Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje 4
Instagram/Adobe Stock
Newsy

Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje

Kotlety mielone zna każdy, ale w tej wersji są po prostu rewelacyjne. Jakub Kuroń zrewolucjonizował przepis na tradycyjne mielone. Koniecznie musicie przetestować ten trik!

Mielone są równie popularne co kotlety schabowe. Oba dania wysoko plasują się w rankingu ulubionych tradycyjnych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Klasyczny przepis jest bardzo dobrze wszystkim znany. Jakub Kuroń postanowił trochę odświeżyć tę potrawę i nadać jej innej otoczki.

Oprócz tradycyjnej bułki tartej do obtoczenia kotletów, Kuroń proponuje wykorzystać czerstwe pieczywo, które zostało w domu. Dzięki niemu danie przybiera inny smak. Z wierzchu mielone są chrupiące, a mięso w środku jest niezwykle soczyste i aromatyczne. To ciekawa propozycja podania tradycyjnego kotleta mielonego, która z pewnością mile zaskoczy domowników bądź gości podczas niedzielnego obiadu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone w grzankach

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego + do smażenia
  • 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól
  • pieprz 
Zobacz także
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne

Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrójcie w niewielką kostkę. Podsmażcie ją na dwóch łyżkach oleju do momentu zeszklenia się. Następnie odstawcie ją do ostudzenia.
  2. Czerstwe kromki chleba pokrójcie w cienkie paseczki.
  3. Mięso mielone przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie podsmażoną i przestudzoną cebulę, jajko, musztardę, majonez, a także 2 łyżki bułki tartej. Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  4. Jeśli przygotowana masa będzie zbyt rzadka, dodajcie trzecią łyżkę bułki tartej. Wymieszajcie wszystko ponownie na gładką masę.
  5. Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie, zgrabne kotlety.
  6. Najpierw obtoczcie jest w przygotowanym pieczywie, delikatnie dociśnijcie, aby podczas smażenia grzanki nie poodpadały.
  7. Następnie delikatnie obtoczcie kotlety w bułce tartej.
  8. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru.
  9. Idealnie będą smakować z tłuczonymi ziemniakami i mizerią bądź buraczkami. 

Źródło: kuron.com.pl

kotlety mielone po cygańsku
Pixabay
Newsy
Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia
Klasyczne mielone są pyszne, ale te w wersji po cygańsku, biją na głowę! Idealnie soczyste i aromatyczne kotlety to świetna propozycja na obiad. Dzięki sekretnemu składnikowi ich smak jest jeszcze lepszy.

Kotlety mielone to, tuż obok schabowych, najpopularniejsze polskie danie. Polacy zajadają się nimi na co dzień, jak i od święta. Dobrze przygotowane są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. W wersji po cygańsku są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą odpowiedniego doboru przypraw. Obok tego esencjonalnego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Sekretny składnik kotletów Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowego. Jednak należy pamiętać, że im będzie tłustsze, tym smaczniejsze będą kotlety. W wersji tego dania po cygańsku, kluczową rolę odgrywają przyprawy. Oprócz klasycznej soli oraz pieprzu, dodaje się również granulowaną cebulę. To ona podkręca cały smak potrawy, a aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pominięcie tego składnika podczas przygotowań, może sprawić, że kotlety nie będą aż tak smakowite. Warto zaopatrzyć się w tego rodzaju produkt, gdyż idealnie podkreśla walory mięsa mielonego. Przepis na kotlety mielone po cygańsku Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 2 suche bułki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku cebula granulowana bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Suche bułki zalejcie zimną wodą i moczcie je przez około 20 minut do ich rozmiękczenia. Mięso mielone przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. Dodajcie ją wraz z rozbitym jajkiem do mięsa. Bułki odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę, a później dodajcie do miski. Całość przyprawcie granulowaną cebulę, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, jednolitą masę. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z...

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
Mielone wyjdą naprawdę chrupiące, jeśli dodacie do mięsa trochę kiszonej kapusty. A do tego jak smakują!

Co powiecie na mielone z kapustą ? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki Garść kapusty kiszonej 1 cebula Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej Pół łyżeczki mielonego pieprzu Pół łyżeczki soli czosnkowej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Mąka Olej do smażenia Przygotowanie: Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno. Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie. Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy...

karol okrasa kotlety mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa używa nietypowej panierki do kotletów mielonych. Dzięki niej są wyjątkowo pyszne i chrupiące
Na hasło tradycyjne polskie danie, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlet mielony. Jest znany i uwielbiany przez wszystkich. Karol Okrasa proponuje użycie innej panierki, która zdecydowanie poprawi smak dania oraz sprawi, że mielone będą jeszcze bardziej soczyste i chrupiące. Sprawdźcie ten patent!

Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu. Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej. Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania. Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 1 szklanka płatków owsianych sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone przełóżcie do miski.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz...