Sezon ogórkowy trwa. Najwyższy czas, by przeczesać książki kucharskie, strony internetowe, domowe kajety i notatniki w poszukiwaniu perfekcyjnych przepisów. Sałatki, zaprawy, kiszonki – sposób na ogórki jest cała masa. Dzisiaj „na warsztat” wzięliśmy przepis, którym podzieliła się Izabela Zeiske z programu „Gogglebox”.

Pani Iza wrzuciła na swoje konto instagramowe naprawdę ciekawą propozycję, czyli nietypowe ogórki „drapane”.

Czy ogórki „drapane” powinny mieć w sobie dużo soku?

Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji skosztować tak wymyślnej sałatki ogórkowej, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis do swoich zeszycików. W sam raz na lato!

Być może podczas przygotowania „drapanych” ogórków z przepisów pani Izabeli będziecie zaniepokojeni małą ilością soku, który wydziela się z ogórków.

Zobacz także:

To jednak nie jest powód do niepokoju. Jak napisała Zeiske na swoim koncie w Instagramie w odpowiedzi na pytanie jednej ze swoich fanek – mała ilość soku to pożądany efekt tej sałatki ogórkowej.

Przepis na ogórki „drapane” Izabeli Zeiske z „Gogglebox”

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • Pół szklanki octu
  • Pół szklanki oleju
  • 4-5 cebul
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyjcie, a następnie „drapcie” je wzdłuż widelcem. Po tym pokrójcie ogórki w dość cienkie plastry.
  2. Dodajcie do ogórków wszystkie składniki, wymieszajcie starannie, po czym odstawcie na 1 godzinę.
  3. Następnie zagotujcie ogórki przez ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przełóżcie gorące ogórki do czystych słoików.
  5. Zamknijcie szczelnie i odstawcie.
  6. Smacznego!