Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
AdobeStock/Flickr
Newsy

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów

Planujecie upiec szarlotkę? Zróbcie wcześniej jabłka z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnie pasowały do waszego ciasta.

Jesień to czas, gdy w polskich domach często przygotowuje się szarlotkę. A jeśli szarlotka, to oczywiście pyszne polskie jabłka. Jak przygotować jabłka do szarlotki, by miała ona idealny, lekko kwaskowaty smak? Poznajcie unikalny przepis na jabłka do szarlotki siostry Anastazji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest siostra Anastazja?

Anastazja Pustelnik urodziła się w 1950 roku w Dylągowej. To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych, znana jako siostra Anastazja. Zakonnica osiągnęła niewyobrażalny sukces na polu wydawniczym. Jak dotąd sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jak narodziła się w niej pasja do kulinariów?

Na początku nie była to pasja, a konieczność, bowiem gdy Anastazja miała 17 lat, zmarła jej mama. Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy zaczęła przygotowywać smaczne posiłki dla całej rodziny.

Jabłka z przepisu siostry Anastazji

Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy szarlotkę. Zróbcie ją na bazie jabłek z przepisu siostry Anastazji a na pewno wam posmakuje.

Zobacz także
https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/

Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka

Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?

Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie jej strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?

Przepis na jabłka pyszne jabłka do szarlotki

Składniki:

  • 3 kg jabłek (np. antonówek)
  • sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • cukier (wg gustu)

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Jabłka przekładamy do garnka z wodą i prażymy chwilę pod przykryciem.
  3. Dodajemy cukier i chwilę smażymy bez przykrycia.
  4. Gorące jabłka przekładamy do słoików.
  5. Pasteryzujemy przez około 15 minut.

Jabłka z przepisu siostry Anastazji sprawdza się nie tylko jako dodatek do szarlotki, ale też doskonale będą komponowały się z zapiekanką z ryżu, jabłkową tartą a nawet naleśnikami czy omletami.

Jak długo można przechowywać domowe dżemy i inne przetwory?

Zaleca się, aby wszystkie domowe przetwory zostały zużyte w ciągu roku. Powinny one być przechowywane w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu, takim jak np. spiżarnia czy piwnica. Nawet przy prawidłowym przechowywaniu, zmiany koloru, smaku, konsystencji i zawartości składników odżywczych w domowych dżemach i galaretkach, są nieuniknione. Typowy pełnocukrowy dżem powinien być bezpieczny do spożycia, jeśli zamknięcie słoika pozostaje nienaruszone, a produkt nie wykazuje widocznych oznak zepsucia przez pleśń lub drożdże.

Źródło: deon.pl

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Nic nie jest w stanie przebić smaku tradycyjnych, polskich wędlin. Sprawdźcie, jak przygotowuje je siostra Anastazja.

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Napisała jak dotąd 17 książek, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji". Jak sama przyznaje, to właśnie ciasta są jej najmocniejszą kulinarną stroną. Siostra Anastazja lubi też przygotowywać dania wytrawne – mięsa, ryby, zupy przetwory, a nawet potrawy jarskie. Jesteście ciekawi, jak siostra Anastazja przygotowuje tradycyjne, domowe wędliny? Ostatnio natrafiliśmy na jej przepis na roladę z indyka z morelami i śliwkami. Jak ją przygotować? Przepis siostry Anastazji na roladę z indyka z morelami i śliwkami Czy jest coś lepszego od smaku domowych, swojskich wędlin? Przygotowując samodzielnie wędlinę mamy pewność z czego została wykonana i możemy samodzielnie kontrolować wszystkie składniki i dodatki. Sklepowe wędliny mimo iż na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze, tak naprawdę pełne są szkodliwych substancji i niezdrowych ulepszaczy. Wędliny przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak przyrządzić roladę z indyka z morelami i śliwkami z przepisu siostry Anastazji? Czytajcie dalej. Składniki: 1 1/2 kg piersi z indyka (filet)  20 dag suszonych moreli 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek 1/2 słoiczka musztardy przyprawa do drobiu oliwa pieprz sól Wykonanie: Filet doprawcie i rozbijcie tak, aby nadać mu kształt dużego płata. Wierzch posmarujcie musztardą, równomiernie rozłóżcie pokrojone morele i śliwki. Całość dokładnie zwińcie w rulon, zwiążcie sznurkiem, polejcie oliwą i zawińcie w folię aluminiową. Pieczcie w temperaturze ok. 180°C przez ok. 40-50 min. Pod koniec pieczenia...

Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania
Siostra Anastazja podała przepis na tradycyjne dla kuchni wschodniej Polski pierogi z kaszą gryczaną. Dodaje do nich dość nietypowy składnik - podsmażane pieczarki. Wypróbujecie?

Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1-2 jaja Około 1/2 szklanki letniej wody  sól Wykonanie: Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryjcie i wolno gotujcie. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową. Gorące układajcie na półmisku. Składniki na farsz: 20 dag kaszy gryczanej 25 dag pieczarek 1 średnia cebula masło klarowane sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotujcie na sypko. Pieczarki...

jajka faszerowane
Newsy
Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować
Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna. Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować. Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji Składniki 6 jajek 150g szynki 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim. Przepis na sos tatarski Składniki 1 mały słoik majonezu 3 średnie ogórki kiszone 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki również pokrójcie w kostkę. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i...

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...