Mielone są równie popularne co kotlety schabowe. Oba dania wysoko plasują się w rankingu ulubionych tradycyjnych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Klasyczny przepis jest bardzo dobrze wszystkim znany. Jakub Kuroń postanowił trochę odświeżyć tę potrawę i nadać jej innej otoczki.
Oprócz tradycyjnej bułki tartej do obtoczenia kotletów, Kuroń proponuje wykorzystać czerstwe pieczywo, które zostało w domu. Dzięki niemu danie przybiera inny smak. Z wierzchu mielone są chrupiące, a mięso w środku jest niezwykle soczyste i aromatyczne. To ciekawa propozycja podania tradycyjnego kotleta mielonego, która z pewnością mile zaskoczy domowników bądź gości podczas niedzielnego obiadu.
Przepis na kotlety mielone w grzankach
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego + do smażenia
- 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki majonezu
- 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Cebulę pokrójcie w niewielką kostkę. Podsmażcie ją na dwóch łyżkach oleju do momentu zeszklenia się. Następnie odstawcie ją do ostudzenia.
- Czerstwe kromki chleba pokrójcie w cienkie paseczki.
- Mięso mielone przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie podsmażoną i przestudzoną cebulę, jajko, musztardę, majonez, a także 2 łyżki bułki tartej. Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Jeśli przygotowana masa będzie zbyt rzadka, dodajcie trzecią łyżkę bułki tartej. Wymieszajcie wszystko ponownie na gładką masę.
- Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie, zgrabne kotlety.
- Najpierw obtoczcie jest w przygotowanym pieczywie, delikatnie dociśnijcie, aby podczas smażenia grzanki nie poodpadały.
- Następnie delikatnie obtoczcie kotlety w bułce tartej.
- Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru.
- Idealnie będą smakować z tłuczonymi ziemniakami i mizerią bądź buraczkami.
Źródło: kuron.com.pl