Jadacie takie przystawki na imprezach i weselach? Lepiej uważajcie, bo mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Adobe Stock
Newsy

Jadacie takie przystawki na imprezach i weselach? Lepiej uważajcie, bo mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia

Najwięcej tragicznych wypadków zdarza nam się w domach i miejscach pozornie bezpiecznych. Spadamy z krzeseł, wieszając zasłony, czy krztusimy się kanapką. Oto co przydarzyło się na weselu w Poznaniu.

Weselna uroczystość dla pewnego poznaniaka mogła zakończyć się tragicznie. Połknięta wraz z przekąską wykałaczka, uszkodziła mu jelito cienkie, grube i moczowód. Niezbędne było operacyjne usunięcie ciała obcego. Chirurg uczestniczący w zabiegu ostrzegł przed niebezpieczeństwem i zaapelował o rozwagę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Te przekąski są szczególnie niebezpieczne, gdy jecie je nieuważnie

Mieszkaniec Poznania przekonał się, że nie warto połykać przekąsek rozłożonych na biesiadnych półmiskach w całości, nie zwracając uwagi, że szynka czy śledź, żeby lepiej utrzymać farsz, są przekłute małym patyczkiem. Jedząc, nie zauważył, że wkłada do ust koreczki razem z wykałaczką. Cienki patyczek został połknięty i dopiero jakiś czas później dał o sobie znać. Wykałaczka przesuwała się wewnątrz przewodu pokarmowego, aż utkwiła w jelitach. Trudność zdiagnozowania takich dolegliwości polega na tym, ze drewniany patyczek nie jest widoczny ani podczas rezonansu magnetycznego, ani podczas tomografii komputerowej. Jedynie na podstawie objawów np. krwawień i wywiadu z pacjentem, lekarz może się domyślić, że w przewodzie pokarmowym utkwiło ciało obce. Co to jest za przedmiot, jak duży i jakie spustoszenie poczynił, może stwierdzić dopiero w czasie interwencji chirurgicznej.

Zobacz także
Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok

Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok

Koreczki

Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 

Co się dzieje z wykałaczką w jelitach?

W przypadku pacjenta z Poznania szkody zdrowotne, jakie zrobił cienki, zaostrzony patyczek były ogromne. Jeden z lekarzy Oddziału Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej, na który trafił weselnik w Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu, opisał całą sytuację na swoim Facebooku. Doktor Marek Karczewski ostrzegł tym wpisem wszystkich innych przed podobnymi wypadkami.

Obustronnie zaostrzony kawałek drewienka przesuwał się wraz z ruchami perystaltycznymi, aż utknął w końcowym odcinku jelita cienkiego, a następnie w trzech miejscach przedziurawił jelito cienkie oraz kątnicę. Ale to nie koniec podróży ostrego przedmiotu, który jednym końcem przebił dalej prawy moczowód i wbił się w tętnicę biodrową wewnętrzną.

Chirurg z poznańskiego szpitala zwrócił uwagę, że połknięcie cienkiej wykałaczki może mieć tragiczne skutki i stanowić nawet zagrożenie dla życia. Zaapelował o zachowanie ostrożności podczas spożywania przekąsek i koreczków podawanych na uroczystościach, jako wygodne kęski na raz.

Na jakie potrawy zwracać szczególną uwagę podczas wesel?

Są to wszystkie te przekąski i koreczki, w których drewnianym patyczkiem przytrzymywana jest zawartość.

Mogą to być:

  • Tartinki
  • Koreczki z sera z oliwkami i innymi dodatkami
  • Rulony śledziowe z farszem
  • Jajko w szynce czy szparagi zawijane w szynkę
  • Małe piętrowe kanapeczki, szczególnie te na 1 kęs
  • a nawet zrazy zawijanie podawane jako danie główne

Źródło: O2

Koreczki śledziowe
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Marzy wam się Sylwester w stylu PRL? Nie może na nim zabraknąć tej przekąski
Sałatka jarzynowa, galareta, mocny alkohol i oczywiście koreczki śledziowe! Bez tej rybnej przekąski dawny Sylwester nie mógł się obyć!

Wszystkiego było mało, wszystko było bardzo dość skromne, a wszystkim wystarczało i wszyscy się dobrze bawili. Tak stare zabawy sylwestrowe wspominają starsze osoby. Ci, którzy pamiętają szampańskie zabawy noworoczne sprzed lat, nie są wstanie uciec od nuty nostalgii w swoich wspomnieniach. Powiedzmy sobie szczerze – nie ma nic złego w podróżach w przeszłość. Szczególnie w tych kulinarnych. Kochamy smak śledziowych koreczków i nie należy za wszelką cenę zamieniać ich nowocześniejszymi zamiennikami. Szczególnie gdy nasze podniebienia nie są przyzwyczajone na przykład do japońskiego sushi albo surowego łososia. Po co zmieniać coś, co nam pasuje! Bez tego dania na sylwestrowej zabawie ani rusz. Pamiętajcie jedynie, by w waszej kuchni nie zabrakło wykałaczek! Przepis na koreczki śledziowe na Sylwestra Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula (możemy użyć także białej) Gęsty majonez dekoracyjny 2 ogórki konserwowe Przygotowanie: Paprykę kroimy na płaskie kawałki. Cebulę obieramy ze skórki. Smarujemy każdy kawałek papryki majonezem i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Kolejne płaty śledzia zwijamy i nabijamy na wykałaczkę, następnie przebijamy wykałaczką paprykę z cebulą. Wierzch każdego naszego koreczka wieńczymy plastrem ogórka konserwowego. Źródło: gotujmy.pl

Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
Na pewno choć raz w życiu jedliście ten popularny produkt. Lepiej tego nie róbcie! Szkodzicie sobie ogromnie!

Polacy są coraz bardziej schorowanym narodem. Niestety nie dość, że wszyscy Polacy jedzą za mało warzyw , to jeszcze bardzo często objadają się fast foodami. Niektóre produkty bardzo łatwo jest zidentyfikować i zakwalifikować jako niezdrowe. Z innymi jest trochę trudniej. Czasem nawet warzywa mogą szkodzić ! Wszystko zależy od tego, jakie macie przypadłości, jak wasz organizm reaguje na substancje zawarte w żywności i jak dużo jecie produktów, które wam szkodzą. Jest jeden bardzo popularny produkt, który pewnie każdy z was choć raz w życiu jadł. To przekąska często sprzedawana w kinach, którą można też z łatwością zrobić w domu. Domyślacie się już o co chodzi? Niezdrowa przekąska, która szkodzi Polakom Tak, chodzi o popcorn. Trzeba jednak to doprecyzować, nie chodzi o popcorn w każdej postaci. Szkodliwy jest popcorn z mikrofalówki. Szczególnie ten o smaku maślanym. Ma dużo niezdrowego tłuszczu i wydziela się w nim jedna toksyczna substancja. Tłuszcze zawarte w maślanym popcornie do mikrofalówki są przez niektórych nawet uznawane za rakotwórcze. Co niezdrowego jest w popcornie z mikrofalówki? W procesie wyprażania popcornu z mikrofalówki powstaje niebezpieczny dla zdrowia związek. Chodzi o kwas perfluorooktanowy (PFOA). To czynnik uznany za rakotwórczy. Niekorzystnie wpływa też na: Wątrobę Układ odpornościowy Tarczycę Może zwiększać ryzyko nowotworów pęcherza, nerek, prostaty i wątroby Czy każdy popcorn jest niezdrowy? Popcorn może być naprawdę jedną ze zdrowszych przekąsek! Musicie jednak przygotować go sami w domu, by był zdrowy. Są nawet specjalne maszyny do popcornu, które można trzymać w domu. Jeśli takiej nie macie, wystarczy duży garnek i łyżka tłuszczu. Wsypcie tam ziarna kukurydzy, podgrzejcie...

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

Zakąski, przegryzki, przegrycha, zagrycha
wikipedia commons
Newsy
Nie tylko smalec i ogórki - znamy lepsze zakąski do zimnych trunków
Zbliża się sylwester, a zaraz po nim nastanie okres karnawału. Okazji do zakrapianych posiedzeń na pewno nie zabraknie. Radzimy, co podać jako zakąski na imprezę.

Odpowiedni zestaw przekąsek podczas imprezy to obowiązkowy punkt programu. Picie mocnych alkoholi takich jak wódka bez smacznych i treściwych zakąsek nie ma racji bytu. Mięso, ryby i inne posiłki podjadane po każdej „kolejce” mają w pewnym stopniu powstrzymać zbyt szybkie wchłanianie „procentów” przez organizm. Zakąski mają także wymiar symboliczny. Podobnie jak pita z toastami wódka, wspólnie jedzone przekąski przez biesiadników zbliżają ich do siebie i pomagają budować „więź” razem pijących. Co na zagrychę? „Zagrycha” musi być i basta. Chodzi o to, by takie jedzenie po pierwsze dobrze smakowało, ale i dobrze współgrało z wysokoprocentowymi trunkami. Co więc wybrać na zakrapianą balangę? Jak już wspomnieliśmy w tytule tego artykułu, nie samym ogórkiem żyje człowiek. Nie ulega jednak wątpliwościom, że kwaśne zakąski świetnie pasują do zimnej wódki. Najlepsze są oczywiście ogórki małosolne, ale w okresie zimowym świetnie zdadzą egzamin także zwykłe, skromne ogórki kiszone. Gdy pokroicie je w ładne łódeczki, od razu znikną z talerzy. Do tej samej grupy zakąsek należy dodać tradycyjnego śledzia. Najlepszy będzie ten najkwaśniejszy, a więc charakterystyczny śledzik w occie. Nadadzą się także różnego rodzaju rolmopsy – łatwe do zjedzenia „na raz”. Zestaw degustacyjny, czyli seta i galareta Seta i galareta, lorneta z meduzą… Te określenia z pewnością kojarzą osoby pamiętające okres PRL-u. Tak właśnie prezentował się skład typowego „zestawu degustacyjnego” w barach, ale także na wielu prywatkach. Młodszym czytelnikom należy się wyjaśnienie, że chodzi nam oczywiście o setkę wódki i galaretę z mięsa wieprzowego. „Zimne nóżki” podane z kroplą...