórki. Smarujemy każdy kawałek papryki majonezem i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Kolejne płaty śledzia zwijamy i nabijamy na wykałaczkę, następnie przebijamy wykałaczką paprykę z cebulą. Wierzch każdego naszego koreczka wieńczymy plastrem ogórka konserwowego. Źródło: gotujmy.pl

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

Zakąski, przegryzki, przegrycha, zagrycha
wikipedia commons
Newsy
Nie tylko smalec i ogórki - znamy lepsze zakąski do zimnych trunków
Zbliża się sylwester, a zaraz po nim nastanie okres karnawału. Okazji do zakrapianych posiedzeń na pewno nie zabraknie. Radzimy, co podać jako zakąski na imprezę.

Odpowiedni zestaw przekąsek podczas imprezy to obowiązkowy punkt programu. Picie mocnych alkoholi takich jak wódka bez smacznych i treściwych zakąsek nie ma racji bytu. Mięso, ryby i inne posiłki podjadane po każdej „kolejce” mają w pewnym stopniu powstrzymać zbyt szybkie wchłanianie „procentów” przez organizm. Zakąski mają także wymiar symboliczny. Podobnie jak pita z toastami wódka, wspólnie jedzone przekąski przez biesiadników zbliżają ich do siebie i pomagają budować „więź” razem pijących. Co na zagrychę? „Zagrycha” musi być i basta. Chodzi o to, by takie jedzenie po pierwsze dobrze smakowało, ale i dobrze współgrało z wysokoprocentowymi trunkami. Co więc wybrać na zakrapianą balangę? Jak już wspomnieliśmy w tytule tego artykułu, nie samym ogórkiem żyje człowiek. Nie ulega jednak wątpliwościom, że kwaśne zakąski świetnie pasują do zimnej wódki. Najlepsze są oczywiście ogórki małosolne, ale w okresie zimowym świetnie zdadzą egzamin także zwykłe, skromne ogórki kiszone. Gdy pokroicie je w ładne łódeczki, od razu znikną z talerzy. Do tej samej grupy zakąsek należy dodać tradycyjnego śledzia. Najlepszy będzie ten najkwaśniejszy, a więc charakterystyczny śledzik w occie. Nadadzą się także różnego rodzaju rolmopsy – łatwe do zjedzenia „na raz”. Zestaw degustacyjny, czyli seta i galareta Seta i galareta, lorneta z meduzą… Te określenia z pewnością kojarzą osoby pamiętające okres PRL-u. Tak właśnie prezentował się skład typowego „zestawu degustacyjnego” w barach, ale także na wielu prywatkach. Młodszym czytelnikom należy się wyjaśnienie, że chodzi nam oczywiście o setkę wódki i galaretę z mięsa wieprzowego. „Zimne nóżki” podane z kroplą...