Sezon ogórkowy trwa. Najwyższy czas, by przeczesać książki kucharskie, strony internetowe, domowe kajety i notatniki w poszukiwaniu perfekcyjnych przepisów. Sałatki, zaprawy, kiszonki – sposób na ogórki jest cała masa. Dzisiaj „na warsztat” wzięliśmy przepis, którym podzieliła się Izabela Zeiske z programu „Gogglebox”.
Pani Iza wrzuciła na swoje konto instagramowe naprawdę ciekawą propozycję, czyli nietypowe ogórki „drapane”.
Czy ogórki „drapane” powinny mieć w sobie dużo soku?
Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji skosztować tak wymyślnej sałatki ogórkowej, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis do swoich zeszycików. W sam raz na lato!
Być może podczas przygotowania „drapanych” ogórków z przepisów pani Izabeli będziecie zaniepokojeni małą ilością soku, który wydziela się z ogórków.
Zobacz także:
To jednak nie jest powód do niepokoju. Jak napisała Zeiske na swoim koncie w Instagramie w odpowiedzi na pytanie jednej ze swoich fanek – mała ilość soku to pożądany efekt tej sałatki ogórkowej.
Przepis na ogórki „drapane” Izabeli Zeiske z „Gogglebox”
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- Pół szklanki octu
- Pół szklanki oleju
- 4-5 cebul
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ogórki umyjcie, a następnie „drapcie” je wzdłuż widelcem. Po tym pokrójcie ogórki w dość cienkie plastry.
- Dodajcie do ogórków wszystkie składniki, wymieszajcie starannie, po czym odstawcie na 1 godzinę.
- Następnie zagotujcie ogórki przez ok. 15 min.
- Po tym czasie przełóżcie gorące ogórki do czystych słoików.
- Zamknijcie szczelnie i odstawcie.
- Smacznego!