Mielone są równie popularne co kotlety schabowe. Oba dania wysoko plasują się w rankingu ulubionych tradycyjnych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Klasyczny przepis jest bardzo dobrze wszystkim znany. Jakub Kuroń postanowił trochę odświeżyć tę potrawę i nadać jej innej otoczki.

Oprócz tradycyjnej bułki tartej do obtoczenia kotletów, Kuroń proponuje wykorzystać czerstwe pieczywo, które zostało w domu. Dzięki niemu danie przybiera inny smak. Z wierzchu mielone są chrupiące, a mięso w środku jest niezwykle soczyste i aromatyczne. To ciekawa propozycja podania tradycyjnego kotleta mielonego, która z pewnością mile zaskoczy domowników bądź gości podczas niedzielnego obiadu.

Przepis na kotlety mielone w grzankach

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego + do smażenia
  • 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrójcie w niewielką kostkę. Podsmażcie ją na dwóch łyżkach oleju do momentu zeszklenia się. Następnie odstawcie ją do ostudzenia.
  2. Czerstwe kromki chleba pokrójcie w cienkie paseczki.
  3. Mięso mielone przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie podsmażoną i przestudzoną cebulę, jajko, musztardę, majonez, a także 2 łyżki bułki tartej. Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  4. Jeśli przygotowana masa będzie zbyt rzadka, dodajcie trzecią łyżkę bułki tartej. Wymieszajcie wszystko ponownie na gładką masę.
  5. Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie, zgrabne kotlety.
  6. Najpierw obtoczcie jest w przygotowanym pieczywie, delikatnie dociśnijcie, aby podczas smażenia grzanki nie poodpadały.
  7. Następnie delikatnie obtoczcie kotlety w bułce tartej.
  8. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru.
  9. Idealnie będą smakować z tłuczonymi ziemniakami i mizerią bądź buraczkami. 

Źródło: kuron.com.pl